Naisen virtsankarkailun leikkaushoito

Jos kärsit virtsankarkailusta, ensisijaisena hoitona on lantionpohjan lihasten kuntouttaminen fysioterapian tai kotihoidon avulla. Jos fysioterapiasta ei ole kuitenkaan apua, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Auttaako leikkaushoito virtsankarkailuun?

Virtsankarkailua voidaan hoitaa leikkauksella, jos lantionpohjan fysioterapiasta ei saada apua vaivaan.

Jos kyseessä on ns. ponnistusvirtsankarkailu (virtsa karkaa esimerkiksi aivastaessa, nauraessa, nostaessa tai liikkuessa), noin 85 % potilaista saa yleensä avun leikkauksesta. 

Jos ponnistusvirtsankarkailuun liittyy virtsarakon yliaktiivisuutta (äkillinen voimakas virtsaamisen tarve, joskus ilman todellista tarvetta), tulokset eivät välttämättä ole yhtä hyviä.

Myös korkea ikä (yli 75 vuotta) ja ylipaino (BMI yli 35) huonontavat leikkaustuloksia. 

Hoitava lääkärisi arvioi aina leikkaushoidon tarpeellisuuden ja hyödyn.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Virtsankarkailun leikkaus kestää noin 20–40 minuuttia ja se tehdään niin sanotusti päiväkirurgisesti. 

Leikkauksessa virtsaputken alle asetetaan verkkomainen nauha tukemaan virtsaputkea (ns. TVT/TVT-O leikkaukset). 

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja kun toivut toimenpiteestä, pääset kotiin. 

Toimenpiteen jälkeen

Leikkauksen jälkeen hoitaja varmistaa, että virtsaaminen sujuu normaalisti eikä rakkoon jää suuria määriä virtsaa, jotta sinut voidaan kotiuttaa.

Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä noin viisi vuorokautta. 

Leikkauksessa käytettävät ompeleet ovat sulavia, joten niitä ei tarvitse poistattaa erillisellä käynnillä. 

Leikkauksen jälkeen noin 1–2 viikon ajan sinun tulee välttää ammekylpyjä, yhdyntöjä, erittäin raskaiden esineiden nostamista sekä polkupyörällä ajoa. 

Jälkitarkastusta ei aina tarvita, mutta jos se tarvitaan, myös oma gynekologisi voi tehdä sen. 

Ajanvaraus

Mikäli kärsit virtsankarkailusta, varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun numeroon 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattsson.

 

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää