Kohdun tähystys eli hysteroskopia

Kohtuontelossa voi esiintyä muutoksia, jotka ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Hysteroskopian eli kohdun tähystyksen avulla lääkäri pystyy näkemään muutokset ja samalla poistamaan ne. Toimenpide on nopea ja sen jälkeen ei esiinny juurikaan kipuja. Voit tulla tähystykseen rauhallisin mielin, kokeneet asiantuntijamme pitävät sinusta hyvää huolta.

Mitä hysteroskopia tarkoittaa?

Hysteroskopialla eli kohdun tähystyksellä on mahdollista nähdä kohtuontelon ja kohdun limakalvon rakenne. Kohdun tähystyksessä käytetään pientä tähystyskameraa.

Milloin hysteroskopiaan päädytään?

Yleisimpiä syitä kohdun tähystykselle eli hysteroskopialle ovat vuotohäiriöt ja ultraäänessä esiin tulleet kohtuontelon muutosepäilyt, kuten limakalvokasvaimet eli polyypit. Polyypin poisto kohdusta voi olla tarpeen esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä edesauttamaan raskauden alkamista, vaikka muutos olisikin hyvänlaatuinen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Kohdunsuun tähystys pyritään tekemään aina kuukautisten jälkeen, ennen kuukautiskierron puoltaväliä. 

Sinun kannattaa ottaa vahvempaa kipulääkettä, kuten 800 mg ibuprofeiinia tai 1 g parasetamolia kaksi tuntia ennen toimenpidettä helpottamaan mahdollisia jälkikipuja.

Toimenpiteen kulku

Kohdunsuun tähystyksessä gynekologisi vie ohuen tähystimen emättimen ja kohdunkaulan kautta kohtuonteloon. Tähystimen päässä olevan kameran avulla lääkäri näkee, onko kohdussa muutoksia ja tarvittaessa poistaa ne vaivattomasti ja nopeasti. 

Toimenpide kestää yleensä noin 15 minuuttia. Tarvittaessa kohdunsuu voidaan puuduttaa. Jos tähystyksessä todetaan muutoksia, näytteet muutoksista lähetetään patologille tutkittavaksi. 

Kohdun tähystyksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen pääset heti kotiin, jos vointisi on hyvä. Kivut ovat yleensä vähäisiä ja vuoto lievää. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa toimenpidepäivälle. 

Saat mukaasi jälkihoito-ohjeet ja sovitte lääkärisi kanssa jälkitarkastuksen tai puhelinajan tutkimustulosten kuulemiseksi.

Ajanvaraus

Varaa ensimmäinen vastaanottoaika kohdun tähystyksiä tekevälle lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattsson.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää