Polvileikkaukset
Tavallisimpia polvileikkauksien syitä ovat polven nivelkierukoiden ja eturistisiteen (ACL) repeytymät, muiden nivelsiteiden repeämät, rustopintavauriot sekä polvilumpion sijoiltaanmenot. Tähystysleikkaus eli artroskopia soveltuu tiettyjen vaivojen hoitoon paremmin kuin avoleikkaus, mutta joissakin vaivoissa avoleikkaus tai tähystys- ja avoleikkauksen yhdistelmä on luotettavampi vaihtoehto. Aavan polvikirurgeilla on kaikista näistä pitkä kokemus.
Mistä polvivaivat johtuvat ja miten ne oirehtivat?
Nivelsiteiden repeytymiset liittyvät aina tapaturmiin, nivelkierukan repeytymät taas useimmiten nivelkierukkakudoksen ikääntymiseen jopa suhteellisen nuorilla ihmisillä. Polvilumpion ongelmat johtuvat rakenteellisista seikoista. Eturistisiteen (ACL) repeämä on tavallisimmin urheiluvamma.
Tyypillisiä polvivaivojen oireita ovat
- polven lukkiutuminen
- pistävä kipu toistuvasti samassa osassa polvea
- toistuvasti tietyssä suorituksessa esiintyvä samanlainen kipu
Polven vääntymisvammojen jälkeen polvi voi pettää tai tuntua löysältä. Jos eturistiside (ACL) repeää, polvi saattaa turvota ja jäädä epävakaaksi.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kipu on kovaa tai oireet haittaavat liikkumista. Hälyttäviä merkkejä ovat pitkäkestoinen turvotus ja leposärky. Silloin polvinivelen kuormittamista pitää ehdottomasti vähentää.
Suuri osa polvivaivoista paranee kuntouttamalla polvea. Fysioterapeutti laatii tarvittaessa harjoitteluohjelman.
Joskus polvileikkaus on kuitenkin aiheellinen. Yleensä tilannetta seurataan joitakin kuukausia ennen kuin leikkauspäätös tehdään, mutta jos kipu on todella voimakasta eikä polvi kestä lainkaan kuormitusta, päätös voidaan tehdä nopeastikin. Sitä edeltää käytännössä aina polven magneettitutkimus.
Tähystys vai avoleikkaus?
Polven tähystysleikkaus eli artroskopia soveltuu tiettyjen polvivaivojen hoitoon paremmin kuin avoleikkaus. Sen ensisijainen etu on, että tähystyksessä polven sisäosiin saadaan parempi näkyvyys. Lisäetuna leikkauksen jälkeiset kivut ovat vähäisemmät, toipuminen on nopeaa ja leikkausarvet ovat lähes huomamaattomat.
Monissa polvivaivoissa, kuten tietyntyyppisissä kierukkarepeämistä tai polvilumpion vammoissa ja sairauksissa, avoleikkaus on luotettavampi ja parempi vaihtoehto. Usein samassa leikkauksessa käytetään kumpaakin tekniikkaa. Aavan kokeneet ortopedit arvioivat tapauskohtaisesti, mikä vaihtoehto soveltuu mihinkin vaivaan parhaiten.
Polvileikkauksen kulku
Polvileikkaukset tehdään Aava Sairaalassa kevyessä nukutuksessa nielumaskia käyttäen. Ennen heräämistä leikkausalue vielä puudutetaan, mikä takaa, että voit lähteä kotiin lähes kivuttomana jo muutaman tunnin kuluttua toimenpiteestä. Huomioithan, että tarvitset mukaan saattajan. Myös leikkauksen jälkeisenä yönä sinulla tulee olla aikuinen ihminen luonasi.
Polvileikkaukset kestävät parista kymmenestä minuutista pariin tuntiin toimenpiteen laajuudesta riippuen. Leikkauksen jälkeen polvi on sidoksessa, joka ulottuu jalkaterästä puolireiteen. Jos sinulle on tehty pieni leikkaus, sidokset poistetaan seuraavana päivänä. Jos leikkaus on ollut iso, päivää myöhemmin.
Polvileikkauksesta toipuminen ja kuntoutus
Useimmiten voit rasittaa polvea normaalisti pian leikkauksen jälkeen, mutta muutama päivä on syytä ottaa rauhallisesti. Turvotus ja siitä johtuva jäykkyys ovat suurimmillaan ensimmäisen viikon aikana. Varaudu myös siihen, että puudutuksen haihduttua polvi on ainakin ensimmäiset päivät enemmän tai vähemmän kipeä. Toipumisnopeuteesi vaikuttavat niin leikkauksen laajuus, kudoksiin kertyvän verenpurkauman määrä kuin kipukin.
Polvileikkauksen jälkeisellä viikolla kannattaa käyttää kevyesti puristavaa, tukevaa sidosta ja kylmäpussia. Ompeleet poistetaan pääsääntöisesti 1-2 viikon kuluttua.
Sairausloman tarve riippuu polvileikkauksen laajuudesta sekä ammatistasi. Esimerkiksi kierukkaleikkauksen jälkeen se on 1-2 viikkoa ja nivelsiteiden korjauksen jälkeen 4-8 viikkoa. Kyynärsauvojen käytöstä voi olla hyötyä, mutta aina niitä ei tarvita.
Jos leikkaus on luonteeltaan puhdistava (esim. revenneen kierukanosan poistaminen), voit aloittaa kevyen liikunnan jo seuraavalla viikolla. Paluu urheiluharrastuksiin saattaa onnistua jo kuukauden päästä toimenpiteestä. Jos leikkaus on luonteeltaan korjaava tai rakennetta muokkaava, pääset urheilemaan täydellä teholla vasta aikaisintaan puolisen vuoden päästä leikkauksesta. Toki kuntouttava liikunta fysioterapeutin ohjauksessa sallitaan usein hyvinkin pian.
Ajanvaraus
Varaa aika leikkaavalle ortopedille leikkaussuunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Polvileikkaukset tehdään Aava Helsinki Kampissa.
Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian, traumatologian ja kirurgian erikoislääkäri Panu Hirvinen.