Streptokokki
Streptokokki aiheuttaa tavallisimmin infektion nielussa tai iholla. Infektio vaatii aina antibioottihoitoa. Se lievittää oireita pikaisesti, ja taudin tarttuvuus lakkaa yleensä 24 tunnin kuluttua hoidon aloittamisesta. Streptokokki-infektioiden ehkäisyssä tärkeintä on hyvä käsihygienia.
- Mikä on streptokokki?
- A-ryhmän streptokokit
- B-ryhmän streptokokit
- Miten streptokokki tarttuu?
- Streptokokin itämisaika
- Streptokokki-infektion oireet
- Milloin lääkäriin?
- Streptokokki-infektion toteaminen
- Streptokokki-infektioiden hoito
- Streptokokki-infektoiden ehkäisy
- Streptokokki ja riskiryhmät
- Ajanvaraus Aavaan
Mikä on streptokokki?
Streptokokki-bakteerit kuuluvat ihmisen normaaliflooraan etenkin suussa, nielussa ja iholla. Useimmat streptokokit ovat vaarattomia, mutta tietyt lajit, kuten A- ja B-ryhmän streptokokit, voivat aiheuttaa infektioita niin aikuisella, lapsella kuin vastasyntyneellä vauvalla.
A-ryhmän streptokokit
A-ryhmän streptokokki on tunnettu taudinaiheuttaja. Se voi aiheuttaa esimerkiksi
- Nielutulehduksen eli angiinan: Kurkkukipua ja kuumetta aiheuttava tulehdus.
- Tulirokon: Nielutulehduksen yhteydessä esiintyvä ihottuma.
- Märkäruven (lapsella): Ihoinfektio, joka ilmenee kellertävinä ruviksi muuttuvina rakkuloina.
- Ruusun (aikuisella): Vakava ihon ja ihonalaiskudoksen tulehdus.
- Nekrotisoivan faskiitin: Harvinainen, mutta hengenvaarallinen lihaskalvon tulehdus.
B-ryhmän streptokokit
B-ryhmän streptokokki on merkittävä infektioiden aiheuttaja vastasyntyneillä, mutta se voi aiheuttaa tartunnan myös aikuiselle, esimerkiksi raskaana olevalle naiselle tai vanhukselle. Vastasyntyneillä streptokokki B voi aiheuttaa sepsistä eli kansankielellä verenmyrkytystä, keuhkokuumetta tai aivokalvontulehdusta.
Miten streptokokki tarttuu?
Streptokokki A leviää tyypillisesti pisaratartuntana, esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa, sekä ihoinfektioissa suorassa kosketuksessa tai likaisten käsien välityksellä. Tartunta voi tapahtua myös saastuneiden esineiden kautta.
B-ryhmän streptokokki voi siirtyä äidiltä lapselle synnytyksen aikana.
Streptokokin itämisaika
A-ryhmän streptokokin itämisaika on yleensä 1–3 vuorokautta tartunnasta. Tänä aikana bakteeri lisääntyy elimistössä ja ensimmäiset oireet ilmaantuvat.
Joskus streptokokkitartunta voi olla oireetonkin. Oireeton kantaja voi kuitenkin levittää bakteeria muihin ihmisiin, jotka voivat sairastua infektioon, kuten nielutulehdukseen tai tulirokkoon.
Streptokokki-infektion oireet
Streptokokki-infektioiden oireet riippuvat infektion tyypistä:
- Nielutulehdus (angiina):
- Nopeasti alkava kurkkukipuKuume yli 38 °CNielurisojen turvotus ja peitteet
- Arat ja turvonneet kaulan imusolmukkeet
- Tulirokko:
- Nielutulehduksen oireiden lisäksi hienojakoinen, karhean tuntuinen ihottuma
- Mansikkakieli eli voimakkaasti punoittava kieli
- Märkärupi:
- Pienet, märkivät rakkulat erityisesti kasvoissa ja käsissä
- Rakkulat muodostavat kellertäviä rupeutumia
- Ruusu:
- Kirkkaanpunainen, tarkkarajainen ja kuumottava ihottuma
- Kuume ja yleinen huonovointisuus
Streptokokki voi aiheuttaa oireita myös peräaukossa. Peräaukon streptokokki-infektio eli perianaalidermatiitti ilmenee voimakkaana punoituksena ja kipuna peräaukon ympärillä. Peräaukon streptokokki-infektio on yleinen vaiva lapsilla.
Vakavammat infektiot, kuten nekrotisoiva faskiitti, aiheuttavat voimakasta kipua, turvotusta ja kuumetta, ja vaativat välitöntä lääkärin hoitoa.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin on syytä hakeutua, jos
- kurkkukipu on kovaa ja kuume korkea ilman muita flunssaoireita.
- iholla on kivuliaita ja punaisia, kuumottavia alueita.
- oireet eivät lievity parissa päivässä tai ne pahenevat.
- ilmenee vakavia oireita, kuten hengitysvaikeuksia, sekavuutta tai niskajäykkyyttä.
Streptokokki-infektion toteaminen
Streptokokki-infektio todetaan yleensä nielunäytteestä tehtävällä antigeenipikatestillä tai viljelyllä. Toteaminen on erityisen tärkeää lapsilla, sillä streptokokki A -infektion hoitamatta jättäminen voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten reumakuumeen.
Streptokokkiviljelyssä näyte otetaan yleensä nielusta tai haavasta riippuen epäillyn infektion sijainnista. Viljelyn avulla määritetään bakteerin tyyppi ja herkkyys eri antibiooteille. Tulosten perusteella lääkäri voi valita tehokkaimman hoidon.
Streptokokki-infektioiden hoito
Streptokokki-infektioiden hoidossa keskiössä on antibioottihoito. Nielutulehduksessa ja tulirokossa käytetään yleensä penisilliiniä 10 vuorokauden ajan. Oireet lievittyvät kuitenkin nopeasti ja taudin tarttuvuus lakkaa 24 kuluttua hoidon aloittamisesta.
Märkärupia voidaan hoitaa paikallisilla antibiooteilla. Vakavammat streptokokki-infektiot vaativat sairaalahoitoa ja joskus jopa leikkausta.
Streptokokki-infektoiden ehkäisy
Streptokokkitartuntojen ehkäisyyn suositellaan seuraavia toimia:
- Pese kädet huolellisesti saippualla erityisesti WC:ssä käynnin, niistämisen ja ruokailun jälkeen.
- Yski tai aivasta nenäliinaan tai hihaan.
- Pidä haavat puhtaina ja suojattuina.
- Mikäli joku läheinen sairastaa streptokokki-infektiota, vältä mahdollisuuksien mukaan hänen tapaamistaan, kunnes antibioottihoito on kestänyt vähintään 24 tuntia. Samoin silloin, jos sairastut itse.
Rokotetta streptokokkeja vastaan ei ole.
Streptokokki ja riskiryhmät
Streptokokkitartunnoilta suojautuminen on erityisen tärkeää riskiryhmille. Riskiryhmiä ovat
- Lapset. A-ryhmän streptokokki-infektiot, kuten nielutulehdus, ovat yleisiä lapsilla. Tauti voi joskus johtaa jälkitauteihin, kuten reumakuumeeseen tai märkärupi-infektioon, mutta antibioottihoito vähentää riskiä merkittävästi. Vastasyntyneellä vauvalla B-ryhmän streptokokki voi joskus aiheuttaa vaikean yleistulehduksen eli sepsiksen tai aivokalvontulehduksen.
- Raskaana olevat naiset. B-ryhmän streptokokki voi aiheuttaa virtsatietulehduksia tai sepsiksen raskaana oleville naisille. Lisäksi infektio voi siirtyä vastasyntyneeseen synnytyksen aikana. Siksi raskaana olevilta testataan usein B-ryhmän streptokokki, ja tarvittaessa aloitetaan ennaltaehkäisevä antibioottihoito synnytyksen aikana.
- Ikääntyneet.
- Henkilöt, joilla on heikentynyt immuunipuolustus.
Ajanvaraus Aavaan
Mikäli sinulla on streptokokki-infektioon viittaavia oireita, varaa aika lääkärille internetajanvarauksesta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.