Keliakian tutkiminen ja hoito

Jos epäilet sairastavasi keliakiaa, hakeudu gastroenterologin vastaanotolle. Keliakia voidaan usein todeta pelkän verinäytteen pohjalta. Toistaiseksi ainut tunnettu hoito on gluteeniton ruokavalio, mutta parhaillaan keliakiaan kehitetään täsmälääkettä. Lääkärikeskus Aava on mukana tässä kansainvälisessä lääketutkimuksessa. Jos sairastat keliakiaa ja olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ota yhteyttä Aava Kamppi GastroLääkäreihin.

Mikä keliakia on ja mistä se johtuu?

Keliakia on ohutsuolen tulehduksellinen sairaus, joka johtaa ohutsuolen suolinukan surkastumaan ja sitä kautta ravintoaineiden imeytymishäiriöön. Keliakian aiheuttaa vehnässä, ohrassa ja rukiissa oleva gluteeni-proteiini. 

Keliakiaa esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä. Tavallisimmin vehnän tai ruisleivän aiheuttamille vatsavaivoille löytyy kuitenkin muu syy kuin keliakia. Keliakiaan liittyy perinnöllinen alttius. Noin joka kolmas suomalainen kantaa keliakialle altistavaa geeniä. Kaikki eivät kuitenkaan sairastu keliakiaan.

Miten keliakia oirehtii?

Keliakia on yllättävän usein täysin oireetonkin, mutta tyypillisesti siihen liittyy suolisto-oireita, kuten

  • Vatsakipua, mutta harvoin voimakasta
  • Turvotusta
  • Pitkäaikaista ripulia ja löysiä ulosteita 
  • Ilmavaivoja
  • Ummetusta
  • Suolen toiminnan vaihtelua

Suolisto-oireiden lisäksi keliakia aiheuttaa lukuisia muita vaivoja, muun muassa anemiaa, tahatonta laihtumista, luuston haurastumista ja hedelmättömyyttä.

Osalla on myös iho-oireita, jolloin puhutaan ihokeliakiasta. Ihokeliakiassa polvissa, kyynärpäissä ja pakaroissa esiintyy kovasti kutisevia rakkuloita. Ihokeliakia on yleisempi miehillä, mutta valtaosa keliakiaa sairastavista on naisia. 

Missä tilanteessa kannattaa mennä lääkäriin?

Jos sinulla esiintyy edellä mainittuja oireita pitkäaikaisesti tai toistuvasti, varaa aika yleislääkärille tai gastroenterologille eli maha-suolikanavan sairauksien hoitoon perehtyneelle erikoislääkärille.  Oireiden syy pitää selvittää, jotta niitä voidaan hoitaa.

Miten keliakia todetaan?

Nykyisin keliakia todetaan verikokeilla, joihin kuuluvat vasta-aine- ja geenitestit. Tarvittaessa diagnoosi voidaan varmistaa mahantähystyksellä ei gastroskopialla, jossa otetaan ohutsuolesta näytepalat. Ihokeliakia varmistetaan terveeltä iholta otetulla koepalalla.

Mitä pitää huomioida vastaanotolle tullessa?

Jos olet ollut omatoimisesti ennen vastaanotolle tuloa gluteenittomalla ruokavaliolla kuukauden tai pidempään, keliakiatestin tulos on epävarma. Jos haluat varmistaa keliakiadiagnoosin, sinun pitää altistaa itsesi gluteenille eli syödä gluteenipitoista ruokaa muutama kuukausi. Sen jälkeen testi otetaan uudestaan.

Gluteenittoman ruokavalion kokeilu ei siis auta keliakian diagnosoimisessa, vaan päinvastoin. Gluteeniton ruokavalio voi rauhoittaa vatsaoireita, mutta niiden syy voi olla muu kuin keliakia, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä.

Miten keliakiaa hoidetaan?

Tällä hetkellä keliakian ainoa tunnettu hoito on gluteeniton ruokavalio, jota potilaan on noudatettava loppuikänsä. Vehnää, ruista ja ohraa sisältävät ruuat korvataan gluteenittomilla ruuilla. Ravitsemusterapeutti auttaa sopivan ruokavalion suunnittelussa. Suomen Gastroenterologiayhdistys ja Keliakialiitto suosittavat uudelle keliakiapotilaalle aina ravitsemusterapeutin tapaamista.

Tavallisesti vatsaoireet katoavat vähitellen muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Iho-oireisiin tarvitaan lisäksi lääkehoitoa.

Lääkärikeskus Aava on mukana kansainvälisessä keliakialääketutkimuksessa, jossa kehitetään ainutlaatuista täsmälääkettä keliakiaan. Jos sairastat keliakiaa ja olet mahdollisesti kiinnostunut osallistumaan keliakialääketutkimukseen, ota yhteyttä Aava Kampin GastroLääkäreihin.

Aava Kamppi
Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312

Vaatiiko keliakian hoito seurantaa?

Puolen vuoden päästä gluteenittomalle ruokavaliolle siirtymisen jälkeen kontrolloidaan verikokeiden ja vasta-aineiden normalisoituminen. Keliakiaa hoidettaessa tarkka diagnoosi ja ruokavaliotuntemus ovat olennaisia, mutta säännöllistä kontrollointia tarvitaan vain harvoin.

Varaa aika

Varaa aika gastroenterologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Keliakian ruokavalioasioissa varaa aika ravitsemusterapeutin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää