Topografia
Topografia on tärkeä tutkimus sarveiskalvosairauksien diagnosoinnissa ja seurannassa. Sitä suositellaan myös osana kaihileikkauksen esitutkimusta, jos harkinnassa on erikoistehomykiö. Käytössämme on moderni, laadukas laite, jolla saadaan kuvattua myös sarveiskalvon takapintaa.
- Mitä topografialla tutkitaan?
- Milloin topografia on tarpeen?
- Topografia kuvaus – Tutkimuksen kulku
- Missä toimipisteissä topografioita tehdään?
- Varaa aika topografiaan
Mitä topografialla tutkitaan?
Sarveiskalvo on silmän ulommainen, värikalvon päällä oleva läpinäkyvä kalvo. Sen tehtävänä on taittaa valoa ja suojata silmää. Sarveiskalvon topografiassa eli pintakarttatutkimuksessa tutkitaan sarveiskalvon taittovoimakkuutta sekä sen paksuus- ja kaarevuusmuutoksia.
Milloin topografia on tarpeen?
Topografia on tarpeellinen tutkimus sarveiskalvosairauksien, kuten keratokonuksen eli sarveiskalvon kartiopullistuman, diagnosoinnissa ja seurannassa. Sarveiskalvon kartiopullistuma on yksi yleisimmistä nuorten aikuisten sarveiskalvon sairauksista.
Topografiaa suositellaan myös osana kaihileikkauksen esitutkimusta niille kaihileikkauspotilaille, joille harkitaan erikoistekomykiötä. Topografialla halutaan sulkea pois sarveiskalvosairauksia.
Topografia kuvaus – Tutkimuksen kulku
Sarveiskalvon topografia tehdään kahdessa osassa ja se kestää alle 30 sekuntia. Tutkimuksessa tutkittava katsoo kohdevaloa. Laajentavia silmätippoja ei käytetä. Käytössämme on moderni hyvätasoinen laite, jolla saadaan kuvattua myös sarveiskalvon takapintaa.
Tutkimuksen tekevä silmähoitaja neuvoo, mitä sinun tulee tehdä ja miten tutkimus etenee. Topografia on nopea ja kivuton tutkimus. Mikään ei kosketa silmän pintaa. Voit saapua tutkimukseen luottavaisin mielin ja jännittämättä.
Missä toimipisteissä topografioita tehdään?
Varaa aika topografiaan
Silmätutkimuksiin varataan aika vastaanottokäynnin yhteydessä silmäosastolta tai Aavan asiakaspalvelun numerosta 010 380 3838. Topografiaan tarvitaan lääkärin lähete. Valmistautumisohjeet saat lähettävältä lääkäriltäsi tai silmähoitajilta. Muistathan ottaa mukaan Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen.
Asiantuntijana palvelukuvauksessa silmätautien erikoislääkäri Petri Järventausta.