Laktoosi-intoleranssi
Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö. Sen tyypillisiä oireita ovat vatsan turvottelu, ilmavaivat, ripuli ja vatsakivut. Hoito perustuu laktoosin välttämiseen ruokavaliossa. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos ruokavalion muutos ei lievitä oireita, tai oireet ovat vaikeita tai epätyypillisiä.
- Mikä on laktoosi-intoleranssi?
- Mistä laktoosi-intoleranssi johtuu?
- Laktoosi-intoleranssin oireet
- Miten laktoosi-intoleranssi todetaan?
- Laktoosi-intoleranssin hoito
- Voiko laktoosi-intoleranssi parantua?
- Hoitamaton laktoosi-intoleranssi
- Milloin lääkäriin?
- Ajanvaraus Aavaan
Mikä on laktoosi-intoleranssi?
Laktoosi-intoleranssi on yleinen ruoansulatusvaiva, joka aiheutuu laktoosin eli maitosokerin huonosta imeytymisestä suolistossa. Suomessa laktoosi-intoleranssista kärsii arviolta 17 prosenttia väestöstä. Vaiva on yleisempi aikuisilla kuin lapsilla.
Laktoosi-intoleranssissa elimistö ei pysty pilkkomaan laktoosia, mikä johtuu laktaasientsyymin puutteesta tai sen vähäisestä toiminnasta. Laktaasientsyymi hajottaa normaalisti laktoosin glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon. Jos entsyymiä ei ole riittävästi, pilkkoutumaton laktoosi kulkeutuu paksusuoleen, jossa se aiheuttaa erilaisia ruoansulatusongelmia.
Mistä laktoosi-intoleranssi johtuu?
Laktoosi-intoleranssi on periytyvä ominaisuus. Se tarkoittaa, että geneettinen taipumus aiheuttaa laktaasientsyymin määrän laskemisen lapsuuden jälkeen. Tätä kutsutaan primaariksi laktoosi-intoleranssiksi. Se kehittyy ajan myötä asteittain ja alkaa yleensä oireilla vasta koulu- tai aikuisiässä. Pienellä lapsella primaari laktoosi-intoleranssi on harvinaisempi.
Laktoosi-intoleranssi voi olla myös sekundaarinen, jolloin se ilmenee ohutsuolen limakalvon vaurion seurauksena esimerkiksi keliakiassa tai suolistotulehduksissa. Sekundaarinen intoleranssi voi lieventyä tai hävitä kokonaan, kun taustalla oleva sairaus hoidetaan.
Lisäksi tunnetaan erittäin harvinainen synnynnäinen laktoosi-intoleranssi. Se voi ilmetä jo vastasyntyneellä.
Laktoosi-intoleranssin oireet
Oireet alkavat yleensä 1–3 tuntia laktoosia sisältävän ruoan nauttimisen jälkeen. Oireiden voimakkuus vaihtelee sen mukaan, kuinka suuri määrä laktoosia on nautittu, ja kuinka herkästi henkilön elimistö reagoi.
Tavallisimpia oireita ovat:
- Vatsan turvotus ja ilmavaivat. Laktoosin käymisprosessi suolistossa synnyttää kaasuja, jotka voivat aiheuttaa epämukavaa turvotusta.
- Vatsakivut. Kaasujen ja happamuuden lisääntyminen voi johtaa kouristuksiin ja vatsakipuihin.
- Ripuli ja löysät ulosteet. Pilkkoutumaton laktoosi vetää nestettä suolistoon, mikä voi aiheuttaa ripulia.
Iho-oireet laktoosipitoisten tuotteiden nauttimisen jälkeen voivat viestiä maitoallergiasta. Maitoallergiassa elimistö reagoi maitoproteiiniin, ja se voi aiheuttaa ihoreaktioita, hengitystieoireita tai vakavimmillaan jopa anafylaktisen reaktion. Laktoosi-intoleranssiin iho-oireita ei liity.
Miten laktoosi-intoleranssi todetaan?
Laktoosi-intoleranssin toteaminen onnistuu hoitokokeilulla, jossa maitotuotteet korvataan laktoosittomilla tai vähälaktoosisilla vaihtoehdoilla. Mikäli oireet helpottuvat, kyseessä on todennäköisesti laktoosi-intoleranssi.
Verikoe, joka mittaa geenimuutoksen perusteella laktaasientsyymin aktiivisuutta, varmistaa tarvittaessa diagnoosin. Testi on nopea ja vaivaton, ja tulokset saa muutamassa päivässä. Alle 12-vuotiailla testi on kuitenkin vain suuntaa antava, sillä heidän laktaasientsyyminsä toiminta saattaa olla vielä kehittymässä.
Laktoosi-intoleranssin hoito
Hoito perustuu laktoosin välttämiseen ruokavaliossa. Useimmat pystyvät käyttämään vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita ilman ongelmia.
Laktoosi-intolerantikon ruokavalio
- Laktoosittomat ja vähälaktoosiset maitotuotteet: Kaupoissa on saatavilla laaja valikoima laktoosittomia vaihtoehtoja, kuten maitoa, jogurttia, juustoa ja jäätelöä. Niissä laktoosi on pilkottu etukäteen glukoosiksi ja galaktoosiksi, jolloin elimistö pystyy hyödyntämään ne vaivattomasti.
- Kasvipohjaiset vaihtoehdot: Manteli-, soija-, kaura- ja kookosmaito ovat hyviä korvikkeita perinteiselle maidolle.
- Luonnostaan laktoosittomat ruoat: Kaikki hedelmät, kasvikset, liha, kala, kananmunat, pavut, pähkinät ja viljatuotteet ovat luonnostaan laktoosittomia. Myös kovat juustot sisältävät hyvin vähän laktoosia, koska laktoosi vähenee kypsymisprosessin aikana.
- Entsyymivalmisteet: Laktaasientsyymiä sisältävät tabletit auttavat pilkkomaan laktoosia ruoansulatuskanavassa aterioiden yhteydessä.
Laktoosittomassa ruokavaliossa tulee varmistaa kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti, sillä maitotuotteet ovat merkittävä kalsiumin lähde. Tarvittaessa kalsiumia ja D-vitamiinia voi saada ravintolisistä tai niillä rikastetuista kasvimaitotuotteista.
Voiko laktoosi-intoleranssi parantua?
Primaarinen laktaasientsyymin puutos on pysyvä tila, eikä sitä voida parantaa. Sekundaarinen laktoosi-intoleranssi sen sijaan voi lieventyä tai hävitä kokonaan, jos taustalla oleva sairaus hoidetaan ja suolen limakalvo toipuu.
Hoitamaton laktoosi-intoleranssi
Laktoosi-intoleranssi ei yleensä aiheuta hoitamattomanakaan vakavia terveyshaittoja, mutta oireet voivat olla kiusallisia ja vaikuttaa elämänlaatuun. Siksi monipuolinen ruokavalio, jossa laktoosia sisältävät tuotteet on korvattu muilla kalsiumin ja proteiinin lähteillä, on suositeltava.
Milloin lääkäriin?
Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos
- vatsaoireiden yhteys maitotuotteisiin ei ole selvä.
- oireet ovat vaikeita tai epätyypillisiä, esimerkiksi ripuli on jatkuvaa, vatsakivut voimakkaita tai oireisiin liittyy tahatonta laihtumista.
- ruokavalion muutos ei lievitä oireita muutaman viikon sisällä. Tällöin taustalla saattaa olla jokin muu suolistosairaus, kuten keliakia tai ärtyvän suolen oireyhtymä.
- laktoosi-intoleranssin toteamisen jälkeen esiintyy selviä oireita laktoosipitoisten tuotteiden välttämisestä huolimatta.
Ajanvaraus Aavaan
Varaa aika lääkärille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838. Vatsaoireita hoitavat gastroenterologit sekä yleislääkärit. Tarvittaessa lääkäri voi ohjata sinut ravitsemusterapeutille, joka auttaa sopivan ruokavalion suunnittelussa.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan sisätautien ja gastroenterologian vastuulääkäri ja erikoislääkäri Jari Koskenpato. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.