Haavan hoito

FacebookTwitterLinkedIn

Haavan hoito riippuu haavan syntymekanismista, koosta ja siitä, onko haava puhdas. Haavan hoito-ohjeet saat sairaanhoitajalta tai lääkäriltä. Oikeanlaisella hoidolla edistetään haavan paranemista ja ehkäistään komplikaatioita.

Haavojen luokittelu

Haavat luokitellaan usein niiden syntymekanismin mukaan. Haava voi olla 

  • traumaattinen haava
  • leikkaushaava
  • palovamma
  • valtimoiden tai laskimoiden toimintahäiriöstä johtuva haava
  • painehaava
  • diabeettinen haava 

Haavoja voidaan luokitella myös niiden ulkonäön perusteella, jolloin puhutaan viiltohaavasta, pistohaavasta, palkeenkielihaavasta, repimä- tai puremahaavasta ja niin edelleen. Lisäksi haavat voidaan jaotella niiden keston mukaan akuutteihin ja kroonisiin haavoihin.

Haavan paraneminen

Haavan paraneminen muodostuu kolmesta erilaisesta vaiheesta, joihin voi tulla häiriöitä missä tahansa vaiheessa. Tällöin seurauksena on parantumaton haava, joka voi kroonistua. 

Oikeanlaisella haavan hoidolla voidaan ehkäistä näiden epäsuotuisien tekijöiden vaikutuksia haavan paranemiseen. Myös potilaan ikä, perussairaudet ja elintavat vaikuttavat asiaan. 

Parantumattoman haavan hoito vaatii yleensä moniammatillista yhteistyötä, hyvää potilaan ohjausta, mahdollisten perussairauksien lääkehoitoa ja oikeanlaisia haavatuotteita. Joskus haavan paraneminen vaatii leikkaushoitoa. 

Haavan hoito riippuu haavan syntymekanismista, koosta ja siitä, onko haava puhdas. Ihan pienet haavat eivät välttämättä vaadi sen kummempaa hoitoa, riittää, että haava pidetään puhtaana. Puhtaanapito on olennaista myös isommissa ja vakavammissa haavoissa.

Yleensä haavaa hoidetaan hoitopaikasta saatujen ohjeiden mukaan. Joskus haava voi kuitenkin syystä tai toisesta tulehtua. Silloin on hyvä kääntyä hoitavan yksikön puoleen. Nopealla ja oikeanlaisella hoidolla voidaan ehkäistä tilanteen pahentuminen.

Haavan puhdistaminen

Haavan puhdistaminen on ensimmäinen ja tärkein vaihe haavan hoidossa. Puhdistaminen poistaa haavasta likaa, bakteereja ja muita haitallisia tekijöitä, jotka voivat estää paranemisen. Joskus haavan puhdistaminen vaatii joko sairaanhoitajan tai lääkärin tekemää mekaanista puhdistusta puudutuksessa ja jopa kirurgin tekemää puhdistusleikkausta.

Omatoiminen puhdistaminen tapahtuu suihkuttamalla haavaa haalealla vedellä 3-5 minuutin ajan. Se poistaa hellävaraisesti lian ja eritteet. Sen jälkeen haava taputellaan varovasti kuivaksi puhtaalla sideharsolla tai pyyhkeellä ja suojataan sopivalla haavatuotteella.

Haavan suojaaminen

Oikeanlainen haavasidos suojaa haavaa ulkoisilta tekijöiltä ja edistää paranemista. Haavasidosten valinnassa on tärkeää huomioida haavan koko, eritys ja tyyppi. 

Markkinoilla on runsaasti erilaisia haavatuotteita, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Tasaiset ihonmyötäiset haavat vaativat erilaisen haavatuotteen kuin esimerkiksi onkalohaavat. Siksi haavasidoksen valinnassa kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Asiaan perehtyneet sairaanhoitajat ja lääkärit osaavat antaa apua oikeanlaisen haavatuotteen valinnassa.

Kirurgisen eli leikkaushaavan hoito

Leikkaushaava on kirurgisesti tehty haava, joka on useimmiten suljettu ompeleilla tai hakasilla. Leikkaushaava paranee yleensä hyvin, mutta oikea kotihoito on tärkeää infektioriskin vähentämiseksi ja paranemisen nopeuttamiseksi. Lääkärikeskus Aavassa potilas saa aina suulliset ja kirjalliset haavanhoito-ohjeet mukaan toimenpiteen tai leikkauksen jälkeen. 

Pidä leikkaushaava puhtaana ja kuivana

Ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen:

  • Suojaa haavaa haavalapulla tai haavateipillä. Pidä kirurgin laittama sidos paikallaan vähintään ensimmäiset 24–48 tuntia tai niin kauan kuin lääkäri suosittelee. Yleensä suihkuun saa mennä 24-48 tuntia toimenpiteen tai leikkauksen jälkeen. Leikkaushaavalle jätetty ihoteippi ei ole este sille. Teipin päällä on ensimmäiset 24-48 tuntia yleensä painesidos, jonka voi poistaa ennen suihkua. 
  • Taputtele haava kuivaksi puhtaalla sideharsolla tai pyyhkeellä, älä venytä tai hankaa haavaa.
  • Voit pestä hiukset ja vartalon shampoolla tai saippualla. Ei haittaa, vaikka saippuaa tai shampoota valuu haavan yli, mutta haavaan niitä ei tarvitse erikseen laittaa.

Normaalisti paranemassa oleva leikkaushaava ei yleensä eritä enää 1-3 vuorokauden jälkeen. Jos eritys lisääntyy, on se merkki yleensä jälkivuodosta, infektiosta tai muusta paranemisen häiriöstä.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos huomaat

  • lisääntyvää punaisuutta tai turvotusta haava-alueella
  • lämpöä haavan ympärillä
  • märkäistä tai pahanhajuista vuotoa
  • lisääntyvää haavakipua tai yleisoireita, kuten kuumetta
  • haava vuotaa verta runsaasti, eikä vuoto tyrehdy painamalla 30 minuutin ajan

Haavan hoito tikkien poiston jälkeen

Tikkien poiston jälkeen – 2-3 viikkoa leikkauksesta – haavassa alkaa viimeinen paranemisen vaihe eli kypsymisvaihe. Se kestää 6-12 kuukautta. Tuona aikana muodostuu arpi.

Arven laatuun voidaan parhaiten vaikuttaa ensimmäisen 12 kuukauden aikana. Aluksi arpi ei kestä hankausta, kuten terve iho. Jos arpi on hankaukselle tai venytykselle alttiilla alueella, se on hyvä suojata tai tukea haavateipillä vielä tikkien poiston jälkeenkin. Arpea voi myös rasvata ja arven seutua voi venyttää normaalisti raajojen liikkeiden mukana. Näin siitä ei tule kiristävä. Etenkin ensimmäisen kuuden kuukauden ajan arpi on herkkä UV-säteilylle, joten sitä kannattaa suojata aurinkosuojavoiteella ja vaatteilla. 

Joskus arpeen voi kehittyä liikakasvua. Tätä voidaan ehkäistä silikonisella arpilaastarilla tai arpigeelillä. Toinen arven paranemisen häiriö on keloidi. Keloidi arpi voi oireilla kutisemalla ja kiristyksellä. Se on yleensä myös esteettinen haitta. Tällaisia arpia voidaan hoitaa silikonihaavatuotteilla, kortisonipistoksin ja laserhoidolla. Markkinoille on tulossa myös uusia hoitomuotoja, kuten arpien medikaalinen mikroneulaus. 

Infektoituneen eli tulehtuneen haavan sekä märkivän haavan hoito

Tulehtunut haava vaatii nopeaa ja huolellista hoitoa, sillä tulehdus voi levitä ympäröiviin kudoksiin tai joskus jopa verenkiertoon, jolloin voi kehittyä sepsis eli verenmyrkytys. Tulehduksen merkkejä ovat: 

  • punoitus
  • turvotus
  • kipu
  • kuumotus 
  • usein märkäinen erite 

Vakavissa tapauksissa voi esiintyä myös kuumetta ja yleistä huonovointisuutta.

Mikäli haava on tulehtunut,

  • puhdista se perusteellisesti huuhtelemalla haalealla vedellä tai keittosuolaliuoksella.
  • hakeudu mahdollisimman pikaisesti päivystykselliseen haavan arvioon.

Infektoituneesta haavasta pitää poistaa kuollut kudos ja karsta. Kuollut kudos ja kertyneet eritteet tarjoavat kasvualustan bakteereille. Yleensä sairaanhoitaja tai lääkäri pystyy parhaiten tekemään haavan huolellisen mekaanisen puhdistuksen puudutuksessa. Haavasta otetaan asianmukainen bakteeriviljelynäyte ja lääkäri arvioi, onko antibioottihoidolle tarvetta.

Haava suojataan sopivalla sidoksella. Vaahto- tai hydrofiiliset sidokset imevät tulehduseritteet ja pitävät haavan kuivana. Hopeasidokset voivat auttaa hillitsemään bakteerien kasvua. Yleensä infektoituneen haavan sidos vaihdetaan kerran päivässä tai useammin, jos sidos kastuu. Kun haavatulehdus rauhoittuu, voidaan siirtyä haavan hoitoon joka toinen tai kolmas päivä. 

Hakeudu välittömästi lääkäriin, jos

  • tulehdusalue laajenee nopeasti tai haavasta tihkuu runsaasti märkää.
  • sinulla on kuumetta, vilunväristyksiä tai voimakasta yleisväsymystä.
  • haava on syvä, suuri tai vaikeapääsyinen.

Kudosnestettä vuotavan haavan hoito

Jotkut haavat erittävät enemmän kudosnestettä. On huomioitava, että kudosnesteen eritys voi olla merkki myös haavatulehduksesta, muttei aina. Tämä arvio on hyvä jättää sairaanhoitajalle tai lääkärille. Mitä suurempi haavan pinta-ala on, sitä enemmän se yleensä erittää kudosnestettä. Esimerkiksi laajempi palovamma tai muu kudospuutosalue erittää enemmän. 

Joskus haavan erittämisen taustalla on raajojen turvotus, jolloin ihonalainen kudosneste purkautuu haavasta. Tällöin haavan paranemisen edellytyksenä on turvotuksen hoito tukisidoksin. Asianmukaisen tukisidoksen voi asentaa sairaanhoitaja tai lääkäri. Pitkäaikaisessa hoidossa käytetään apuna myös lääkinnällisiä tukisukkia. 

  • Käänny aina lääkärin puoleen ennen tukisidonta- tai säännöllisen tukisukkahoidon aloitusta. Näin tukiaste tulee arvioitua oikein. 
  • Tarkkaile tulehduksen merkkejä. Jos kudosneste muuttuu paksuksi tai kellertäväksi, pahanhajuiseksi tai runsaammaksi, haava voi olla tulehtunut. Hakeudu tällöin terveydenhuollon ammattilaisen arvioon.

Palkeenkielihaavan hoito

Palkeenkielihaavassa ihon pintakerros on irronnut tai kuoriutunut osittain pois muodostaen ”läpän”, joka on yhä kiinni ympäröivässä kudoksessa. 

  • Puhdista palkeenkielihaava huolellisesti suihkuttamalla vedellä. Jos läppä on puhdas ja hyvin kiinni ihossa, sitä ei tule poistaa. Se toimii luonnollisena suojana ja voi nopeuttaa paranemista. 
  • Voit taitella läpän varovasti alkuperäiselle paikalleen niin, että se peittää haavan. 
  • Hakeudu lääkärin arvioon, jotta saat tietää, vaatiiko palkeenkieli kiinnitystä ompelemalla, vai voidaanko se jättää tarttumaan itsekseen tai vaatiiko se poistoa.
  • Haava suojataan yleensä rasvaharso- tai silikoniverkkosidoksella, joka pitää haavan kosteana ja läpän paikoillaan takertumatta siihen kiinni. Päälle laitetaan sideharsotaitoksia ja sideharsosidos.

Avoimen tai syvän haavan hoito

Avoimen tai syvän haavan hoito alkaa verenvuodon tyrehdyttämisestä. Yleensä syvän haavan vuoksi on hyvä käydä päivystyksellisessä lääkärin arviossa.

  • Pysäytä verenvuoto painamalla haavaa kevyesti puhtaalla sideharsolla, tai – jos tuollaista ei ole käytettävissä – pyyhkeellä tai kankaalla. Kohota haava ylemmäs sydämen tasosta. Se auttaa vähentämään verenvuotoa. 
  • Jos verenvuoto ei vähene lainkaan, hälytä ambulanssi. Mikäli olet käynyt ensiapukurssin ja vuoto on runsasta, voit yrittää tehdä haavan yläpuolelle painesidoksen.
  • Jos haavassa on syvällä vierasesine, älä yritä poistaa sitä itse, vaan hakeudu päivystykseen.

Syvät haavat vaativat lähes aina kirurgista hoitoa ja vähintäänkin lääkärin arviota jatkohoidon suhteen.

Hakeudu lääkäriin, jos 

  • haava on syvä tai suuri ja saattaa vaatia ompeleita.
  • haavassa on vierasesineitä tai likaa.
  • verenvuoto ei lakkaa painamisen ja kohottamisen avulla muutamissa minuuteissa.
  • haava on likainen tai sen syynä on eläimen purema (eläinten pureman jälkeen on aina varmistettava jäykkäkouristusrokotteen voimassa olo!).

Palovamman hoito

Palovamma voi jatkaa syventymistään kudoksessa vielä syntymisensä jälkeen useita päiviäkin. Siksi palovamman vuoksi on aina hyvä hakeutua lääkärin arvioon. Syvempien rakkulaisten palovammojen vuoksi lääkäriin tulee mennä ehdottomasti, koska alueelle voi kehittyä syvempi vamma, joka vaatii leikkaushoitoa. 

Hoitopaikan valintaan vaikuttavat palovammojen laajuus, syvyysaste, sijainti, syntymekanismi ja tietyt potilaasta riippuvat tekijät. Pienet, pinnalliset palovammat voidaan hoitaa Lääkärikeskus Aavassa. Vaikeiden palovammojen primaarihoito on kansallisesti keskitetty Helsingin yliopistollisen sairaalan palovammakeskukseen, joka sijaitsee Jorvin sairaalassa.

Ensiapu palovammassa

  • Viilennä palanutta kohtaa välittömästi juoksevan viileän veden alla tai vesiastiassa 10–20 minuuttia. Jäähdyttäminen estää palovammaa etenemästä syvemmälle ihon kerroksiin.
  • Peitä vamma puhtain kuivin sidoksin, ohuella muovikalvolla tai rasvataitoksella.
  • Mene lääkäriin.

Kemikaalivamman hoito

Erityisesti tehdastyössä voidaan käsitellä vaarallisia kemikaaleja, jotka joutuessaan iholle voivat aiheuttaa syöpymisvamman. Kemikaalivammat voivat olla happo- tai emäsvammoja. Kotiympäristössä vakavia ihovaurioita aiheuttavia kemikaaleja on vähemmän, ja kemikaalivammat johtuvat pitkälti vahvojen pesuaineiden ja petrolituotteiden aiheuttamasta altistuksesta. 

Happojen aiheuttamien vammojen eteneminen ei jatku kovin pitkään, mutta emäksen aiheuttamat vauriot etenevät syvemmälle kudokseen vielä tuntien tai jopa päivienkin ajan. Oireena voi olla punoitusta ja kipua. Emäsvammat eivät välttämättä aiheuta alkuvaiheessa juuri oireita ja ovat siksi salakavalia. 

  • Työturvallisuuslaitoksen vuonna 2021 julkaiseman ohjeen mukaan kemikaalin aiheuttamaa vamma-aluetta huuhdellaan noin 15–20 minuuttia. Jos kyseessä on emäksen aiheuttama vamma, huuhtelun tulee jatkua 30 minuutin ajan. 
  • Jos iholle alkaa kehittyä kudokseen muutoksia kemikaalialtistuksen jälkeen, on tärkeää hakeutua aina päivystykselliseen lääkärin arvioon. Jotkut aineet voivat imeytyä myös verenkiertoon ja aiheuttaa rytmihäiriöitä.

Kroonisten haavojen hoito

Kroonisella haavalla tarkoitetaan yli neljä viikkoa vanhaa haavaa. Haavan kroonistumisen yleisin syy on se, että haavan akuuttivaiheen paranemiseen tulee häiriö, kuten haavatulehdus tai verenvuoto, tai jokin muu tekijä huonontaa haavan paranemista. Tällaisia tekijöitä voivat olla aliravitsemus, hoitamaton diabetes tai alaraajan verenkiertohäiriö. 

Myös leikkaushaava voi komplisoituessaan muuttua krooniseksi haavaksi. Joskus krooninen haava saattaa syntyä pienen trauman tai hankauman seurauksena ja toisinaan ikään kuin tyhjästä, kuten painehaavat. 

Krooniset haavat ovat yhteiskunnalle kalliita ja kurjia potilaalle. Parantumattomat haavat aiheuttavat myös pitkittyneitä poissaoloja töistä ja rajoitteita sosiaaliseen elämään ja harrastuksiin. 

Jos haava kroonistuu, on tärkeää konsultoida lääkäriä heti alkuvaiheessa ja tehdä samalla haavan hoitosuunnitelma ja tavoitteet. Yleensä haava on hyvä puhdistaa kirurgisesti puudutuksessa, jotta haavan pohja saadaan täysin puhtaaksi. Sen jälkeen valitaan sopiva haavatuote sekä hoidetaan muut haavan paranemiseen vaikuttavat tekijät, kuten turvotus, verensokeri ja ravitsemus. Onkalomaisten haavojen paranemista voidaan edistää alipaineimulaitteilla, jotka nopeuttavat kudoksen kasvua, imevät eritettä haavalta ja estävät haavatulehdusta.

Ajanvaraus Aavaan

Mikäli haavanhoito tuottaa sinulle huolta, et ole varma, mitä pitäisi tehdä, tai hoidosta huolimatta ilmaantuu tulehduksen merkkejä, varaa aika lääkärille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Aava Kampissa toimii haavanhoitotiimi, jolla on valmius hoitaa vaativiakin haavoja, mutta voit tulla arvioon kaikenlaisten haavojen kanssa. Haavatiimi koostuu päivystävistä lääkäreistä, sairaanhoitajista ja kirurgeista. Aava Kampissa hoidetaan myös pehmytkudosinfektioita, pehmytkudostraumoja ja palovammoja. Asiakaspalvelu osaa neuvoa, minkälaisia haavapalveluita on saatavilla lähimmästä toimipisteestäsi.

Tarvittaessa päivystävä lääkäri tai sairaanhoitaja ohjaa sinut nopeallakin aikataululla erikoislääkärin arvioon. Kampin sairaalassa onnistuvat myös haavojen leikkaushoidot ja korjaukset.

Jos haava on syvä, vuotaa runsaasti, siinä on vierasesineitä, joita et voi poistaa itse, tai se on likainen tai sen syynä on eläimen purema, on hyvä hakeutua ammattilaisen arvioon päivystyksellisesti.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan kirurgian erikoislääkäri Elina Sihvola. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.