Näkökenttätutkimukset

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Se auttaa glaukooman diagnosoinnissa ja seurannassa sekä muiden silmäsairauksien aiheuttamien näkökenttäpuutosten selvittelyssä. Tutkimus vaatii keskittymistä, joten saavuthan sinne virkeänä.

Milloin näkökenttätutkimukseen?

Näkökenttätutkimuksia käytetään yleisimmin apuna glaukooman diagnosoinnissa ja sen hoitotasapainon seurannassa. Näkökenttätutkimuksilla selvitetään myös erilaisten neurologisten ja neuro-oftalmologisten sairauksien, kuten näköhermonpään tulehduksen, aiheuttamia näkökenttäpuutoksia. Hoitava lääkäri tekee lähetteen näkökenttätutkimukseen ja päättää, millä laitteella tutkimus tehdään.

Mitä tutkimuksessa mitataan?

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Näkökenttätutkimuksen voi tehdä erilaisia menetelmiä ja laitteita käyttäen. 

Aavassa käytössä ovat seuraavat näkökenttätutkimuslaitteet:

  • Octopus (Aava Kampissa, Hyvinkään Pipetissä ja Tapiolassa)
  • Goldmann (Aava Kampissa ja Hyvinkään Pipetissä)

Laite valitaan potilaan lähtötilanteen ja tarpeiden mukaan. 

Näin valmistaudut näkökenttätutkimukseen

Näkökenttätutkimusta varten tarvitaan tiedot silmälasivahvuuksistasi. Jos niitä ei ole merkitty lääkärin tekemään tutkimuslähetteeseen, otathan mukaasi silmälasimääräyksen tai optikon tiedot käyttämistäsi silmälaseista.

Näkökenttätutkimuksessa ei yleensä käytetä  mustuaisia laajentavia silmätippoja, joten tutkimus ei vaikuta  lähinäköön tai estä autolla ajamista. Näkökenttätutkimus vaatii kuitenkin keskittymistä, joten tulethan tutkimukseen virkeänä.

Silmähoitaja neuvoo, miten tutkimus etenee ja mitä sinun tulee tehdä. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin tunnin verran.

Varaa aika näkökenttätutkimukseen

Varaa aika näkökenttätutkimukseen joko silmälääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä silmäosastolla tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Muistathan ottaa mukaasi Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa silmätautien erikoislääkäri Jaana Hietanen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää