Harmaakaihi eli kaihi
Kaihi on yleinen näköä heikentävä silmäsairaus. Alkavan kaihin oireita ovat muun muassa lukemisen ja hämärässä näkemisen vaikeutuminen esimerkiksi autoa ajaessa. Leikkaus on aiheellinen, kun kaihi alkaa haitata arkea eikä uusista silmälaseista ole enää hyötyä. Muuta hoitoa kaihiin ei ole.
- Mikä on kaihi?
- Kaihin riskitekijät
- Kaihin oireet
- Kaihin hoito
- Jälkikaihi
- Kaihin ehkäisy
- Ajanvaraus Aavaan
Mikä on kaihi?
Harmaakaihi eli kaihi on silmän sisällä olevan luonnollisen linssin eli mykiön samentumisesta johtuva silmäsairaus, joka vaikuttaa merkittävästi näkökykyyn. Kaihin läpi näkyy sumuisesti, asiat näyttävät epätarkoilta ja hämärässä näkeminen vaikeutuu.
Ikä on kaihin merkittävin riskitekijä. Tyypillisesti kaihi kehittyy yli 60 vuoden iässä, mutta joillakin se voi alkaa vaikuttaa näköön jo 40-50-vuotiaana. Tällaisesta tilanteesta käytetään usein nimitystä ennenaikainen vanhuuden kaihi.
Kaihi voi myös joskus olla synnynnäinen. Silloin se pyritään hoitamaan jo varhaislapsuudessa. Nuorella ihmisellä kaihi on hyvin harvinainen.
Ikääntymisen myötä harmaakaihi tulee kaikille. Seitsemänkymppisistä joka kolmannella on näköä haittaavia kaihimuutoksia.
Kaihin riskitekijät
Ikääntymisen lisäksi tunnetaan muitakin kaihin riskitekijöitä. Niitä ovat
- Diabetes: Korkea verensokeri voi vaikuttaa silmän linssiin ja nopeuttaa sen samentumista.
- Silmävammat ja -leikkaukset: Silmän vammoilla ja aiemmilla leikkauksilla on yhteys kaihin kehittymiseen. Vammat tai leikkaukset voivat aiheuttaa muutoksia silmän linssissä, mikä voi nopeuttaa kaihin muodostumista.
- Ultraviolettisäteily: Pitkäaikainen altistuminen auringon UV-säteilylle voi vahingoittaa silmän linssiä.
- Pitkäaikainen kortisonilääkitys: Kortisoni voi vaikuttaa silmän linssin aineenvaihduntaan ja edistää sen samentumista. Tällöin voi kehittyä takakapselin alainen harmaakaihi, joka aiheuttaa yleensä voimakasta häikäisyä.
Lisäksi tietyt silmän rakenteelliset tekijät saattavat aikaistaa kaihin kehittymistä.
Kaihin oireet
Kaihi etenee tavallisesti hitaasti kuukausien ja vuosien saatossa. Siitä viestivät seuraavat oireet:
- Näön hämärtyminen on kaihin yleisin oire. Silmän linssi samentuu, mikä tarkoittaa, että valo ei pääse kulkemaan esteettömästi läpi, ja näin ollen kuvat eivät tarkennu verkkokalvolle selkeästi. Tämä saa aikaan sumean ja utuisen näön.
- Värinäön heikkeneminen. Värit voivat näyttää haalistuneilta tai muuten vääristyneiltä.
- Lisääntynyt häikäisyherkkyys. Auringonvalossa tai kirkkaasti valaistuissa tiloissa näkö voi häikäistyä. Yöllä ajovalot saattavat tuntua tavallista häiritsevämmiltä.
- Kontrastiherkkyyden aleneminen. Vaikeudet erottaa sävyjä, erityisesti harmaan sävyjä, voivat olla merkki kaihista. Liikkuminen hämärässä voi hankaloitua.
- Näöntarkkuuden muutokset. Silmälasien uusiminen ei enää palauta näköä entiselle tasolle.
Kaihi todetaan silmälääkärin tutkimuksessa. Samassa yhteydessä päätetään, voidaanko sitä vielä seurata vai tarvitseeko se jo hoitoa.
Kaihin hoito
Kaihileikkaus on harmaakaihin ainoa hoito. Leikkaus on ajankohtainen silloin, kun kaihin aiheuttamat näköoireet häiritsevät elämää ja hankaloittavat itsenäistä toimintaa.
Kaihileikkauksessa samentunut mykiö poistetaan ja korvataan kirkkaalla tekomykiöllä. Yksilöllisesti tilattavilla erikoistekomykiöillä voidaan potilaan niin halutessa korjata myös hajataitteisuutta ja ikänäköä, jolloin riippuvuus silmälaseista usein vähenee. Tämä toimenpide voidaan tehdä ikänäön korjaamiseksi ilman kaihiakin, jolloin siitä puhutaan linssileikkauksena.
Kaihileikkaus suunnitellaan silmäkirurgin kanssa. Esitutkimuksessa silmästä otetaan mittoja sopivan tekomykiön valitsemiseksi. Samalla päätetään, leikataanko molemmat silmät yhtä aikaa vai yksi kerrallaan.
Lääkärikeskus Aavassa kaihileikkaus tehdään modernilla ultraäänilaitteella. Leikkaus kestää noin 10–30 minuuttia per silmä. Toimenpide on kivuton, ja useimmat potilaat pystyvät palaamaan kotiin samana päivänä.
Näkö paranee pian kaihileikkauksen jälkeen ja kirkastuu vielä lisää muutaman päivän kuluessa. Silmätippoja käytetään jonkin aikaa infektioiden ehkäisemiseksi ja tulehduksen vähentämiseksi. On tärkeää välttää silmien hieromista ja suojata silmät mahdollisilta iskuilta tai lialta. Seurantakäynneillä varmistetaan, että toipuminen kaihileikkauksesta etenee suunnitellusti ja uusi linssi toimii asianmukaisesti.
Jälkikaihi
Joskus silmään voi kehittyä joidenkin vuosien jälkeen jälkikaihi. Kyse ei ole kaihin uusiutumisesta, vaan siitä, että silmään asetetun tekomykiön takana oleva linssikapseli samentuu, ja näöntarkkuus sen vuoksi huononee.
Jälkikaihia esiintyy 10-20 prosentilla kaihileikatuista. Se voidaan poistaa kivuttomasti ja nopeasti jälkikaihin laserhoidolla. Kun jälkikaihi on kertaalleen hoidettu, se ei enää uusi.
Kaihin ehkäisy
Ikääntymiselle kukaan ei mahda mitään, joten kaihia ei voi varsinaisesti ehkäistä. Hyvillä elintavoilla sen syntyä voidaan kuitenkin jossain määrin siirtää tuonnemmas. Tupakoinnin välttämisellä, verensokerin hallinnalla ja terveellisellä ruokavaliolla on todennäköisesti yhteyttä harmaakaihin ehkäisyyn.
On myös tärkeää suojata silmät UV-säteilyltä. Aurinkolasit blokkaavat auringon UVA- ja UVB-säteet. Se voi auttaa suojaamaan silmiä UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta, jotka voivat nopeuttaa kaihin kehittymistä.
Lisäksi tulisi käydä säännöllisesti silmälääkärillä silmätarkastuksissa. Näin kaihi ja muut silmäsairaudet voidaan havaita varhaisessa vaiheessa. Käyntien tarve korostuu, jos suvussa esiintyy silmäsairauksia.
Ajanvaraus Aavaan
Mikäli sinulla on kaihiin viittaavia oireita, varaa aika silmälääkärille tai kaihikirurgille ajanvarausnumeromme 010 380 3838 tai internetajanvarauksemme kautta. Voit myös varata ajan suoraan kaihileikkauksen esitutkimukseen, mikäli tiedät, että kaihileikkaus on kohdallasi tarpeen.
Silmäleikkauksiin liittyvät tiedustelut ja ajanvaraus esitutkimukseen ja leikkaukseen onnistuvat myös suoraan Aava Kampin silmäosaston puhelinnumerosta 050 577 2351 (ma-to klo 8-17, pe klo 8-15).
Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri, kaihikirurgian vastuulääkäri Petri Järventausta. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.