Kilpirauhasleikkaus
Kilpirauhanen muodostuu kahdesta lohkosta ja niitä yhdistävästä kannaksesta. Kilpirauhanen sijaitsee kaulan alaosassa henkitorven molemmin puolin ja se erittää aineenvaihduntaa säätelevää tyroksiinihormonia. Suurentunutta kilpirauhasta nimitetään struumaksi. Kilpirauhasessa voi olla hyvän- tai pahanlaatuisia kasvaimia, jotka ovat kuitenkin kyhmystruumaa harvinaisempia.
Milloin kilpirauhasleikkaukseen?
Kilpirauhaset hoidetaan leikkauksella silloin, kun ne kokonsa puolesta aiheuttavat oireita. Pahanlaatuiset kyhmyt leikataan kiireellisinä.
Onko leikkaus riskitön?
Kilpirauhasleikkauksen tulokset ovat hyviä, eikä toimenpiteeseen tavanomaisesti liity merkittäviä riskejä. Leikkaushaavan vuoto tai tulehdus ovat harvinaisia ja ne liittyvät yleensä muihin sairauksiin.
Miten leikkaus tehdään?
Kilpirauhasleikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkaushaava kulkee ihopoimujen suuntaisesti kaulan alaosassa. Kilpirauhasesta poistetaan joko lohko tai kilpirauhanen poistetaan kokonaisuudessaan, jos kyseessä on kilpirauhassyöpä, vaikea liikatoiminta tai koko rauhasen käsittävä struuma.
Leikkauksen jälkeen
Sairaalahoito kestää vuorokauden. Sairausloman pituus on yleensä 2 viikkoa. Kotiutettaessa annetaan ohjeet mahdolliseen jälkitarkastukseen. Kilpirauhasen poiston jälkeen tulee pysyvä tyroksiinihormonin korvaushoito. Hoitava lääkäri kirjoittaa B-todistuksen, jonka perusteella Kelan toimistoon merkitsee ilmaislääkemerkinnän sairausvakuutuskorttiin.
Leikkauksen jälkeen tarkastetaan verinäytteellä kalsiumtasapaino, joka voi ohimenevästi häiriintyä kilpirauhasen vieressä olevien lisäkilpirauhasten toimintahäiriöstä. Tila korjautuu tavanomaisesti muutamassa päivässä. Tarvittaessa annetaan kalsiumtabletti-resepti.
Ajanvaraus
Varaa aika leikkausarvioon leikkaavan lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Aavassa leikkauksia tekee kirurgi Ilkka Heiskanen.