Lapsivedenmeno

Lapsivettä voi tulla runsaasti tai tihkumalla vain pieniä määriä. Jos valkovuoto muuttuu kovin vetiseksi ja runsastuu, voi herätä epäily lapsivedenmenosta. Asia on helppo todeta ammattilaisen tekemällä testillä.

Mitä tarkoittaa lapsivedenmeno?

Lapsivedenmenosta puhutaan silloin, kun sikiökalvoihin tulee reikä eli ne puhkeavat ja lapsivettä alkaa valua emättimeen. Sikiökalvot voivat puhjeta missä vaiheessa raskautta vain, mutta yleensä puhkeaminen tapahtuu vasta synnytyksen lähestyessä.

Ennenaikainen lapsivedenmeno

Jos lapsivettä alkaa tulla ennen raskausviikkoja 37, puhutaan ennenaikaisesta lapsivedenmenosta.

Tilanne edellyttää aina synnytyssairaalassa annettavaa antibioottihoitoa.

Lapsivedenmeno ja synnytys

Täysiaikaisissa raskauksissa lapsivedenmeno tapahtuu 10–12 %:lle synnyttäjistä ennen synnytyssupistusten alkamista. Näistä synnyttäjistä 60–80 %:lla synnytyssupistukset käynnistyvät spontaanisti 24–48 tunnin sisällä.

Loput synnytyksistä käynnistetään viimeistään vuorokauden kuluttua lapsivedenmenosta.

Lapsivesi tihkuu – mistä tietää, onko lapsivesi mennyt?

Lapsivedenmeno tai veden tihkuminen on helppo todeta testillä, joka kertoo vain lapsivedessä olevien proteiinien esiintymisestä emättimessä. Testin tulkinta ja mahdolliset jatkotoimet edellyttävät asiaan perehtyneisyyttä, joten testejä tekevät vain asiaan perehtyneet ammattilaiset.

Lapsivettä voi tulla runsaasti tai tihkumalla vain pieniä määriä. Jos valkovuoto muuttuu kovin vetiseksi ja runsastuu, voi herätä epäily lapsivedenmenosta. Alkuun kotona voi laittaa alushousuihin terveyssiteen ja seurata, kastuuko side.

Mitä tehdä, jos lapsivesi menee?

Jos epäilet lapsivedenmenoa, voit ottaa yhteyttä Aava Raskausklinikkaan, josta aika järjestyy sinulle nopeasti. Ajan voi varata joko kätilölle tai lääkärille.

Raskausklinikan kätilö voi tehdä lapsivesitestin ja tarkistaa samalla sikiön sykkeen. Raskausklinikan kätilöt työskentelevät tiiviissä yhteistyössä lääkäreiden kanssa, joita he konsultoivat tarpeen vaatiessa.

Jos lapsiveden meno todetaan Aava Raskausklinikalla, saat asianmukaisen jatkohoito- ja seurantaohjauksen ja jatkohoito järjestyy synnytyssairaalassa.

Ajanvaraus

Voit varata ajan nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838 Aava Raskausklinikan lääkärille. Kätilön aika on varattavissa puhelimitse arkisin 050 414 6704.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri, Dos, LT Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää