Sisäänkasvaneen kynnen kirurginen hoito
Sisäänkasvanut varpaankynsi voi syntyä itsestään erityisesti nuoruusiässä. Tapaturma tai kynnen virheellinen leikkuutekniikka voi joskus myös aiheuttaa kynnen vääränlaisen kasvun. Kynnen reuna painautuu kasvaessaan pehmytkudokseen aiheuttaen kipua ja joskus jopa tulehdusta.
Milloin toimenpiteeseen?
Useimmiten sisäänkasvanut kynsi on isonvarpaan ongelma. Pehmytkudos kynnen ympärillä punoittaa ja on kosketusarka. Joskus varvas tulehtuu ja saattaa märkiä. Sisäänkasvanut kynsi saattaa tarvita toimenpidettä. Vaihtoehtoina ovat fenolisaatio ja kiilaekskisio.
Fenolisaatiossa varvas puudutetaan. Kynnen reuna leikataan ja kynnen tyvi käsitellään voimakkaalla kemiallisella aineella, fenolilla. Jatkohoitoon hoitoon kuuluu rasvaside tai vastaava.
Kiilaeksikio eli kaistaleen poistaminen kynnen reunasta ja kynsiaiheesta tehdään myös puudutuksessa. Kirurgisesti poistetaan kynnen reuna sisältäen kynsiaiheen kynnen tyvessä, lisäksi poistetaan kynnenvieruskudosta. Jatkohoitoon kuuluu rasvaside tai vastaava
Mitä toimenpiteen jälkeen?
Varvas / sormi on yleensä arka 2 viikon ajan ja saattaa vaatia vastaavasti sairaslomaa.
Miten varataan aika toimenpiteeseen?
Toimenpiteen tekevät pääasiassa yleislääkärit ja kirurgit, mutta myös jotkut ihotautilääkärit. Ennen toimenpidettä tulee varata lääkärille tavallinen vastaanottoaika, jolloin toimenpidetarve arvioidaan ja hoito suunnitellaan. Joskus märkivä varvas/sormi vaatii antibioottikuurin ennen toimenpidettä.
Varaa aika
Aavan yleislääkärit vastaanottavat kaikissa toimipisteissämme. Varaa aikasi soittamalla haluamasi toimipisteen toimenpideosastolle puh: 010 380 3800 / toimipisteen toimenpideosasto.