Rannekanavaoireyhtymä 

FacebookTwitterLinkedIn

Rannekanavaoireyhtymä oireilee ensisijaisesti sormien puutumisena ja kipuna, joka saattaa säteillä jopa kyynärvarteen ja olkapäähän. Vaiva johtuu usein rasituksesta tai vammasta, mutta voi kehittyä myös raskauden aikana. Lievien oireiden ensisijaisia hoitokeinoja ovat kuormituksen vähentäminen sekä yölasta. Tarvittaessa voidaan käyttää kortisonipistoksia ja vaikeissa tapauksissa leikkausta.

Mikä on rannekanavaoireyhtymä?

Rannekanavaoireyhtymä syntyy, kun keskihermo joutuu puristuksiin rannekanavassa. Keskihermo vastaa käden tuntoaistista etusormessa, keskisormessa ja osassa nimetöntä sekä lihastoiminnasta erityisesti peukalossa. Kun rannekanava ahtautuu, hermo joutuu paineen alle. Seurauksena sormet puutuvat ja käden toiminta voi heikentyä.​

Onko rannekanavan ahtauma sama asia?

Rannekanavan ahtauma ja rannekanavaoireyhtymä ovat käytännössä sama asia. Rannekanavan ahtauma -termi kuvaa tarkemmin anatomista tilannetta eli sitä, että rannekanava kapenee, kun taas rannekanavaoireyhtymä korostaa oirekokonaisuutta, joka tästä kapenemisesta seuraa.

Rannekanavaoireyhtymän kehittyminen

Rannekanavaoireyhtymän kehittymiseen voi vaikuttaa moni tekijä. Tyypillisesti sen taustalla on toistuva ranteen rasitus, tärinä, hankalat työasennot ja pitkään jatkuvat ääriliikkeet. Rannekanavaoireyhtymän aiheuttava hermopinne voi syntyä nopeasti myös vamman, kuten värttinäluun murtuman, aiheuttaman turvotuksen seurauksena.

Muita rannekanavaoireyhtymälle altistavia tekijöitä ovat

Myös jännetuppitulehdus voi ahtauttaa rannekanavaa ja laukaista rannekanavaoireyhtymän​. Lisäksi näyttöpäätetyöllä, jossa ranne on pitkään koukistettuna, saattaa olla merkitystä rannekanavaoireyhtymän oireiden synnyssä. Näyttöpäätetyö yksin ei kuitenkaan aiheuta vaivaa.

Rannekanavaoireyhtymän oireet

Rannekanavaoireyhtymän ensioireet ovat tyypillisesti sormien puutuminen ja pistely. Oireet pahenevat usein öisin, ja käden ravistelu voi lievittää niitä hetkellisesti.

Muita oireita ovat 

  • Kipu, joka voi säteillä käden ulkopuolelle, jopa kyynärvarteen ja olkapäähän. 
  • Heikentynyt puristusvoima ja tavaroiden putoaminen kädestä. 
  • Sormien turvotus. Hermopaineen lisääntyessä rannekanavassa saattaa esiintyä myös paikallista tulehdusta ja turvotusta, joka voi heijastua sormiin. 

Myös peukalon lihasten surkastuminen on mahdollista, mikäli hermopinne jatkuu pitkään.

Rannekanavaoireyhtymän itsehoito

Mikäli rannekanavaoireyhtymä on lievä, lepo ja ergonomian parantaminen voivat riittää oireiden helpottamiseen. Itsehoitoon kuuluu muun muassa ranteen tukeminen lastalla, erityisesti öisin, jotta ranne pysyy suorassa ja paine rannekanavassa vähenee​. Myös kinesioteippaus voi auttaa. Sekin tukee rannetta ja voi vähentää turvotusta ja painetta rannekanavassa.

Itsehoitovinkit: 

  • Käytä ranteessa yölastaa. 
  • Tauota työtä ja vältä ranteen pitkäkestoista koukistamista. 
  • Kokeile, olisiko ergonomisista työvälineistä, kuten muotoillusta näppäimistöstä, apua.  
  • Harjoita käden lihaksia ja liikkuvuutta. Kevyt ja säännöllinen jumppa auttaa pitämään ranteen liikkuvana, vähentää turvotusta ja edistää verenkiertoa. Liikunta tukee myös jänteiden ja nivelten liikkuvuutta sekä hermon liukumista. 

Suositeltavia jumppaharjoituksia: 

  1. Ranteen venytys: Pidä käsivarsi suorana ja vedä toista kättä varovasti taaksepäin ranteesta, jolloin tunnet venytyksen ranteen ja kyynärvarren alueella. Tee venytys molemmille käsille ja toista muutaman kerran. 
  2. Rannepyöritys: Pyöritä ranteita kevyesti molempiin suuntiin pitäen sormet rentoina. Tämä auttaa parantamaan ranteen liikkuvuutta ja verenkiertoa. 
  3. Nyrkin puristus ja avaaminen: Purista käsi nyrkkiin ja avaa sitten sormet täysin auki. Toista liike 10–15 kertaa molemmilla käsillä. Tämä auttaa parantamaan käsien ja sormien liikkuvuutta. 
  4. Hermoliukumisharjoitus: Ojenna käsi suoraksi ja koukista ranne ylös. Vedä peukaloa taaksepäin, kunnes tunnet venytystä. Tämä auttaa hermoa liukumaan rannekanavassa ja vähentämään hermopainetta​.

Milloin lääkäriin?

Mene lääkäriin, jos oireet

  • haittaavat arkea 
  • toistuvat usein 
  • pahenevat ajan kuluessa 

Etenkin silloin, kun käden puutuminen ja kipu häiritsevät yöunia tai estävät tavallisia päivittäisiä toimintoja, on syytä hakea apua. Pitkittynyt hermopinne voi johtaa pysyviin hermovaurioihin, joten oikea-aikainen hoito on tärkeää.​

Mikäli itsehoito ei riitä lievittämään oireita, lääkäri voi antaa kortisonipistoksen rannekanavan alueelle. Pistos vähentää tulehdusta ja turvotusta, mikä helpottaa hermopainetta​. Sairausloma on tarpeen, jos rannekanavaoireyhtymän oireet ovat jatkuvia ja hankalia, tai työ edellyttää ranteiden jatkuvaa rasitusta.

Vaikean rannekanavaoireyhtymän kohdalla harkitaan rannekanavaleikkausta.

Rannekanavaoireyhtymän leikkaushoito

Rannekanavaoireyhtymän leikkaushoidossa vapautetaan keskihermo sitä puristavasta paineesta rannekanavassa. Tämä toimenpide tehdään yleensä silloin, kun konservatiivinen hoito, kuten yölasta, kortisonipistokset ja fysioterapia, ei riitä lievittämään oireita, tai jos oireet ovat erittäin voimakkaat ja pitkittyneet.

Leikkaus suoritetaan useimmiten paikallispuudutuksessa päiväkirurgisena toimenpiteenä. Kirurgi tekee pienen viillon ranteeseen ja katkaisee ranteen poikki kulkevan poikittaisen nivelsiteen, joka muodostaa rannekanavan yläosan. Se vapauttaa keskihermoon kohdistuvan paineen.

Leikkauksen jälkeen rannekanavaoireyhtymän oireet vähenevät usein välittömästi. Leikkausalueella voi kuitenkin olla jonkin aikaa kipua, koska kudokset, hermot ja iho ovat toipumisvaiheessa. Tällainen leikkauksen jälkeinen kipu on aivan normaalia.

Toipuminen leikkauksesta kestää yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Kevyempää työtä voi usein tehdä jo 1–2 viikon kuluttua, mutta fyysisesti raskaat työt saattavat vaatia pidemmän sairausloman.

Rannekanavaoireyhtymän hoito raskausaikana

Raskauden aikana suositellaan samoja perushoitomenetelmiä kuin muulloinkin, kuten ranteen lepoa, yölastan käyttöä ja kevyitä venytysharjoituksia. Kortisonipistoksia käytetään raskaana olevilla vain hyvin hankaliin oireisiin. 

Myös leikkausta pyritään välttämään raskauden aikana, ellei tilanne ole erittäin vakava. Usein lapsen synnyttyä oireet helpottuvat, joten leikkausta harkitaan vasta synnytyksen jälkeen, jos oireet jatkuvat​.

Ajanvaraus Aavaan

Mikäli sinulla on rannekanavaoireyhtymään viittaavia oireita eivätkä kotikonstit riitä lievittämään niitä, tai jo todetun rannekanavaoireyhtymän oireet pahenevat, varaa aika lääkärille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

Aavassa rannekanavaoireyhtymää hoitavat käsikirurgit. Myös fysioterapeutti voi auttaa rannekanavaoireyhtymän kotihoidossa sekä kuntoutumisessa leikkauksen jälkeen.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan käsikirurgian erikoislääkäri Gustav Strömberg. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.