Yhdyntäkivut

Yhdyntäkivut on vaiettu vaiva. Tiedetään, että vain pieni osa pitkäänkin yhdyntäkivuista kärsineistä naisista lähtee hakemaan apua vaivaansa. Seksuaaliterveys ja seksuaalinen hyvinvointi ovat hyvin tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueita eikä ongelmaa varmasti vähätellä gynekologin vastaanotolla. Lisäksi tietämys yhdyntäkipujen syistä ja hoitomahdollisuuksista on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. 

Mistä yhdyntäkivut johtuvat?

Jotta yhdyntäkipuja voidaan hoitaa tuloksekkaasti, täytyy selvittää kivun syy. Aina syytä ei löydy, mutta oireitasi voidaan silti hoitaa. 

Voit puhua yhdyntäkivuista oman gynekologisi kanssa.

Mahdollisia syitä tai myötävaikuttavia asioita yhdyntäkivuille ovat:

  • limakalvojen hormonivaje ja kuivuus
  • imetyksen aiheuttama hormonivaje
  • vaihdevuosien aiheuttama hormonivaje
  • tulehdukset (esimerkiksi hiivatulehdus)
  • intiimialueen krooniset iho- ja limakalvosairaudet
  • lihasperäinen kipu ja lihasjännitys
  • endometrioosi
  • anatomiset syyt (kuten tiukka immenkalvo)
  • aiemmat ikävät kokemukset
  • vulvodynia

Miten yhdyntäkipuja hoidetaan?

Yhdyntäkipuja hoidetaan monin keinoin. Hoitokeinot määräytyvät kipujen syiden mukaan. 

Käytettävissä olevia hoitokeinoja ovat muun muassa:

Jos yhdyntäkipujen syy on matalan estrogeenitason aiheuttama ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvojen kuivuus, se voidaan todeta helposti gynekologisessa tutkimuksessa ja hoito voidaan aloittaa heti. Hoitona on paikallinen estrogeenihoito limakalvoille.

Limakalvojen kuivuus ei aina liity vain esivaihdevuosiin tai vaihdevuosiin, vaan myös esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttö voi aiheuttaa ikään katsomatta limakalvojen kuivuutta ja herkkyyttä. Imetysaikana hormonivaje voi aiheuttaa voimakasta kuivuutta, jonka hoitaminen paikallisilla hormonivalmisteilla on helppoa. Limakalvojen hoitaminen on tärkeää.

Jos yhdyntäkivut johtuvat emättimen häiriintyneestä bakteeritasapainosta, emättimen bakteeritulehduksesta tai vähäoireisesta hiivatulehduksesta, se voidaan todeta myös gynekologin vastaanotolla.

Epäselvissä tapauksissa voidaan yhdyntäkipujen syytä selvittää valkovuotonäytteellä. Valkovuodon mikroskopointitutkimus antaa tärkeää lisätietoa emättimen bakteeritasapainosta ja mahdollisista tulehduksista. Osa Aavan gynekologeista voi tehdä tutkimuksen saman tien vastaanottokäynnillä ja tulokset valmistuvat odottaessa. 

Myös irtosolunäyte eli papakoe auttaa tunnistamaan mahdollisia tulehduksia ja hormonivajetta. Hiivaviljelyllä saadaan varmistettua muuten vähäroieinen ja gynekologisessa tutkimuksessa epäselväksi jäänyt sienitulehdus.

Yhdyntäkivut ja endometrioosi

Joskus yhdyntäkipujen syynä on endometrioosi. Silloin kipu tuntuu yleensä syvemmällä emättimessä ja lantionpohjassa. Endometrioosia voi esiintyä pesäkkeinä munasarjoissa, kohdun takakannatinsiteissä tai emättimen ja peräsuolen välisessä tilassa. 

Endometrioosi voi aiheuttaa monenlaisia kiputiloja, myös yhdyntäkipuja, ja sen hoito on aina yksilöllistä. Yleisin hoito endometrioosissa on hormonaalinen hoito.

Vulvodynia

Yhä useammin yhdyntäkipujen syyksi paljastuu vulvodynia-oireyhtymä. Vulvodynia tarkoittaa ulkosynnyttimien kipua, joka ei selity millään muulla tavalla. 

Nuoremmilla naisilla vulvodynia esiintyy useimmiten emättimen eteisen kosketuskipuna (vestibuliitti) ja se estää pahimmillaan yhdynnän tai esimerkiksi tamponin käytön. 

Tila voi alkaa jo hyvinkin nuorena ja antaa ensimmäiset oireensa ensimmäisessä yhdynnässä tai tamponin asetuksessa. Joskus se kehittyy vasta myöhemmin. 

Kipu on useimmiten luonteeltaan kirvelevää tai polttavaa. Tämän vestibulodyniaksi (aiemmin vulvan vestibuliitti) nimetty tila on ollut pitkään hyvin huonosti tunnettu lääkäreidenkin keskuudessa.

Viime vuosina tieto vulvodyniasta on kuitenkin lisääntynyt. Tiedetään, että tämän poikkeavan kiputuntemuksen aiheuttaa limakalvoalueen hermotuksen muuttuminen. Jostain syystä hermot ovat herkistyneet aistimaan kosketuksen kipuna. Tarkkaa syytä muuttumiseen ei tiedetä, mutta yleisesti hyväksytyn teorian mukaan hermotusmuutoksen taustalla on jonkinlainen vielä tarkemmin selvittämätön erityinen puolustusjärjestelmän reagointiherkkyys, joka on synnynnäinen. Vulvodyniaa esiintyy joidenkin arvioiden mukaan jopa 10-15 prosentilla naisista jossain elämän vaiheessa.

Vulvodynia voidaan diagnosoida helposti ja kivuttomasti gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Vaikka parantavaa hoitoa siihen ei ole, on olemassa paljon hoitomahdollisuuksia, joilla oireita pystytään lievittämään huomattavasti. 

Osa potilaista hyötyy paljon ns. konservatiivisista hoidoista, kuten rasvauksista, puudutteista ja kipulääkkeistä sekä fysioterapiasta, tietoterapiasta ja seksuaaliterapiasta. Oire saattaa hävitä kokonaan tai lievittyä siinä määrin, ettei se enää haittaa arkielämää. Kaikille konservatiivinen hoito ei kuitenkaan auta ja silloin harkitaan leikkaushoitoa.

Ajanvaraus

Naisten Aavassa työskentelee ulkosynnyttimien ja lantionpohjan oireisiin perehtynyt asiantuntijatiimi, johon kuuluu gynekologeja ja fysioterapeutteja sekä kliininen seksologi. 

Yhdessä asiantuntijat tarjoavat laajaa asiantuntemusta eri-ikäisten yhdyntäkipujen hoitoon. Oli kyseessä sitten yhdyntäkipujen syiden selvittäminen, kokonaisvaltainen hoito tai tarvittaessa leikkaushoito, asiantuntijatiimi tekee yhteistyötä sinun parhaaksesi.

Varaa aika nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Palvelukuvauksessa asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Päivi Tommola.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää