Koronarokote yksityiseltä
Koronavirustaudin esiintyvyys Suomessa on jälleen nousussa. Koronatehosterokotteen voi ottaa kuka tahansa yli 18-vuotias, jos esteitä rokottamiselle ei ole. THL suosittelee rokotusta erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Rokote voidaan antaa Aavassa samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa. Rokottautumalla suojaat myös läheisiäsi infektiokauden lähestyessä. Koronarokottaminen alkaa Aavoissa keskiviikkona 2.10.
- Kenelle suositellaan koronarokotteen perussarjaa?
- Kenelle suositellaan koronatehosterokotetta?
- Montako annosta tehosterokotuksessa annetaan?
- Milloin koronarokote olisi hyvä viimeistään ottaa?
- Mitä koronarokotetta käytetään vuonna 2024-25?
- Esteet koronarokotteen ottamiselle
- Koronarokote haittavaikutukset
- Koronarokote yksityiseltä – Löydä lähin lääkäriasema
- Koronarokote ajanvaraus
- Koronarokote hinta
Kenelle suositellaan koronarokotteen perussarjaa?
Koronarokotusten yhden annoksen perussarjaa suositellaan kaikille, jotka eivät ole aiemmin saaneet koronarokotuksia ja joilla ei ole rokotukselle vasta-aiheita. Yhden annoksen perussarjaa suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille. Vakavasti immuunipuutteisille suositellaan 2–3 annoksen perussarjaa.
Kenelle suositellaan koronatehosterokotetta?
Koronatehosterokotteen voi ottaa kuka tahansa yli 18-vuotias, jos esteitä rokottamiselle ei ole. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronarokotteen tehosteannosta seuraaville erityisesti seuraaville riskiryhmille:
- Yli 65-vuotiaat: Ikä on vakavan koronataudin riskitekijöistä merkittävin, minkä vuoksi koronatehosterokotetta suositellaan syksyllä 2024 kaikille yli 65-vuotiaille. Vakavan koronataudin riski nousee huomattavasti 70 ikävuoden jälkeen. Mahdollisimman varhaista tehosteannosta suositellaankin sekä 75-79-vuotiaiden että erityisesti yli 80-vuotiaiden ikäryhmälle.
- Hoivakodeissa tai säännöllisessä kotihoidossa olevat iäkkäät: Hoitokodeissa tai säännöllisessä kotihoidossa olevat ovat alttiimpia vakaville infektioille, sillä he ovat usein heikkokuntoisempia, joten myös tälle ryhmälle suositellaan tehosterokotetta. Hoivakodeissa virus pääsee myös leviämään helpommin.
- Voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt: Tehosterokottamisen ensisijaiseen kohderyhmään kuuluvat myös kaikenikäiset henkilöt, joilla sairaus, lääkehoito tai jokin toimenpide on heikentänyt merkittävästi immuunipuolustusta.
- Perussairaat: Tehosterokotteesta hyötyvät myös kaikki 18 vuotta täyttäneet, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä pitkäaikainen perussairaus (esim. syöpätauti, tyypin 1 diabetes, lääkehoidossa oleva tyypin 2 diabetes, lääkehoitoa vaativa astma, sydänsairaus, uniapnea, lääkehoitoa vaativa reuma, munuaisten vajaatoiminta, elinsiirto ym).
Montako annosta tehosterokotuksessa annetaan?
Tehosteena annetaan vain yksi rokoteannos.
Milloin koronarokote olisi hyvä viimeistään ottaa?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suositellut, että tehosterokotukset annetaan selvästi aiempia syksyjä aikaisemmin, jotta suoja vakavia koronatartuntoja vastaan ehtisi kehittyä ennen influenssa- ja koronakauden huippua ja jotta koronasta johtuvia sairaalahoitoja ja kuolemia voitaisiin ehkäistä tehokkaasti.
- Yli 80-vuotiaat, hoivakodeissa asuvat sekä voimakkaasti immuunipuutteiset: Rokote kannattaa ottaa heti, kun rokotteet saapuvat syksyn alussa.
- 75–79-vuotiaat: Rokote kannattaa ottaa syys-lokakuun aikana.
- Muut ryhmät: Rokote kannattaa ottaa viimeistään influenssarokotusten yhteydessä loka-marraskuussa.
Mitä koronarokotetta käytetään vuosina 2024-25?
Vuosina 2024–2025 Suomessa käytetään koronarokotteita, jotka ylläpitävät aiemmin saatujen rokotteiden tehoa ja tehoavat uusia virusvarianteja, erityisesti JN.1-varianttia, vastaan.
Esteet koronarokotteen ottamiselle
Rokotetta otettaessa on oltava terve ja edellisestä koronarokotuksesta tai sairastetusta koronataudista tulisi olla vähintään kuusi kuukautta, jotta rokote tehoaa optimaalisesti. Jos rokotettava on kuumeinen tai hänellä on raju infektiosairaus, rokotus siirretään myöhempään ajankohtaan.
Rokotetta ei anneta henkilölle, joka on aiemmin saanut vakavan reaktion (anafylaksia) koronarokotteesta tai sen aineosasta tai jos aiemman rokotteen jälkeen on kehittynyt sydänlihastulehdus.
Koronarokote haittavaikutukset
Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta yleensä niitä esiintyy vain osalla rokotetuista ja ne ovat ohimeneviä. Koronarokotteen tavallisia haittavaikutuksia ovat pistosalueen paikalliset oireet kuten kipu, punoitus ja pistoskohdan turvotus, ja joskus imusolmukkeiden turpoaminen. Myös kuumetta, päänsärkyä, väsymystä, pahoinvointia, vilunväristyksiä sekä lihas- ja nivelkipuja voi esiintyä. Yleensä haittavaikutukset ovat lieviä ja menevät ohi muutamassa päivässä.
Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos sellaisia ilmenee, ne ilmestyvät yleensä pian rokotuksen jälkeen, minkä vuoksi rokotuksen jälkeen on hyvä jäädä odottamaan 15 minuutiksi rokotuspaikalle.
Koronarokote yksityiseltä – Löydä lähin lääkäriasema
- Koronarokote Helsinki
- Koronarokote Espoo
- Koronarokote Vantaa
- Koronarokote Tampere
- Koronarokote Turku
- Koronarokote Hämeenlinna
- Koronarokote Tuusula
- Koronarokote Hyvinkää
- Koronarokote Järvenpää
- Koronarokote Kerava
- Koronarokote Kuopio
- Koronarokote Oulu
Koronarokote ajanvaraus
Yksityisasiakkaat
Varaa aika koronarokotukseen internetajanvarauksestamme valitsemalla palveluksi rokotehoitaja tai soittamalla puhelinpalveluumme 010 380 3838. Mikäli haluat samalla kerralla myös influenssarokotteen, kerrothan tästä hoitajalle, erillistä ajanvarausta ei tarvita. Rokotukseen tullessasi pukeudu väljä- tai lyhythihaiseen paitaan. Otathan mukaasi henkilöllisyystodistuksesi.
Huomaathan, että koronarokottaminen alkaa Aavoissa keskiviikkona 2.10.
Työterveysasiakkaat
Myös työterveysasiakkaamme voivat varata ajan koronarokotukseen yllä olevalla tavalla. Halutessasi voimme antaa influenssarokotteen samalla kertaa. Varmistathan, että korona- ja influenssarokote kuuluvat työpaikkanne työterveyshuollon sopimukseen. Huomaathan, että korona- ja influenssarokotteen samanaikainen tai pelkän koronarokotteen ottaminen vaatii paikalle tulon lääkärikeskukseen. Osa influenssarokotuksista järjestetään sen sijaan joukkorokotuksina työpaikoilla.
Huomaathan, että koronarokottaminen alkaa Aavoissa keskiviikkona 2.10.
Koronarokote hinta
- Koronarokote 140,00 euroa
- Korona- ja influenssarokote 160,00 euroa
- Koronakorote ja ikäihmisen influenssarokote 199,00 euroa