PMS ja PMDD

Kuukautiset tulossa, mieli on maassa, kaikki ärsyttää ja päätä särkee. Lähes kaikilla naisilla on näitä oireita joskus, mutta mikäli ne haittaavat elämää, voi kyseessä olla PMS tai PMDD.

Mikä on PMS?

PMS eli premensturaalisyndrooma tarkoittaa kuukautiskierron loppuvaiheessa ilmeneviä oireita, kuten mielialaoireita ja myös fyysistä epämukavuutta, joka voi ilmetä esimerkiksi turvotteluna, päänsärkynä ja rintojen arkuutena.

Lievänä tällaisia oireita on jossain vaiheessa elämää lähes kaikilla naisilla, mutta 20–30 %:lla oireet haittaavat elämää ja toimintakykyä.

Mikä on PMDD?

PMDD (premenstruaalinen dysforinen häiriö) on PMS:n hankalampi muoto, jossa mielialaoireet ovat vakavia. PMDD:tä sairastaa 2–6 % hedelmällisessä iässä olevista naisista.

PMS:n ja PMDD:n oireet

PMS- ja PMDD-oireet ajoittuvat kuukautisia edeltävään vaiheeseen ja ne katoavat kuukautisten alettua tai muutaman päivän sisällä kuukautisten alkamisesta. Yleensä oireiden kesto on muutamia päiviä, mutta pisimmillään jopa 2 viikkoa joka kierrossa.

Psyykkiset oireet

  • Ärtyneisyys
  • Masennusoireet
  • Ahdistuneisuus
  • Raivopuuskat
  • Itsemurha-ajatukset ja toivottomuus
  • Univaikeudet
  • Väsymys

Fyysiset oireet

  • Turvotus
  • Päänsärky
  • Rintojen arkuus

PMS:n ja PMDD:n syyt

Syytä PMS- ja PMDD-oireisiin ei tiedetä tarkkaan. Naishormonitasot ovat normaalit ja oireet edellyttävät ovulatorista kuukautiskiertoa. Raskausaikana, vaihdevuosien epäsäännöllisten kiertojen alettua tai munasarjojen poiston jälkeen PMS/PMDD-oireita ei tule.

On viitteitä, että PMS/PMDD-naisilla on poikkeavuutta serotoniini- ja GABA-välittäjäaineiden toiminnassa aivoissa. 

PMS:n ja PMDD:n diagnosointi

PMS:n ja PMDD:n diagnostiikassa auttaa oirepäiväkirja, jota kannattaa pitää ainakin kahden kuukautiskierron ajan. Jos nainen tietää ja tunnistaa oireet selvästi usean kuukauden ajalta, eikä oireita ole muulloin kuin kuukautisia edeltävänä aikana, voidaan diagnoosi usein asettaa myös ilman oirepäiväkirjaa.

Diagnoosivaihtoehtoja pohdittaessa huomioidaan masennus ja ahdistuneisuus ja alkavat vaihdevuodet sekä fyysisissä oireissa esimerkiksi endometrioosi ja kuukautismigreeni.

PMS- ja PMDD-oireiden hoito

PMS- ja PMDD-oireissa hoito valitaan yksilöllisesti naisen kokonaistilanteen mukaan.

Koska oireet vaativat kehittyäkseen ovulaation, voivat ovulaation estävät ehkäisyvalmisteet viedä oireet pois.

Hoitona voidaan myös käyttää mielialalääkkeitä joko ennen kuukautisia tai jatkuvasti käyttäen. Mielialalääkkeistä SSRI-lääkkeitä käytetään eniten ja annos on yleensä pienempi kuin masennuksen tai ahdistuksen hoidossa.

Itsehoito

Itsehoitona kannattaa kokeilla:

  • liikuntaa
  • riittävää lepoa
  • alkoholin ja kofeiinin välttämistä.

Voit kokeilla myös kalsium- ja B6-vitamiinin sekä siveydenpuuyrtin käyttöä. Niiden hyödystä oireisiin löytyy hieman tutkimustietoa.

Hyödyllistä on yleensä myös, että lähipiiri tietää missä mennään, jolloin yhdessä voidaan itseä ja toista ymmärtäen ja tukien päästä hankalien päivien yli. Kannattaa myös pohtia, onko elämä kokonaisuudessaan liian kuormittavaa ja olisiko jotenkin mahdollista vähentää stressiä. PMS- ja PMDD-oireilu nimittäin korostuu herkästi, jos elämäntilanne on muutenkin kuormittava.

Ajanvaraus

Jos kaipaat apua PMS- tai PMDD-oireiden hoitoon, varaa aika Aavan gynekologille nettiajanvarauksesta tai soittamalla 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eeva Kajalo.

FacebookTwitterLinkedIn