Absessi eli märkäpaise

FacebookTwitterLinkedIn

Absessi eli märkäpaise on vakava bakteeri-infektion aiheuttama tila, joka vaatii usein pikaista lääkärin hoitoa. Paiseita voi olla niin iholla, suussa kuin sisäelimissä, kuten keuhkoissa ja maksassa. Hyvä hygienia ja infektioiden hoito ovat parhaita tapoja ehkäistä absessien muodostumista.

Mikä on absessi?

Absessi eli märkäpaise on bakteeri-infektion aiheuttama märkäontelo, joka voi muodostua kehon eri osiin. Absessi koostuu valkosoluista, kuolleista kudoksista ja bakteereista. Useimmiten märkäpaise on ihon alla, mutta se voi kehittyä myös syvemmälle kudoksiin tai elimiin.

Syyt ja oireet

Absessin pääasiallinen syy on bakteeri-infektio, jonka aiheuttaja on usein Staphylococcus aureus – ja Streptococcus pyogenes -bakteeri. Kun bakteerit pääsevät kehoon, immuunijärjestelmä reagoi lähettämällä valkosoluja taistelemaan infektiota vastaan. Tämä prosessi johtaa kudosvaurioihin ja märkää sisältävän ontelon muodostumiseen​​.

Yleisiä absessin oireita ovat:

  • Turvonnut ja punoittava ihoalue
  • Kipu ja arkuus
  • Kuume ja vilunväristykset vakavissa tapauksissa
  • Imusolmukkeiden turvotus infektoituneen alueen lähellä​

Ihoabsessi eli märkäpaise iholla

Ihoabsessit ovat yleisimpiä ja muodostuvat yleensä ihon alle. Ne alkavat usein näppylän tai finnin kaltaisina, mutta kehittyvät nopeasti punaisiksi, turvonneiksi ja märkää sisältäviksi kyhmyiksi​.

Absessi voi esiintyä peräaukonkin alueella. Silloin sitä kutsutaan perianaaliabsessiksi. Taustalla voi olla esimerkiksi peräaukon limakalvon halkeama tai sukupuolitauti. Peräaukon absessin oireisiin kuuluu voimakas kipu peräaukon alueella, turvotus, punoitus ja joskus kuume. 

Märkäpaiseita voi olla myös toisaalla alapäässä genitaalialueella. Intiimialueen absessit voivat muodostua esimerkiksi karvatuppien tulehduksen tai talirauhasten tukkeutumisen seurauksena. Ne ovat yleensä kivuliaita, punaisia patteja, jotka voivat olla täynnä märkää.

Sisäinen absessi eli märkäpaise sisäelimissä

Sisäisiä absesseja voi muodostua esimerkiksi maksaan, keuhkoihin tai vatsan alueelle. 

Maksa-absessit ovat melko harvinaisia, mutta vakavia tiloja, jotka voivat vaatia kirurgista hoitoa. Bakteerien lisäksi niiden aiheuttajia voivat olla loiset. Oireisiin kuuluvat kuume, vatsakipu (erityisesti oikealla ylävatsalla), pahoinvointi ja oksentelu, painonlasku ja yleinen huonovointisuus. Riskiä lisäävät diabetes, maksakirroosi, sappitietulehdukset ja immuunijärjestelmän heikentyminen.

Keuhkoabsessi voi olla primaarinen eli ensisijainen tai sekundaarinen eli toissijainen. Primaariset absessit johtuvat suoraan keuhkojen infektiosta, kuten keuhkokuumeesta. Toissijaiset absessit johtuvat infektion leviämisestä muualta kehosta keuhkoihin. Oireita ovat muun muassa voimakas yskä, johon voi liittyä limaa tai veriysköksiä, korkea kuume, rintakipu, hengenahdistus, pahanhajuinen hengitys ja yöhikoilu.

Vatsan alueen märkäpaiseet voivat aiheutua esimerkiksi umpilisäkkeen tulehduksen, divertikuliitin tai haimatulehduksen seurauksena. Myös vatsan alueen leikkaukset voivat lisätä riskiä absessien muodostumiselle​. Vatsan ja suoliston absessien oireisiin kuuluvat usein voimakas vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu, painonlasku, joskus ripuli sekä virtsaamisvaikeudet, mikäli absessi on lähellä virtsarakkoa.

Absessi suussa eli märkäpaise hampaassa, ikenessä tai kurkussa

Hampaan juuressa oleva märkäpaise syntyy, kun hampaan tai ikenen alueelle kehittyy bakteeri-infektio. Oireita ovat voimakas, sykkivä hammassärky, turvotus ja mahdollisesti kuume. 

Märkäpaise voi olla myös kurkussa. Tätä tilaa kutsutaan nielupaiseeksi. Nielupaise on vakava bakteeri-infektio, joka kehittyy usein nielurisatulehduksen eli angiinan komplikaationa. Nielupaiseen oireita ovat voimakas, usein toispuoleinen kurkkukipu, nielemisvaikeudet, kuume, kaulan alueen imusolmukkeiden turvotus ja arkuus, puheen puuroutuminen ja suun avaamisen vaikeus.

Steriili absessi

Steriilillä absessilla tarkoitetaan märkäonteloa, joka muodostuu ilman bakteeri- tai muuta patogeenista infektiota. Steriilejä absesseja voi syntyä esimerkiksi injektoitavan eli pistettävän lääkkeen tai rokotuksen jälkeen, kun lääkkeen tai rokotteen komponentit aiheuttavat kudoksissa paikallisen tulehdusreaktion​. 

Steriili absessi ilmenee yleensä punaisena, turvonneena ja kosketusarkana pattina pistoskohdassa. Useimmissa tapauksissa se paranee itsestään ajan myötä.

Märkäpaiseiden hoito

Absessin hoito riippuu sen sijainnista ja vakavuudesta. Pienten ihoabsessien hoitoon riittävät usein hyvä hygienia ja paikalliset antibakteeriset voiteet. Muissa tapauksissa yleisimmin käytettyjä hoitomuotoja ovat:

  • Absessin tyhjentäminen. Märkäontelo avataan ja tyhjennetään. Se voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, ja joskus toimenpiteen jälkeen käytetään antiseptistä sideharsotampoonia, joka estää ontelon ennenaikaisen sulkeutumisen​.
  • Antibiootit. Yleinen hoitomuoto etenkin ihoabsessien yhteydessä. Syviin tai kapseloituneisiin märkäpaiseisiin antibiootit eivät aina tehoa, mutta niillä voidaan estää infektion leviäminen. 

Vakavammat tapaukset, kuten sisäiset absessit, saattavat vaatia laajempia kirurgisia toimenpiteitä tai jopa sairaalahoitoa.

Märkäpaiseiden ehkäisy

Absessien ehkäisyyn kuuluu hyvä hygienia, erityisesti haavojen huolellinen puhdistaminen ja suojaaminen. Kannattaa myös välttää intiimialueen liiallista pesua ja liian tiukkoja vaatteita, jotka voivat ärsyttää ihoa ja limakalvoja. Karvanpoistossa on hyvä käyttää puhtaita välineitä ja varoa ärsyttämästä ihoa.

Lisäksi on tärkeää hoitaa infektiot jo varhaisessa vaiheessa – ennen kuin ne kehittyvät absesseiksi. Tulehtuneen ihon raapimista tulisi välttää, jottei se rikkoudu. 

Myös perussairauksien hyvällä hoidolla voidaan vähentää märkäpaiseiden riskiä. Angiinan hoidossa tulee noudattaa lääkärin ohjeita ja syödä antibioottikuuri loppuun, vaikka oireet katoaisivat aiemmin.

Ajanvaraus Aavaan

Mikäli epäilet absessia, varaa viivyttelemättä aika lääkärille asiakaspalvelunumeromme 010 380 3838 tai internetajanvarauksemme kautta.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

Artikkelit ja tiedotteet
plantaarifaskiitti/ Plantaarifaskiitti on pitkäaikainen riesa
Plantaarifaskiitti on yleinen kantapään kiputila. Se paranee ilman hoitoa itsekseen, mutta vaiva voi kestää jopa toista vuotta. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, jalkakirurgi Reijo Paukku neuvoo, miten jalkaa kannattaa venyttää ja millä muilla konsteilla kipua voi lievittää.
Lue lisää
tenniskyynärpää/ Tenniskyynärpää on kivulias kumppani
Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää
Kurkunpääntulehdus/ Kurkunpääntulehdus aikuisella – 7 kysymystä lääkärille
Kurkunpääntulehdus eli laryngiitti ilmaantuu aikuisella usein yhtä aikaa flunssan kanssa. Se saa äänen käheytymään ja joskus jopa katoamaan. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen vastaa tavallisimpiin tautia koskeviin kysymyksiin.
Lue lisää