Peräpukaman kumilenkkihoito

Vaivaavatko peräpukamat? Jos kotikonsteista ei ole apua, hakeudu pukamien kumilenkkihoitoon. Toimenpidettä ei tarvitse jännittää, sillä kumilenkkihoito on nopea ja yleensä lähes kivuton. Samanaikaisesti voidaan hoitaa useampi pukama.

Mistä peräpukamat johtuvat ja miten ne oirehtivat?

Sisäinen peräpukama on peräsuolen limakalvon alla kulkeva laskimolaajentuma, eräänlainen ”suonikohju”. Laskimot laajentuvat, kun ulostamiseen liittyy voimakasta ja pitkittynyttä ponnistelua. Tavallisin oire on verenvuoto ulostamisen yhteydessä. Lisäksi voi olla kipua tai kutinaa. Pukamat voivat myös pullahtaa peräaukosta ulos.

Yleensä vaivat paranevat itsestään, mutta pukamat uusiutuvat usein. Kotihoidossa voidaan käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia peräpukamavoiteita. Ulos työntyneitä pukamia voi työntää varovasti takaisin.

Mikä on peräpukaman kumilenkkihoito ja milloin se on syytä tehdä?

Jos kotikonsteista ei ole apua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Nykyisin yleisin ja vaivattomin hoitomuoto sisäisissä peräpukamissa on kumilenkkihoito. Ennen kuin hoitoon ryhdytään lääkäri varmistaa, että oireet johtuvat pukamista eivätkä muista syistä. 

Peräaukon alueella voi olla muitakin sairauksia, kuten kipeitä haavaumia. Ne ovat yhtä yleisiä kuin pukamat. Joskus kasvaimeenkin voi liittyä samankaltaista oireilua.

Kumilenkkihoidon kulku

Kumilenkkihoidossa peräpukaman tyveen asetetaan tiukka kumilenkki. Tämä tapahtuu viemällä pukama erityisen imulaitteen sisään, mikä mahdollistaa kumilenkin paikalleen laiton. Pukamakudos menee kuolioon. Noin 5–10 päivän kuluttua limakalvolle muodostuu arpikudosta. 

Samanaikaisesti voidaan hoitaa 1-3 pukamaa. Kumilenkkihoito voidaan tehdä omana toimenpiteenään tai esimerkiksi kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen yhteydessä. Kolonoskopiaa suositellaan aina, jos olet yli 60-vuotias ja peräsuolestasi vuotaa verta.

Kumilenkkihoitoa ei tarvitse jännittää, sillä se on varsin nopea ja yleensä lähes täysin kivuton toimenpide. Siitä puhutaan myös peräpukamien hirttämisenä.

Toimenpiteen jälkeen

Kumilenkkihoidon jälkeen peräaukosta saattaa tihkuttaa verta. Siitä sinun ei tarvitse olla huolissaan.

Joskus kumilenkkihoitoa seuraavien päivien aikana voi ilmaantua voimakastakin peräaukon ja lantionpohjan kipua. Siihen voit käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä. Ulostaessasi on syytä välttää voimakasta ponnistamista 3–4 päivän aikana.

Noin kuukauden kuluttua tarkistetaan, onko hoitotulos riittävä. Hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi kumilenkkihoito joudutaan usein toistamaan 1–3 kertaa 1–2 kuukauden välein.

Peräpukamien ehkäisy

Voit ehkäistä pukamien syntyä runsaskuituisella ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. Näin uloste pysyy pehmeänä eikä synny ummetusta, mikä altistaa pukamille. Muita altistavia tekijöitä ovat raskaus, ylipaino ja istumatyö.

Varaa aika

Aava Kamppi
Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää