Aivokalvontulehdus eli meningiitti

Aivokalvontulehdus eli meningiitti on vakava sairaus, jonka tyypillisiä oireita ovat voimakas päänsärky, korkea kuume ja niskajäykkyys. Hoito ja ennuste riippuvat taudin aiheuttajasta. Bakteeriperäinen tulehdus vaatii nopeaa sairaalahoitoa, kun taas virusperäinen tauti paranee yleensä itsekseen.

Mikä on aivokalvontulehdus?

Aivokalvontulehdus eli meningiitti on aivoja ja selkäydintä suojaavien kalvojen tulehdustila. Tulehduksen aiheuttaja voi olla bakteeri tai virus. Hoidon kiireellisyys sekä taudin vakavuus riippuvat suuresti siitä, kummasta on kyse.

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus eli bakteerimeningiitti etenee nopeasti ja voi johtaa kuolemaan, jos hoitoa ei aloiteta ajoissa. Yleisimpiä bakteeriperäisiä taudin aiheuttajia ovat pneumokokki, meningokokki ja listeria. Myös stafylokokit, borrelia, tuberkuloosi ja mykoplasma voivat aiheuttaa taudin.

Aivokalvontulehdusta esiintyy erityisesti pienillä lapsilla, vanhuksilla ja immuunipuutteisilla henkilöillä. Bakteerimeningiitti on kuitenkin harvinainen sairaus. Tapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 110–160.

Hoitamattomana bakteeriperäinen aivokalvontulehdus voi aiheuttaa pysyviä vaurioita, kuten kuulon heikkenemistä ja näkövaurioita, hermostohäiriöitä tai jopa kuoleman.​

Virusperäinen aivokalvontulehdus 

Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus eli virusmeningiitti on yleensä lievempi. Tavallisesti sen aiheuttavat entero- tai herpesvirukset, mutta myös influenssavirukset voivat laukaista taudin. Virustulehdus ei yleensä johda vakaviin jälkitauteihin, ja oireet häviävät usein itsestään muutamassa viikossa.​

Virusmeningiittien tarkkaa määrää ei tiedetä, koska lievä aivokalvontulehdus voi olla osa yleisten hengitystievirusten, kuten influenssaviruksen, aiheuttamia infektiota. Todennäköisesti niitä esiintyy Suomessa useita satoja vuosittain.

Aivokalvontulehduksen eli meningiitin oireet aikuisella

Aivokalvontulehduksen oireet riippuvat taudin aiheuttajasta ja taudin vakavuudesta. Tyypillisimpiä oireita ovat:

  • Päänsärky
  • Korkea kuume. Tosin hyvin iäkkäillä aivokalvontulehdus voi joskus olla myös kuumeeton.
  • Niskajäykkyys
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Silmien valonarkuus
  • Sekavuus tai tajunnan häiriöt (bakteeriperäisessä tulehduksessa)

Bakteeriperäisessä aivokalvontulehduksessa oireet voivat pahentua nopeasti, ja ilman hoitoa potilaan tila voi huonontua kriittisesti. Virusperäisessä aivokalvontulehduksessa oireet ovat yleensä lievempiä.​ Ne myös lievittyvät muutamassa päivässä, kun bakteeritaudissa ne lisääntyvät koko ajan.

Tarttuuko aivokalvontulehdus?

Aivokalvontulehdus voi tarttua ihmisestä toiseen, jos sen aiheuttaja on esimerkiksi meningokokkibakteeri. Tartunta tapahtuu pisaratartuntana yskiessä, aivastaessa tai läheisessä kontaktissa, kuten suudeltaessa. Kuitenkin vain hyvin pieni osa, noin yksi tuhannesta meningokokkitautiin sairastavaan kosketuksissa olleesta sairastuu.

Milloin lääkäriin?

Jos kuumetautiin liittyy yleiskunnon selvää huononemista tai hermostoperäisiä oireita, kuten harha-aistimuksia tai sekavuutta, on syytä hakeutua välittömästi päivystykseen. Lievemmissä oireissa voi varata ajan yleislääkärin tai lastenlääkärin vastaanotolle samalle tai seuraavalle päivälle. Myös silloin, kun kuume ja päänsärky ainoina oireina jatkuvat yli kolme päivää, kannattaa mennä lääkäriin.

Miten aivokalvontulehdus todetaan?

Aivokalvontulehduksen diagnoosi tehdään tyypillisesti lannepistolla, jossa otetaan näyte selkäydinnesteestä. Näytteen avulla voidaan tunnistaa, onko tulehduksen aiheuttaja bakteeri vai virus. Tämä on tärkeää oikean hoidon varmistamiseksi, sillä bakteeriperäinen tulehdus vaatii aina välitöntä antibioottihoitoa​. Jos oireet ja taudin kulku viittaavat selkeästi virusmeningiittiin, selkäydintutkimusta ei tarvita, koska tieto ei vaikuta hoitoon.

Myös CRP-arvoa eli veren tulehdusarvoa voidaan käyttää erotettaessa bakteeritautia virustaudista. Tosin siitä on hyötyä vain, jos oireet ovat kestäneet vähintään vuorokauden.

Hoito ja toipuminen aivokalvontulehduksesta

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus vaatii aina sairaalahoitoa. Potilaalle annetaan suonensisäisesti laajakirjoisia antibiootteja, ja lisäksi voidaan käyttää kortisonia tulehduksen vähentämiseksi. Nopeasti aloitettu hoito on erittäin tärkeää, jottei sairaus aiheuttaisi pysyviä vaurioita, kuten kuulovammaa tai hermostohäiriöitä. 

Virusperäinen aivokalvontulehdus

Virusperäiseen aivokalvontulehdukseen ei ole lääkehoitoa. Siinä hoito keskittyy oireiden helpottamiseen, kuten kuumeen ja päänsäryn lievittämiseen. Vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia, ja toipuminen tapahtuu yleensä muutamassa viikossa.​ Päänsärkytaipumus voi kuitenkin jatkua pitkään.

Aivokalvontulehduksen ehkäisy

Tautia aiheuttavilta bakteereilta voidaan suojautua useammalla rokotuksella.

Pneumokokkirokote

Pneumokokkirokote vähentää vakavaa pneumokokkitautia, kuten aivokalvontulehdusta, noin 75 prosenttia. Sitä tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa kaikille alle 5-vuotiaille lapsille sekä maksutta myös

  • kantasolusiirteen saaneille
  • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville 
  • alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville

Muille rokote on maksullinen.

Meningokokkirokote (puhekielessä aivokalvontulehdusrokote)

Meningokokin aiheuttamat vakavat infektiot ovat Suomessa harvinaisia, minkä vuoksi meningokokkirokote ei kuulu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Sitä tarjotaan maksutta 

  • THL:n määrittämiin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.
  • meningokokkitautiin sairastuneen lähikontakteille, sillä heillä on kohonnut riski sairastua vakavaan meningokokki-infektioon jopa kuukauden ajan. 
  • varusmiehille, koska varusmiespalvelusta suorittavilla on muuta väestöä suurempi riski sairastua meningokokin aiheuttamaan vakavaan infektioon.   

Rokotusta suositellaan myös matkailijoille, jotka oleskelevat pitkään turistikohteiden ulkopuolella sellaisilla alueilla, joilla meningokokkitauteja esiintyy epidemioina. Matkailija itse tai hänen työnantajansa maksaa rokotteen.

Hib-rokote

Lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva Hib-rokote antaa suojan Haemophilus influenzae -bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta vastaan​. Sen ansiosta lasten vaikeiden bakteerimeningiittien esiintyvyys on laskenut merkittävästi.

Ajanvaraus Aavaan

Mikäli kuumetautiin liittyy yleiskunnon selvää huononemista tai hermostoperäisiä oireita, kuten harha-aistimuksia tai sekavuutta, hakeudu välittömästi päivystykseen. Lievemmissä oireissa tai jos kuume ja päänsärky ainoina oireina jatkuvat yli kolme päivää, varaa aika yleislääkärille tai lastenlääkärille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 380 3838.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn