Kohdun ja emättimen laskeumat

Gynekologiset laskeumat ovat yleisiä. Ne johtuvat lantionpohjan ja emättimen tukirakenteiden heikentymisestä. Yleisin laskeuman aiheuttama oire on pullistuman tunne emättimen suulla. Joskus laskeumaan liittyy myös virtsaamiseen tai ulostamiseen liittyviä vaivoja. Oireita voidaan hoitaa kuntouttamalla lantionpohjan lihaksia ja käyttämällä erilaisia emättimeen asetettavia tukia. Jos laskeuman aiheuttavat oireet ovat hankalat ja konservatiiviset hoidot riittämättömät, on laskeuman leikkaus turvallinen ja tehokas hoito.

Mikä on gynekologinen laskeuma? 

Gynekologisilla laskeumilla tarkoitetaan lantionpohjan ja emättimen seinämien tukikudosten pettämistä. Laskeumia voidaan pitää eräänlaisina gynekologisina tyrinä. 

Laskeumat ovat hyvin yleisiä: noin viidennekselle naisista ilmaantuu elämän aikana laskeumia ja ne yleistyvät iän myötä. Raskaudet ja synnytykset, raskas fyysinen työ, ylipaino, ummetus, krooninen yskä sekä perinnöllinen alttius lisäävät riskiä laskeumille. 

Useimmiten laskeuma oireilee tunteena, että jotain pullistaa emättimestä. Laskeumat voivat aiheuttaa myös painontunnetta alavatsalle sekä virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivoja. Oireet vaihtelevat laskeuman sijainnin ja vaikeusasteen mukaan. Emättimen etuseinämän laskeuma voi aiheuttaa virtsaamisongelmia tai virtsankarkailua. Kohdun takaseinämän laskeuma saattaa aiheuttaa ulostamisvaikeuksia.

Jotkut naiset kokevat laskeuman liittyvän seksuaalisen elämänlaadun heikkenemiseen, mutta sinänsä seksuaalisia toimintoja laskeumat eivät estä eikä niitä tarvitse välttää, vaikka laskeuma on todettu. Tutkimusten mukaan suuri osa näistä naisista kokee seksuaalisen elämänlaadun parantuneen, kun laskeuma on korjattu leikkauksella.

Miten gynekologista laskeumaa voidaan hoitaa?

Joskus laskeuma ei aiheuta juurikaan oireita eikä sitä silloin tarvitse hoitaa. Lantionpohjan lihasharjoitteilla voidaan hoitaa lieviä laskeuman aiheuttamia oireita ja ehkäistä niiden pahentumista. Erityisesti synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasharjoittelu on tärkeää lantionpohjan normaalin toiminnan palauttamiseksi.

Lantionpohjan harjoitteluun saat apua tarvittaessa lantionpohjan fysioterapeutilta, joka ohjeistaa sinut oikeaoppiseen harjoitteluun tarvittaessa apuvälineiden kanssa.

Laskeumia voidaan hoitaa myös ilman leikkausta emättimeen laitettavien apuvälineiden, kuten laskeumarenkaiden ja kuutioiden avulla. Emätintukea voidaan käyttää myös väliaikaisesti ennen leikkaushoitoa.

Laskeuma saattaa aiheuttaa emättimen limakalvojen hiertymistä ja haavoja, joten on tärkeää huolehtia limakalvojen hyvästä kunnosta. Vaihdevuosien jälkeen tämä tapahtuu paikallisesti emättimeen annosteltavalla estrogeenihoidolla. 

Gynekologinen laskeumaleikkaus

Vaikeimmissa laskeumissa tarvitaan useimmiten leikkaushoitoa. Laskeumaleikkaus onkin kohdunpoiston jälkeen toiseksi yleisin gynekologinen leikkaus. Tutkimusten mukaan laskeuman leikkaushoito on turvallinen ja tehokas hoito silloin, kun laskeuman aiheuttavat oireet häiritsevät elämänlaatua.

Laskeumaleikkaukset tehdään pääsääntöisesti emättimen kautta omia kudoksia kiristäen ja ompelein tukien. Emättimen etu-ja takaosien seinämien laskeumat voidaan korjata paikallispuudutuksessa.

Mikäli on kyse kohdun laskeumasta, voidaan joko poistaa koko kohtu kokonaan emättimen kautta tai lyhentää kohdun kaulaosaa ja tukea emättimen pohja niin, että kohtu ei pääse enää laskeutumaan. Nämä leikkaukset tehdään yleensä nukutuksessa päiväkirurgisena toimenpiteenä.

Ajanvaraus

Mikäli kärsit gynekologiseen laskeumaan viittaavista oireista, varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattsson.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää