Influenssarokote
Influenssarokote on tehokas suoja influenssatartuntoja vastaan. Influenssarokotus on ajankohtainen erityisesti syksyisin. Yli 60-vuotiaille on tarjolla oma korkea-annoksinen rokote, joka sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta.
Saat Aavasta nyt myös koronarokotteen, voit ottaa sen halutessasi helposti ja edullisemmin samalla käynnillä.
Influenssarokote vähentää sairastumisia ja vakavia tautimuotoja
Influenssa on äkillinen hengitysteiden tulehdussairaus, joka leviää epidemiana yleensä vuodenvaihteesta maaliskuun lopulle.
Voit saada influenssatartunnan, vaikka olisit perusterve, ja tauti voi olla raju. Influenssarokote on tehokas suoja influenssaa vastaan.
Erityisen tärkeää on suojata riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten immuunipuutteiset, immuunipuolustusta heikentävää lääkitystä käyttävät, sydän- ja verisuonisairaat, keuhkosairaat ja kaikki 65 vuotta täyttäneet.
Rokotuksen voi kuitenkin ottaa kuka vain, siitä hyötyvät kaikenikäiset. Rokottautumalla suojataan myös muita tartunnoilta.
Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?
Influenssarokotus on ajankohtainen erityisesti syksyisin, ja influenssarokote kannattaa ottaa mieluiten hyvissä ajoin ennen epidemiaa. Voit ottaa rokotteen myös epidemian aikana, mutta hyöty on sitä suurempi mitä varhemmin otat sen.
Mikä on flunssan ja influenssan ero?
Influenssa on virusten aiheuttama äkillinen ja vakavampi ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaa aiheuttavia viruksia on kahta päätyyppiä: A- ja B-viruksia, joista A-tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin. Influenssakausi alkaa tyypillisesti vuodenvaihteessa ja kestää 2–3 kuukautta.
Flunssa taas on puhekielen nimitys nuhakuumeelle eli lievälle ylähengitystien infektiosairaudelle, jonka aiheuttavat monet eri virukset.
Flunssan ja influenssan voi erottaa oireista. Influenssa on tavallisesti voimakasoireisempi kuin tavallinen nuhakuume eli flunssa ja kestää kauemmin (taudista paranee yleensä 1-2 viikossa).
Flunssan oireet painottuvat selkeästi ylähengitysteihin ja oireisiin kuuluu:
- kova nuha
- tukkoisuus
- kurkun karheus
- päänsärky
- joskus lievä lämmön nousu
- lievä yskä
Influenssan tyypillisiä oireita ovat puolestaan:
- korkea kuume
- lihassärky
- päänsärky
- huonovointisuus
Muita influenssan oireita voivat olla kuiva yskä, kurkkukipu, nuha ja nenän tukkoisuus. Lapsilla voi esiintyä myös suolisto-oireita.
Influenssan jälkitaudit
Influenssa voi aiheuttaa erilaisia jälkitauteja. Yleisimmin niihin sairastuvat perussairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat (immuunipuutteiset, immuunipuolustusta heikentävää lääkitystä käyttävät, sydän- ja verisuonisairaat ja keuhkosairaat), pienet lapset, raskaana olevat sekä iäkkäät.
Lapsilla tavallisimpia influenssan jälkitauteja ovat korvatulehdukset, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume.
Aikuisilla voi influenssan jälkitautina kehittyä keuhkokuume, joka voi olla hyvin vakava.
Raskauden aikana sairastettu influenssa voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen.
Influenssan jäljiltä myös aivoverenkierron häiriöt ja sydäninfarktit ovat tavanomaista yleisimpiä.
Influenssaan liittyvät kuolemantapaukset ovat yleensä seurausta jälkitautina kehittyneestä bakteerikeuhkokuumeesta tai potilaan perussairauden pahenemisesta.
Rokottautuminen on tehokkain keino jälkitautien välttämiseksi.
Influenssarokotteet
Tehokkain suoja influenssaa vastaan on rokote, joka tulisi ottaa vuosittain ja mieluiten ennen epidemian alkamista marras-joulukuussa.
Jokaiselle influenssakaudelle valmistetaan aina uusi influenssarokote, joka sisältää todennäköisimmät liikkeellä olevat A- ja B-tyyppien viruskannat.
Tavanomaisista influenssarokotteista Aavassa on talvikaudella 2024–2025 käytössä kahden eri valmistajan rokotteita. Ominaisuuksiltaan ne eivät eroa toisistaan. Molemmat rokotteet sisältävät kahta A-tyypin ja kahta B-tyypin virusta. Kumpikin rokote antaa siis suojaa neljälle eri influenssavirukselle. Influenssarokotteesta ei voi saada influenssaa.
Lisäksi uutuutena Aavassa tarjotaan yli 60-vuotiaille korkea-annoksista influenssarokotetta.
Influenssarokotuksen hinta löytyy Aavan hinnastosta.
Korkea-annoksinen influenssarokote
Korkea-annoksinen influenssarokote on suunnattu yli 60-vuotiaille.
Se sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta ja on kehitetty antamaan parempaa suojaa influenssaa vastaan ikääntyneille, joilla vaste tavanomaisille rokotteille on heikentynyt.
Se ehkäisee ikääntyneillä influenssaa ja siihen liittyviä jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, ja sairaalahoitoja tehokkaammin kuin tavanomainen influenssarokote.
Korkea-annoksista influenssarokotetta on saatavilla vain yksityisestä terveydenhuollosta. Se ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan on omakustanteinen. Korkea-annoksisen influenssarokotteen hinta löytyy Aavan hinnastosta.
Korkea-annoksisen rokotteen voi ottaa, vaikka olisi edellisenä syksynä saanut tavanomaisen influenssarokotteen tai vaikka ei olisi koskaan aiemmin saanut mitään influenssarokotetta. Se soveltuu yleensä kaikille, jotka voivat ottaa myös tavanomaisen influenssarokotteen.
Varmista korkea-annoksisen influenssarokotteen saatavuus toimipisteestäsi.
Influenssarokotteen ottaminen
Rokote annetaan injektiona olkavarteen. Suojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa.
Influenssarokotteen jälkioireet
Pieni osa rokotetuista voi saada lieviä flunssan kaltaisia oireita rokotuksen jälkeen, ja rokotekohta voi punoittaa ja tuntua aralta, mutta oireet häviävät parissa päivässä.
Rokotteen aiheuttamat oireet eivät tartu toiseen ihmiseen. Allergisia reaktioita ilmenee erittäin harvoin.
Influenssarokotteen hyödyt
Influenssarokotteesta hyötyvät kaikki. Erityisesti se kuitenkin:
- suojaa riskiryhmäläisiä, kuten sydän- ja verisuonisairaita, keuhkosairaita, vanhuksia ja muita, joilla on alhainen vastustuskyky
- ehkäisee valtaosan työikäisten ja perusterveiden influenssoista
- lyhentää taudin kestoa ja oireet tulevat lievempinä
- estää taudin leviämistä kotona ja työpaikalla
- vähentää jälkitauteja, kuten korvatulehduksia ja keuhkokuumeita
- suojaa samalla myös rokotteen ottajan lähipiirissäsi olevia riskiryhmäläisiä
Kausi-influenssarokotus ja koronavirus
Influenssarokotus on tärkeä suojauskeino myös koronaepidemian aikana. Koronarokotuksen voi ottaa samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa.
Mistä influenssarokotteen saa?
Lääkärikeskus Aavassa influenssarokotuksia antavat työterveyshoitajat ja sairaanhoitajat.
Yksityisasiakkaat: Varaa 10 minuutin rokotusaika Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838. Työterveyden rokotusajanvaraukseen pääset tästä.
Asiantuntijana palvelukuvauksessa infektiosairauksien erikoislääkäri Anu Kantele.