Näärännäppy

FacebookTwitterLinkedIn

Näärännäppy silmäluomessa on yleinen ja yleensä vaaraton, mutta ikävä vaiva. Paranemista voi nopeuttaa itsehoitokeinoilla, kuten lämpimillä hauteilla ja luomen puhdistamisella. Mikäli oireet pitkittyvät tai pahenevat, on syytä hakeutua lääkäriin. Joskus hoidoksi tarvitaan antibioottivoidetta tai -tippoja tai jopa kirurgiaa.

Mikä on näärännäppy?

Näärännäppy on silmäluomen talirauhasen tulehdus, joka aiheuttaa pienen, kivuliaan ja punoittavan patin silmäluomeen. Näppy voi kehittyä ylä- tai alaluomen reunaan. Yleisimpiä näärännäpyt ovat yläluomessa. 

Näärännäppy voi olla joko ulkoinen tai sisäinen:

  • Ulkoinen näärännäppy kehittyy luomireunan ulkopuolelle ja on usein näkyvämpi ja kivuliaampi.
  • Sisäinen näärännäppy syntyy silmäluomen sisäpuolelle, talirauhasen syvemmälle alueelle. Se voi olla hieman vähemmän näkyvä, mutta silti hyvin epämukava.

Molemmat tyypit paranevat yleensä itsestään, mutta sisäiset näärännäpyt voivat joskus kehittyä kiinteämmiksi ja muuttua luomirakkulaksi, joka saattaa vaatia pidempää hoitoa.

Näärännäpyn syyt

Näärännäppy syntyy talirauhasen tukkeutuessa, jolloin bakteerit, kuten Staphylococcus aureus, pääsevät lisääntymään tukkeutuneessa rauhasessa. Sen seurauksena kehittyy paikallinen tulehdus, joka aiheuttaa patin muodostumisen. 

Näärännäppy voi tulla kenelle tahansa, mutta tietyt tekijät altistavat sen kehittymiselle. Sellaisia ovat muun muassa

  • Huono silmähygienia. Likaiset kädet ja silmien koskettelu ilman puhdistusta voivat tuoda bakteereja silmiin ja lisätä tulehdusriskiä.
  • Piilolinssien käyttö. Jos piilolinssejä ei puhdisteta tai niitä käytetään liian pitkään, riski silmän alueen tulehduksille, kuten näärännäpyille, saattaa lisääntyä.
  • Silmäluomen tulehdus (blefariitti): Blefariitti on silmäluomien reunan krooninen tulehdus, joka voi aiheuttaa luomen talirauhasten tukkeutumista ja siten altistaa näärännäpyille.

Näärännäppy ei ole vain aikuisten vaiva. Myös lapsella voi olla ylä- tai alaluomessa näärännäppy, sillä lasten silmäluomissa on samat talirauhaset kuin aikuisilla.

Tarttuuko näärännäppy?

Vaikka näärännäppy on bakteeriperäinen tulehdus, se ei tartu lähikontaktissa ihmisestä toiseen.

Näärännäpyn oireet

Näärännäpyn tunnistaa yleensä seuraavista oireista:

  • Punoittava ja turvonnut alue silmäluomessa.
  • Aristava tai kipeä patti, joka voi erittää märkää.
  • Silmäluomen kipu erityisesti räpytellessä.
  • Mahdollinen turvotuksen leviäminen koko silmäluomeen, mikä saattaa häiritä silmän toimintaa.

Oireet kehittyvät melko nopeasti ja näärännäppy voi ilmaantua silmäluomeen jopa yhden yön aikana.​

Näärännäpyn hoito kotona

Näärännäppy paranee usein itsestään, kun näppy kuivuessaan puhkeaa, jolloin märkä pääsee siitä ulos. Seurauksena kipu vähenee nopeasti.

Näpyn puhkeaminen on siis osa paranemisprosessia. Omin käsin näppyä ei kuitenkaan pidä puhkaista. Puhkaisu voi pahentaa tulehdusta ja levittää bakteereja isommalle alueelle. Se voi johtaa vakavampiin komplikaatioihin, kuten silmäluomen laajempaan tulehdukseen tai jopa silmän alueen paiseeseen.

Seuraavilla itsehoitokeinoilla voi nopeuttaa näpyn paranemista ja lievittää oireita:

  • Lämpimät hauteet: Aseta lämmin haude, esimerkiksi kuumassa vedessä kostutettu puhdas pyyhe, suljetulle silmälle viideksi minuutiksi useita kertoja päivässä. Tämä auttaa avaamaan tukkeutuneen talirauhasen ja nopeuttaa patin tyhjenemistä.
  • Puhdistus: Puhdista luomen reuna varovaisesti lämpimällä vedellä, suolaliuoksella tai apteekista saatavilla kertakäyttöisillä luomenreunan puhdistuspyyhkeillä. Se voi estää bakteerien leviämisen ja nopeuttaa paranemista.
  • Luomihieronta: Hiero silmäluomea hellävaraisesti lämpöhaudehoidon jälkeen. Se voi edistää patin tyhjenemistä.

Milloin lääkäriin?

Vaikka näärännäppy paranee usein itsestään, joissakin tilanteissa on syytä kääntyä lääkärin puoleen:

  • Näärännäppy ei parane 1–2 viikossa.
  • Näärännäppy on voimakkaasti tulehtunut. Silmäluomen punoitus ja turvotus pahenevat tai leviävät.
  • Näkökyky heikkenee tai silmäluomessa esiintyy voimakasta kipua.

Lääkäri voi määrätä antibioottivoidetta tai -tippoja tulehduksen hoitamiseksi. Joskus patti voi vaatia jopa kirurgista avaamista.

Näärännäpyn poisto kirurgisesti

Näärännäpyn kirurginen poisto voi olla tarpeen, jos

  • patti ei tyhjene itsestään 2-4 viikon aikana, tai se aiheuttaa jatkuvaa kipua tai muuta haittaa.
  • infektio leviää laajemmalle alueelle silmäluomessa.
  • näkökyky heikkenee tai silmässä tuntuu voimakasta painetta. Se voi viitata siihen, että tulehdus vaikuttaa silmän ympärillä oleviin kudoksiin.
  • näärännäppyjä on toistuvasti

Näärännäpyn poisto kirurgisesti on melko yksinkertainen toimenpide. Lääkäri tekee pienen viillon patin kohdalle ja tyhjentää tulehtuneen talirauhasen. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa.

Tarvitaanko sairauslomaa?

Näärännäpyn vuoksi sairauslomaa tarvitaan harvoin, koska vaiva on yleensä lievä ja paranee itsestään. Joissakin tilanteissa sairausloma voi joskus olla tarpeen:

  • Voimakkaat oireet. Jos näärännäppy aiheuttaa huomattavaa kipua, laajaa turvotusta tai näköhäiriöitä, se voi haitata normaalia työskentelyä, etenkin töissä, joissa vaaditaan tarkkaa näkökykyä.
  • Infektio. Jos näärännäppy pahenee ja siihen liittyy vakava tulehdus tai yleisoireita, kuten kuumetta, saattaa olla tarpeen jäädä kotiin.
  • Kirurginen toimenpide. Jos näärännäppy vaatii kirurgista poistoa, sairauslomaa voidaan tarvita toimenpiteen jälkeisen toipumisen ajaksi, erityisesti jos työ vaatii fyysistä ponnistelua tai se altistaa pölylle tai kemikaaleille.

Pitkittynyt näärännäppy ja luomirakkula

Jos näärännäppy ei parane parissa viikossa, tai se muuttuu kiinteämmäksi, se voi kehittyä luomirakkulaksi. Luomirakkula on krooninen talirauhasen tulehdus. Se ei kuitenkaan ole kivulias eikä punoittele samalla tavalla kuin akuutti näärännäppy.

Luomirakkulakin voi hävitä itsestään muutaman kuukauden kuluessa, mutta jos se häiritsee silmän toimintaa ja näkemistä, lääkäri voi poistaa rakkulan kirurgisesti​. Kotihoidossa tärkeintä on päivittäinen lämpöhaudehoito.

Näärännäpyn ehkäisy

Vaikka näärännäppy ei ole vaarallinen, sen toistuminen voi olla epämukavaa. Näärännäpyn uusiutumisen riskiä voi vähentää seuraavilla toimenpiteillä:

  • Huolehdi hyvästä hygieniasta. Silmäluomien ja ripsien säännöllinen puhdistaminen auttaa pitämään talirauhaset avoimina ja ehkäisee niiden tukkeutumista.
  • Pidä piilolasit puhtaina
  • Vältä koskemasta silmiä likaisin käsin.

Ajanvaraus Aavaan

Mikäli näärännäppy tuottaa huolta, siihen liittyy kovaa kipua tai näppy ei katoa itsehoidolla parissa viikossa, varaa aika internetajanvarauksemme kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 380 3838. Näärännäppyjä hoitavat silmälääkäri sekä yleislääkäri ja lastenlääkäri.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri ja silmätautien vastuulääkäri Anna-Ulrika Sarikkola. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.