Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi

Kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää elimistön aineenvaihduntaa. Se ilmenee moninaisina oireina, kuten sydämen sykkeen kohoamisena, hikoiluna ja käsien tärinänä. Lisäksi voi olla psyykkisiä oireita, esimerkiksi hermostuneisuutta, ahdistuneisuutta tai unihäiriöitä. Tehokkaalla hoidolla sairaus saadaan yleensä parannettua, mutta tauti voi uusiutua tai seurauksena voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta.

Mikä on kilpirauhasen liikatoiminta?

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on sairaus, jossa kaulan alaosassa sijaitseva kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormoneja. Se johtaa aineenvaihdunnan kiihtymiseen ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten nopeaa sykettä, laihtumista, hermostuneisuutta ja hikoilua.

Kilpirauhasen liikatoiminta on naisilla yleisempää kuin miehillä. Liikatoimintaan sairastutaan tyypillisesti 30–40 vuoden iässä. Suomalaisista noin yksi prosentti sairastaa liikatoimintaa.

Lisäkilpirauhasen liikatoiminta (hyperparatyreoidismi) on oma sairautensa, joka vaikuttaa kalsiumin ja fosforin tasapainoon. Sen oireet johtuvat veren korkeasta kalsiumpitoisuudesta, ja hoito on erilainen kuin kilpirauhasen liikatoiminnassa.

Kilpirauhasen liikatoiminnan syyt

Kilpirauhasen liikatoiminta johtuu yleensä Basedowin taudista. Se on autoimmuunisairaus, johon kuuluvat kilpirauhasen toimintahäiriö ja silmäoireyhtymä. Oireiden taustalla ovat kohonneet TSH-reseptorivasta-ainepitoisuudet. Perimä altistaa Basedowin taudille. Sen voivat laukaista stressi ja tupakointi, joka lisää tautiin kuuluvien silmäoireiden riskiä.

Muita liikatoiminnan syitä ovat:

  • Kyhmystruuma: Kilpirauhasen kyhmy tai kyhmyt tuottavat liikaa hormoneja.
  • Kilpirauhastulehdukset: Tulehdustila kilpirauhasessa voi johtaa tilapäiseen liikatoimintaan.
  • Kilpirauhasen kasvain: Harvinaisempi syy, jossa kasvain aiheuttaa liiallista hormonintuotantoa.
  • Liiallinen tyroksiinilääkitys: Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon käytetyn lääkkeen liian suuri annos.

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet

Kilpirauhasen liikatoiminnassa oireet johtuvat liiallisen kilpirauhashormonin aiheuttamasta kiihtyneestä aineenvaihdunnasta. Ne voivat vaihdella lievistä erittäin voimakkaisiin ja voivat kehittyä nopeasti tai hitaasti ajan myötä. 

Oireita ovat muun muassa:

  • Voimakas väsymys
  • Sydämen tykytys ja rytmihäiriöt
  • Tahaton laihtuminen, ripuli ja jano
  • Alavireinen mieliala, hermostuneisuus ja ahdistus
  • Liiallinen hikoilu ja kuumat aallot. Monet kokevat hikoilua erityisesti öisin, mikä voi vaikuttaa unen laatuun ja aiheuttaa unettomuutta.
  • Lihasheikkous ja käsien tärinä
  • Tavallista vilkkaampi puhe ja liikehdintä
  • Kuukautiskierron häiriöt. Kuukautiset voivat muuttua epäsäännöllisiksi tai jäädä pois.

Jos liikatoiminta johtuu Basedowin taudista, siihen voi liittyä silmäoireita. Niitä ovat muun muassa valonarkuus, hiekan tunne silmässä, kaksoiskuvat sekä liike- tai silmien takainen kipu. Silmät voivat myös alkaa pullottaa ja näkö voi heiketä. 

Lapsella kilpirauhasen liikatoiminta voi vaikuttaa kehitykseen ja kasvuun, mikä tekee varhaisesta diagnoosista ja hoidosta erityisen tärkeää. Muuten liikatoiminnan oireet lapsella ovat samankaltaiset kuin aikuisella.

Kilpirauhasen liikatoiminnan toteaminen

Kilpirauhasen liikatoiminnan diagnosoinnissa olennaisinta on verikoe, jossa mitataan tyreotropiinin (TSH) ja vapaan tyroksiinin (T4-V) pitoisuudet. Tyypillisesti liikatoiminnassa TSH on alentunut ja T4-V on kohonnut. Tarvittaessa voidaan tutkia myös trijodityroniinin (T3) pitoisuudet ja vasta-aineet (TSHRAb), erityisesti jos epäillään Basedowin tautia.

Kilpirauhasen liikatoiminnan viitearvot:

  • TSH (tyreotropiini). Normaali viitearvo on noin 0,4–4,0 mU/l. Kilpirauhasen liikatoiminnassa TSH-arvo on tyypillisesti alle 0,4 mU/l.
  • T4-V (vapaa tyroksiini). Normaali viitearvo on noin 11–21 pmol/l. Kilpirauhasen liikatoiminnassa T4V-arvo on kohonnut, eli yli 21 pmol/l, koska kilpirauhanen tuottaa liikaa tyroksiinia​.
  • T3 (trijodityroniini). Tämä hormoni mitataan joissakin tapauksissa, ja sen viitearvo on noin 3,1–6,8 pmol/l. Liikatoiminnassa T3-arvo voi olla kohonnut yli tämän viitealueen.

Mikäli kilpirauhanen on suurentunut (struuma) tai siihen on ilmaantunut yksittäinen kyhmy, tehdään kaulan ultraäänitutkimus. Jos struuma aiheuttaa oireita kasvaessaan, se yleensä leikataan.

Jos kilpirauhasessa on patti tai kyhmy, siitä otetaan neulanäyte. Näytteen tutkii aina patologi, jotta saadaan tietää, onko kyhmy hyvän- vai pahanlaatuinen. Noin 95 prosenttia kyhmyistä on hyvänlaatuisia.

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito

Kilpirauhasen liikatoimintaa voidaan hoitaa kolmella pääasiallisella tavalla:

  1. Lääkitys: Tyreostaatit, kuten karbimatsoli (Tyrazol), estävät kilpirauhashormonien tuotantoa. Monien Basedowin tautia sairastavien kohdalla riittää, että tyreostaattihoitoa jatketaan 12-18 kuukautta. Liikatoiminta usein sammuu sinä aikana. Riskinä on, että se voi uusia.  Uusintariskiä lisäävät koholle jäävät TSH-reseptorivasta-aineet sekä kookas kilpirauhanen.
  2. Radiojodihoito: Suun kautta otettava radioaktiivinen jodi tuhoaa kilpirauhassoluja ja vähentää kilpirauhashormonituotantoa. Radiojodihoito on turvallista, sillä elimistön säderasitus on pieni. Silmäoireet voivat kuitenkin pahentua. Radiojodia ei voida käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Hoidon jälkeen voi kehittyä kilpirauhasen vajaatoiminta, mikä tarkoittaa tyroksiinihoidon aloittamista.
  3. Leikkaus: Leikkausta käytetään, kun kilpirauhanen on huomattavasti suurentunut. Se on vaihtoehto myös silloin, kun liikatoiminta on uusiutuva, mutta radiojodia ei voida jostain syystä antaa. Kun kilpirauhanen leikataan pois, liikatoiminta kääntyy automaattisesti vajaatoiminnaksi. Silloin hoitona on elinikäinen tyroksiinikorvaushoito.

Hoidon alkaessa sydämen nopean sykkeen rauhoittamiseen voidaan käyttää beetasalpaajia. Basedowin taudin silmäoireita hoidetaan ensisijaisesti jaksoittaisilla suurilla kortisoniannoksilla.

Kilpirauhasen liikatoiminnan ehkäisy ja elintavat

Kilpirauhasen liikatoiminnan syntyä ei voida suoraan estää elintavoilla, mutta tupakointi on merkittävä riskitekijä, erityisesti silmäoireiden osalta. Tupakoinnin lopettaminen voi myös parantaa hoitotuloksia ja vähentää oireiden uusiutumisriskiä​.

Terveellinen ruokavalio on tärkeä, koska sillä voidaan edistää yleistä hyvinvointia ja tukea liikatoiminnan hoitoa. Jodin saannin vähentämisestä saattaa olla hyötyä, koska liiallinen jodi voi pahentaa oireita.

Kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien käyttöä saattaa olla hyvä rajoittaa, sillä kofeiini voi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja pahentaa kilpirauhasen liikatoiminnan oireita, kuten sydämentykytystä ja hermostuneisuutta.

Ajanvaraus Aavaan

Jos epäilet kilpirauhasen liikatoimintaa, hakeudu lääkäriin viipymättä. Hoitamaton kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa sydämen eteisvärinän, jossa sydän lyö epäsäännöllisesti ja tiheään. 

Liikatoimintaa hoitavat endokrinologit ja sisätautilääkärit. Voit varata ajan vastaanotolle joko nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn