Silmäluomen tulehdus eli blefariitti
Silmäluomen reunan tulehdus eli blefariitti on harvoin vakava vaiva, mutta usein se vaatii säännöllistä ja pitkäaikaista hoitoa. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos oireet ovat hankalia tai tulehdus on jatkuva. Altistavia tekijöitä ovat muun muassa jotkut ihotaudit, kuivasilmäisyys sekä tietyt perussairaudet.
- Mikä on blefariitti?
- Blefariitin eli silmäluomen tulehduksen oireet
- Blefariitin syyt
- Blefariitin eli silmäluomen tulehduksen itsehoito
- Milloin lääkäriin?
- Blefariitin lääkehoito
- Tarttuuko silmäluomen tulehdus?
- Silmäluomen tulehduksen ehkäisy
- Ajanvaraus Aavaan
Mikä on blefariitti?
Blefariitti on silmäluomen tulehdus. Se esiintyy yleensä ylä- tai alaluomen reunassa, jossa silmäripset kasvavat. Tulehdus aiheuttaa silmäluomen turvotusta ja punoitusta sekä silmän rähmimistä, ja siihen liittyy usein karstan kertymistä ripsien juureen.
Yleensä blefariitti on molemmin puoleinen eli sitä on kummassakin silmässä samanaikaisesti. Joskus tulehdus saattaa kuitenkin olla voimakkaampi toisessa silmässä, tai se voi alkaa toisesta silmästä ja levitä myöhemmin toiseen.
Blefariitin eli silmäluomen tulehduksen oireet
Blefariitin oireet vaihtelevat lievistä ärsytysoireista vakavampiin ongelmiin. Tyypillisiä oireita ovat:
- Silmäluomien turvotus ja punoitus: Silmäluomien reunat ovat erityisen herkät ja voivat tuntua kuumottavilta.
- Rähmiminen ja karsta: Silmistä erittyy usein rähmää, ja ripsien juureen saattaa kerääntyä karstaa.
- Kutina ja ärsytys: Silmät voivat kutista tai niissä voi olla polttavaa tunnetta tai roskan tunnetta.
- Silmien kuivuus: Silmien pinnalla ei ole riittävästi kosteutta, mikä pahentaa ärsytystä.
- Näköhäiriöt: Vaikeissa tapauksissa näkö voi sumentua, tai ripset voivat hangata sarveiskalvoa, mikä aiheuttaa lisävaurioita.
Blefariitin syyt
Blefariitti voi johtua monista eri tekijöistä. Kroonisen silmäluomen tulehduksen syy on usein se, että silmäluomien voiteluun osallistuvat Meibomin rauhaset eivät toimi kunnolla. Muita yleisiä syitä silmäluomen tulehtumiseen ovat
- bakteerit
- tali- ja karvatuppipunkit
- ihosairaudet, kuten seborrooinen ihottuma, ruusufinni ja atooppinen ihottuma
- kuivasilmäisyys
- reumasairaudet, kilpirauhasen toimintahäiriöt ja allergiat
Tavallisin blefariitti on yli 50-vuotiailla ihmisillä, joilla on perussairauksia tai taipumusta silmien kuivumiseen, mutta lapsetkin voivat saada silmäluomen tulehduksen. Lapsella silmäluomen tulehdus liittyy usein bakteeri-infektioihin tai iho-ongelmiin.
Atooppinen blefariitti on blefariitin muoto, joka liittyy atooppiseen ihottumaan. Atooppinen blefariitti syntyy, kun atooppinen ihottuma ärsyttää silmäluomien ihoa. Seurauksena luomet turpoavat ja punoittavat ja ripsiin kertyy karstaa.
Blefariitin eli silmäluomen tulehduksen itsehoito
Blefariitin itsehoito koostuu kolmesta osasta:
- Lämpöhauteet: Aseta kostea, lämmin pyyhe tai harsotaitos suljettujen silmäluomien päälle 5–10 minuutiksi. Hauduttelu auttaa avaamaan tukkeutuneet rauhaset ja pehmentämään ripsien juureen kertynyttä karstaa.
- Luomen reunojen puhdistus: Puhdista hauduttelun jälkeen silmäluomen reunat hellävaraisesti miedolla puhdistusaineella tai apteekista saatavalla silmäluomipyyhkeellä.
- Luomien hieronta: Hiero silmäluomia varovasti pumpulipuikolla tai puhtaalla sormella alas kohti silmäripsiä. Näin rauhasten eritteet saadaan poistettua ja tukkeumat avattua.
Jatka kotihoitoa vähintään parin viikon ajan, kunnes tilanne helpottaa. Huomioi, että silmäluomen tulehdus uusii helposti. Siksi paranemisen jälkeenkin on hyvä puhdistaa luomen reuna pari kertaa viikossa.
Milloin lääkäriin?
Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos
- kotihoito ei lievitä oireita.
- oireet pahenevat.
- oireet ovat alun perin vaikeita.
- tulehdukset toistuvat/silmäluomen tulehdus on jatkuva.
Blefariitti on usein krooninen vaiva, jolloin se uusii toistuvasti ja vaatii pitkäaikaista hoitoa.
Blefariitin lääkehoito
Mikäli itsehoito, kuten silmäluomien säännöllinen puhdistus ja lämpöhauteet, ei auta riittävästi, lääkäri voi määrätä seuraavia hoitoja:
- Antibioottihoito: Jos blefariitin syynä on bakteeri-infektio, lääkäri voi määrätä antibioottivoiteita tai -tippoja. Joissakin tapauksissa saatetaan määrätä myös suun kautta otettavia antibiootteja, erityisesti jos tulehdus on vakava tai pitkittynyt.
- Kortikosteroidivoiteet: Jos tulehdus on voimakas, tai siihen liittyy vaikeaa kutinaa ja punoitusta, lääkäri voi määrätä antibioottihoidon oheen kortikosteroidivoidetta.
- Keinokyyneleet: Koska blefariitti liittyy usein kuivasilmäisyyteen, lääkärit suosittelevat keinokyyneleitä eli kostuttavia lisäaineettomia silmätippoja.
Vakavissa tapauksissa, joissa blefariitti johtaa silmäluomen rakenteellisiin muutoksiin tai uhkaa sarveiskalvoa, tarvitaan laajempia tutkimuksia ja mahdollisesti kirurgisia toimenpiteitä.
Tarttuuko silmäluomen tulehdus?
Blefariitti ei ole tarttuva sairaus. Sitä aiheuttavat bakteerit ovat yleensä osa silmäluomien normaalia bakteerikantaa. Tällaiset bakteerit eivät tavallisesti tartu muihin ihmisiin. On kuitenkin hyvä huolehtia silmien ja käsien puhtaudesta, jotta vältetään tulehduksen paheneminen tai silmien lisäinfektiot.
Silmäluomen tulehduksen ehkäisy
Blefariitin uusiutumisen ehkäisemiseksi on tärkeää huolehtia hyvästä silmähygieniasta. Silmäluomien säännöllinen puhdistaminen voi estää oireiden palaamisen.
Lisäksi tulee käyttää tarvittaessa kostuttavia silmätippoja, jotta silmät eivät kuivu sekä välttää altistumista silmiä ärsyttäville aineille, kuten pölylle, savulle ja kemikaaleille. Piilolinssit on pidettävä puhtaina, jotta silmäluomet eivät ärsyynny.
Kroonisissa tapauksissa suositellaan silmäluomien puhdistamista vähintään kerran viikossa myös silloin, kun tulehdus ei ole akuutti. Tämä auttaa estämään Meibomin rauhasten tukkeutumisen ja karstan kertymisen ripsiin.
Ajanvaraus Aavaan
Jos kotihoito ei lievitä blefariitin oireita muutamassa viikossa, oireet pahenevat tai ovat alun perin vaikeita, tai jos silmäluomen tulehdukset toistuvat, varaa aika silmälääkärille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalvelun numeroon 010 380 3838.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri, silmätautien erikoisalan vastuulääkäri Anna-Ulrika Sarikkola. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.