Ylipaino ja painonhallinta
Tuntuuko, että kiloja on kertynyt liikaa ja kaikkea on jo kokeiltu niiden karistamiseksi? Avun tarve painonhallintaan voi syntyä eri elämäntilanteiden myötä. Ylipainon hoitoon on saatavilla moniammatillista ja yksilöllistä apua, jossa tukena voivat olla niin lääkäri, psykologi, ravitsemusterapeutti kuin fysioterapeuttikin.
Painonhallinta ja ylipainon hoito
On tärkeää tiedostaa, että ylipainon hoidossa ei ole kyse lyhytaikaisesta kuurista tai dieetistä, vaan elämänmittaisesta matkasta.
Elämäntapaohjaus voi olla pienimuotoista neuvontaa lääkärin ja hoitajan kanssa tai isompi ja laaja-alaisempi muutos, johon otetaan mukaan muitakin ammattilaisia, kuten psykologi, ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti.
Hyödynnämme yhteistyössä myös Painonhallintataloa ja Terveyslaihdutusvalmennusta, joihon lääkäri voi tehdä lähetteen ja kulkea rinnallasi valmennuksen läpi.
Millaisiin asioihin ylipainon hoidossa kiinnitetään huomiota?
Ammattilaiset auttavat ja tukevat elintapamuutoksissa. Yksilölliseen hoitoon voi liittyä esimerkiksi:
- sopivan ruokailurytmin löytäminen
- ravitsemussisällön parantaminen
- tunnesyömiseen liittyvistä asioista keskustelu
- uni ja palautuminen
- liikkuminen ja sopivien liikuntamuotojen löytäminen
- lääkehoito
Terveyshyötyjen ja parantuneiden veriarvojen lisäksi ylipainon hoidossa on muitakin hyötyjä. Potilas jaksaa arjessa paremmin, mieliala kohoaa ja stressi omasta painosta vähenee.
Milloin pyytää ammattiapua painonpudotukseen?
Potilaasta voi tuntua, että mikään dieetti, kuntokuuri tai uudenvuodenlupaus ei ole tuottanut toivottua lopputulosta ja kaikkea on jo kokeiltu. Silloin ammattilaisen tuki painonhallintaan ja painonpudotukseen voi auttaa.
Emme määrittele painoindeksirajaa tai vyötärönympärysmittaa, vaan potilas on tervetullut vastaanotolle, kun hän itse kokee kaipaavansa apua painonhallintaan tai ylipainosta on harmia arjessa.
Jokaisen potilaan motiivit painonpudotukseen ovat yksilöllisiä – ja niin saa ollakin. Yksi haluaa painaa vähemmän, jotta pystyisi liikkumaan paremmin ja touhuamaan lastenlasten kanssa, toinen tahtoo parantaa veriarvojaan ja olla virkeämpi, kolmas taas tekee elintapamuutoksen pelkästään ulkonäkösyistä.
Ylipaino ja raskaus
Potilaalla voi olla haaveissa myös lapsen saaminen. Ylipaino voi tutkitusti vaikeuttaa raskaaksi tulemista ja aiheuttaa ovulaatiohäiriöitä, jolloin ammattilaisen tekemä tutkimus tilanteen arvioimiseksi on paikallaan.
Ylipainoon ja/tai lihavuuteen voi myös liittyä komplikaatioita tai haasteita raskauden aikana, joten voi olla helpompaa pohtia painonhallintaa jo ennen raskautta, kun raskaus ei vielä aseta minkäänlaisia esteitä syömiselle tai liikkumiselle.
Tällöin tuleva äiti voi täysin keskittyä vielä omaan hyvinvointiin ja opettelemaan elintapoja ja rutiineja, joista on hyötyä raskauden aikana myös lapsen terveydelle.
Laihdutuslääkkeet
Laihdutuslääkkeitä voidaan miettiä silloin, jos potilaalla on lihavuutta tai sairauksia, jotka pahenevat lihavuuden myötä.
Lääkityksestä kannattaa keskustella lihavuuden hoitoon perehtyneen asiantuntijan kanssa.
Lue lisää lihavuuden hoidosta.
Millaisia oireita ylipainoisella voi olla?
Ylipainoisella voi olla kertyneen painon lisäksi muitakin terveyteen vaikuttavia oireita, joita voivat olla:
- kohonnut paastosokeri
- heikentynyt sokerinsieto
- korkea kolesteroli
- kasvanut vyötärönympärys
- tuki- ja liikuntaelinten vaivat
- haasteet liikkumisessa
Mitä sairauksia ylipaino voi aiheuttaa?
Ylipaino vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja se altistaa myös monille sairauksille, kuten:
- 2 tyypin diabetes
- metabolinen oireyhtymä eli MBO
- verenpainetauti
- korkea kolesteroli
- sepelvaltimotauti
- uniapnea
- monirakkulaiset munasarjat eli PCOS
Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua etenkin silloin, jos potilaalla on jokin sairaus, jota ylipaino pahentaa.
Ennen vastaanottoa
Vastaanotolle voi tulla omana itsenään, eikä erityistä valmistautumista tarvita.
Halutessaan potilas etsiä vanhoja laboratoriokokeiden tuloksia näytille, etenkin jos verikokeissa on ollut aiemmin poikkeavia arvoja.
Vastaanotolla
Meille on tärkeää, että ylipainoon ei liity syyllistämistä tai stigmatisointia. Siksi vastaanotolla jutellaan ja tutustutaan, eikä vaakaan tai mittanauhaan välttämättä tartuta ollenkaan.
Lääkäri kartoittaa potilaan elämäntilannetta, painohistoriaa, sairauksia, lääkehoitoja ja laboratoriokokeiden tuloksia. Keskustelussa käydään myös läpi, millainen päivärytmi potilaalla on, miten hän nukkuu ja miten jaksaa arjessa.
Potilas saa itse määritellä omat tavoitteensa ja mitä hän haluaa saavuttaa elämäntapamuutoksellaan.
Vastaanoton jälkeen
Vastaanoton päätteeksi sovitaan yhdessä tavoitteista ja seurannasta sekä käydään läpi seuraavat askelmerkit ja kotihoidon ohjeet.
Alussa seurantakäyntejä voidaan sopia esimerkiksi parin kuukauden välein, jolloin potilas voi tarpeen mukaan tavata eri ammattilaisia, kuten lääkärin, ravitsemusterapeutin, fysioterapeutin tai psykologin.
Kuulumisia voidaan sopia vaihdettavan myös puhelimitse.
Ajanvaraus
Varaa aika nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Emilia Huvinen.