Fysioterapeutti

FacebookTwitterLinkedIn

Fysioterapeutti on liikkumis- ja toimintakyvyn sekä terveyden edistämisen asiantuntija. Fysioterapiaan et tarvitse lääkärin lähetettä, vaan voit varata ajan suoraan valitsemallesi fysioterapeutille. Tervetuloa vastaanotolle!

Fysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, jolta saat apua, kun liikkuminen, työnteko tai lepääminen on hankaloitunut kivun tai muun oireen vuoksi. Voit kääntyä fysioterapeutin puoleen myös, jos tarvitset kuntoutusta sairauden tai leikkauksen vuoksi. Fysioterapeuttien osaamiseen kuuluu lisäksi vammojen ennaltaehkäisy.

Fysioterapiapalvelut Aavassa  

Aavan fysioterapeuteilla on erikoisosaamista seuraavissa potilasryhmissä ja hoitomenetelmissä: 

Lasten ja nuorten fysioterapia 

Lasten ja nuorten motorisen kehityksen tuki sekä tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen ja muiden oireiden kuntoutus.

Neurologinen fysioterapia 

Sairaudesta tai vammasta johtuvan yksilöllisen liikkumis- ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja kohentaminen. 

Tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia 

Rangan alueen, nivelten, lihasten ja hermojen fysioterapia. 

Pre- ja postoperatiivinen fysioterapia  

Leikkausta ennen ja sen jälkeen tapahtuva, onnistuneeseen kuntoutumiseen tähtäävä fysioterapia. 

Urheilufysioterapia 

Urheiluvammojen hoito ja ennaltaehkäisy, suorituskyvyn parantaminen sekä liikunnan aloittamiseen liittyvä ohjaus ja tukeminen.

Alaraajafysioterapia  

Erityisesti nilkan, jalkaterän, polven ja lonkan ongelmien kuntoutus sekä askelanalyysit ja yksilöllinen tukipohjallispalvelu.

Ikääntyvien fysioterapia 

Ikääntyneiden toimintakyvyn kokonaisvaltainen ja yksilöllinen ylläpitäminen ja parantaminen. Tarvittaessa myös kotikäynteinä.

Kipufysioterapia  

Pitkittyneen kivun hoito ja kuntoutus.

Lantionpohjan fysioterapia ja uroterapia

Fysioterapeuttinen apu lantionpohjan toimintahäiriöihin ja pidätys- ja seksuaalitoiminnan häiriöihin sekä lantionpohjan kipuihin ja gynekologisiin laskeumiin.

Lymfaterapia  

Erikoisala, jossa hoidetaan eri syistä johtuvia turvotuksia ja niiden seurauksia tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus.

Purenta- ja leukanivelfysioterapia 

Fysioterapeuttinen apu purentaelimistön toimintahäiriöihin. 

Psykofyysinen fysioterapia 

Kehon ja mielen kokonaisvaltaiseen toimintakyvyn edistämiseen pyrkivä fysioterapian erikoisala. 

Äitiysfysioterapia 

Raskauden suunnitteluvaiheen, raskauden aikaiseen sekä synnytyksen jälkeisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen liittyvä fysioterapia. 

Työfysioterapia 

Fysioterapian erikoisala, jossa pyritään työterveyden asiakkaiden työkyvyn edistämiseen ja työperäisten vaivojen ehkäisemiseen ergonomiaohjauksen ja työkyvyn ylläpitämisen avulla.

Milloin fysioterapeutille? 

Fysioterapeutille kannattaa varata aika esimerkiksi seuraavissa vaivoissa ja tilanteissa: 

Tuki- ja liikuntaelimistön vaivat 

  • Selkäkivut: Alaselän ja yläselän kivut ovat yleisiä syitä hakeutua fysioterapiaan. Fysioterapeutti voi arvioida kivun syyn ja suunnitella hoito-ohjelman, joka sisältää harjoituksia ja manuaalista terapiaa
  • Niskakivut: Fysioterapian keinoin voidaan lievittää niskahartiaoireita, jotka voivat johtua heikosta hallinnasta, lihasjännityksestä tai vammoista. 
  • Nivelkivut: Olkapään, polven, lonkan ja muiden nivelten kivut voivat rajoittaa liikkumista ja toimintakykyä. Fysioterapian keinoin kipua voidaan vähentää ja toimintakykyä kohentaa. 

Vammat ja leikkauksen jälkeinen kuntoutus 

  • Urheiluvammat: Fysioterapeutti auttaa urheiluvammojen, kuten nyrjähdysten, venähdysten ja murtumien hoidossa ja kuntoutuksessa. 
  • Leikkauksen jälkeinen kuntoutus: Leikkauksen jälkeen fysioterapia voi auttaa palauttamaan liikunta- ja toimintakyvyn. Tämä voi koskea esimerkiksi tekonivelleikkauksia, selkäleikkauksia tai olkapääleikkauksia.

Pitkäaikaissairaudet ja muut terveydelliset ongelmat 

  • Reuma: Reumaattiset sairaudet voivat aiheuttaa nivelten jäykkyyttä ja kipua. Fysioterapia auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja lihasvoimaa. 
  • MS-tauti ja muut neurologiset sairaudet: Neurologiset sairaudet voivat heikentää liikunta- ja toimintakykyä. Fysioterapia auttaa parantamaan tasapainoa, koordinaatiota ja lihasvoimaa. 
  • Krooninen kipu: Krooninen kipu, kuten fibromyalgia, voi heikentää elämänlaatua. Fysioterapeutti voi suunnitella kivunhallintaan tähtäävän hoito-ohjelman. 
  • Päänsäryt: Tietyntyyppisissä päänsäryissä, kuten jännityspäänsäryissä, kuntoutuja voi hyötyä fysioterapeuttisesta hoidosta, jossa keskitytään niska-hartiaseudun vahvistamiseen ja rentouttamiseen. 
  • Hengitysongelmat: Fysioterapia voi auttaa hengitystekniikoiden ja -harjoitusten avulla parantamaan keuhkojen toimintaa esimerkiksi astman tai keuhkoahtaumataudin yhteydessä. 

Ennaltaehkäisy ja hyvinvoinnin edistäminen 

  • Ergonomia: Fysioterapeutti voi arvioida työasentoja ja -tapoja sekä antaa ohjeita ergonomian parantamiseksi, mikä voi ehkäistä työperäisiä vaivoja. 
  • Liikuntaohjelmat: Fysioterapeutti voi suunnitella yksilöllisiä liikuntaohjelmia, jotka auttavat lisäämään lihasvoimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. 
  • Ikääntyminen: Fysioterapeutti voi auttaa ylläpitämään toimintakykyä.  Näin voidaan edelleen ehkäistä kaatumisia ja muita vammoja. 

Raskauden aikaiset ja synnytyksen jälkeiset vaivat 

Mitä fysioterapeutin vastaanotolla tapahtuu? 

Fysioterapeutin vastaanotto voi pitää sisällään seuraavia asioita: 

Ensikäynti ja haastattelu 

  • Sairaushistorian läpikäynti ja nykytilan kartoitus: Fysioterapeutti pyrkii aluksi saamaan kokonaiskäsityksen asiakkaan tilanteesta kysymällä oireista, oireiden sijainnista, voimakkuudesta ja kestosta sekä aiemmista sairauksista, vammoista ja hoidoista. 
  • Arjen ja liikuntatottumusten läpikäynti: Fysioterapeutti selvittää asiakkaan päivittäiset toiminnot, työnkuvan ja liikuntaharrastukset. 
  • Asettaa hoitotavoitteet: Fysioterapeutti ja asiakas keskustelevat hoidon tavoitteista ja odotuksista. 

Fysioterapeuttinen tutkiminen 

Haastattelun jälkeen fysioterapeutti suorittaa kliinisen tutkimuksen, joka voi sisältää seuraavia asioita: 

  • Liikelaajuuksien mittaus: Fysioterapeutti arvioi nivelten liikkuvuutta ja mittaa niiden liikelaajuudet. 
  • Lihasvoiman arviointi: Fysioterapeutti testaa eri lihasryhmien voimaa ja kestävyyttä. 
  • Tasapainon ja koordinaation arviointi: Fysioterapeutti suorittaa testejä, jotka arvioivat potilaan tasapainoa ja koordinaatiokykyä. 
  • Kipu- ja arkuusalueiden tutkiminen: Fysioterapeutti paikallistaa kipu- ja arkuusalueet manuaalisilla testeillä. 
  • Toiminnalliset testit: Fysioterapeutti voi pyytää asiakasta suorittamaan erilaisia liikkeitä ja harjoitteita arvioidakseen toimintakykyä.

Hoitosuunnitelman laatiminen

Tutkimisen jälkeen fysioterapeutti laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka perustuu asiakkaan tarpeisiin ja tavoitteisiin. Riippuen asiakkaan tilanteesta, hoitosuunnitelmaan voi liittyä esimerkiksi seuraavia asioita: 

  • Harjoitusohjelma: Yksilöllisesti suunniteltu harjoitusohjelma, joka parantaa lihasvoimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta ja tasapainoa. 
  • Manuaalinen terapia: Nivelten mobilisointi, pehmytkudoskäsittely ja muut manuaaliset hoitotekniikat. 
  • Kivunlievitysmenetelmät: Liike-, lämpö- ja kylmähoidot sekä muut kivunlievityskeinot. 
  • Ergonomiaohjaus: Työasentojen ja -tapojen arviointi ja ohjaus, joka auttaa ehkäisemään työperäisiä vaivoja. 
  • Ohjaus ja neuvonta: Ohjeita ja neuvoja, jotka auttavat potilasta ylläpitämään ja parantamaan fyysistä kuntoaan kotona. 

Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa asiakkaan aina lääkärin vastaanotolle. 

Hoidon toteutus 

Fysioterapia toteutuu usein sarjana, joka sisältää yleisimmin 3, 5 tai 10 käyntiä ongelmasta riippuen. Fysioterapia voi toteutua myös konsultaationa, jolloin käyntikertoja on 1-2. Fysioterapeutin vastaanotolla tehdään tyypillisesti: 

  • Terapeuttista harjoittelua: Fysioterapeutti ohjaa potilasta suorittamaan harjoituksia ja varmistaa niiden oikean suoritustavan. 
  • Manuaalista terapiaa: Fysioterapeutti suorittaa manuaalisia hoitotekniikoita kivun lievittämiseksi ja liikkuvuuden parantamiseksi. 
  • Seurantaa ja arviointia: Fysioterapeutti seuraa potilaan edistymistä, arvioi hoidon vaikutuksia ja tekee tarvittaessa muutoksia hoitosuunnitelmaan. 
  • Annetaan palautetta: Fysioterapeutti antaa potilaalle palautetta edistymisestä ja ohjeita kotihoitoon.

Fysioterapeutin etävastaanotto 

Aavassa fysioterapiaa on tarjolla myös etänä. Etävastaanotto on yleensä videovastaanotto. Videon kautta fysioterapeutti pystyy katsomaan liikeratojasi ja pystyt itse näyttämään hänelle, mitä tehdessä ja mihin sinua sattuu. Videon kautta fysioterapeutti voi myös ohjata sinua harjoittelussa: opit tekemään liikkeet oikein ja turvallisesti. 

Etävastaanotolle voit hakeutua aina kun tarvitset fysioterapeuttista konsultaatiota tai ohjausta. Laadukkaan fysioterapian varmistamiseksi suosittelemme kuitenkin vastaanotolle tuloa ensimmäisellä käynnillä.

Löydä lähin fysioterapeutti

Ajanvaraus Aavaan 

Varaa aika fysioterapeutin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 380 3838.

Asiantuntijana Aavan vastuufysioterapeutti  Katariina Pirnes. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.