Gastrokirurgi eli vatsaelinkirurgi

FacebookTwitterLinkedIn

Vaivaavatko peräpukamat? Varaa aika gastrokirurgin vastaanotolle: hän auttaa kaikissa peräaukon vaivoissa. Niistä on turha kärsiä, koska tarjolla on hyviä hoitoja. Gastrokirurgit hoitavat myös muita vatsan alueen sairauksia, muun muassa napa- ja nivustyriä sekä sappikiviä. Usein näissä vaivoissa hoidoksi tarvitaan leikkausta.

Mitä gastrokirurgi tekee?

Gastrokirurgi on vatsaelinkirurgian erikoislääkäri. Vatsanalueen sairauksia hoitavat myös gastroenterologit, jotka ovat taustakoulutukseltaan sisätautilääkäreitä.

Gastrokirurgit tutkivat ja hoitavat Aavassa

  • vatsan alueen oireita, esimerkiksi vatsakipuja
  • vatsanpeitteiden tyriä (napatyrä, nivustyrä, arpityrä)
  • sappikiviä
  • peräaukon seudun vaivoja
  • ulostamiseen liittyviä ongelmia

Gastrokirurgit eivät hoida tulehduksellisia suolistosairauksia eli IBD-tauteja, joita ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.

Nämä sairaudet kuuluvat gastroenterologien erikoisalaan. Tarvittaessa gastrokirurgi ohjaa potilaansa gastroenterologille ja päinvastoin.

Millaisten vaivojen vuoksi gastrokirurgin vastaanotolle yleensä tullaan?

Gastrokirurgi on erikoistunut mahdollisesti leikkaushoitoa vaativiin vatsan alueen ongelmiin.

Tällaisia voivat olla muun muassa erilaiset tyrät, sappikivet, divertikkelit eli suolen seinämästä pullistuvat umpipussit, vatsan alueen kiinnikkeet, refluksitauti ja kasvainepäilyt.

Gastrokirurgit hoitavat myös peräaukon seudun ongelmia, tavallisimmin peräpukamia ja peräaukon haavaumia eli fissuroita sekä peräaukon seudun tulehduksellisia vaivoja, kuten paiseita ja fisteleitä.

Mitä tutkimuksia gastrokirurgin vastaanotolla tehdään?

Vastaanotolla gastrokirurgi kyselee oireistasi ja sairaushistoriastasi. Vatsan aluetta voidaan tunnustella käsin, ja usein tämä on riittävä tutkimus esimerkiksi tyrien arvioimiseksi.

Proktoskopia eli peräaukon tähystys on perustutkimus kaikissa peräaukon vaivoissa. Siinä peräaukko tutkitaan lyhyellä tähystimellä.

Toimenpide ei vie kuin hetken eikä ole kivulias.

Jos tiedät etukäteen tulevasi tähän tutkimukseen, voit tyhjentää peräsuolesi apteekista ilman reseptiä saatavalla pienoisperäruiskeella 3-4 tuntia ennen toimenpidettä.

Tarvittaessa saat lähetteen verikokeisiin, kuvantamistutkimuksiin (ultraääni, magneettikuvaus, tietokonetomografia) tai tähystyksiin (kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja gastroskopiaan eli mahalaukun tähystykseen).

Milloin tarvitaan leikkaushoitoa?

Gastrokirurgit leikkaavat nivustyriä ja napatyriä sekä sappikiviä (sappirakon poisto).

Leikkauksia tehdään tähystys- (laparoskopia) ja avotekniikalla, toimenpiteiden yksityiskohdat päätetään kirurgin vastaanotolla.

Myös peräaukon seudun ongelmat voivat vaatia leikkaushoitoa. Aavassa voidaan hoitaa leikkauksella peräpukamia, haavaumia, paiseita ja fisteleitä.

Aavassa tehtävät leikkaukset ovat päiväkirurgisia, mikä tarkoittaa, että pääset kotiin samana päivänä.

Sairausloman pituus määräytyy yksilöllisesti toimenpiteen ja työnkuvasi mukaan.

Aavassa gastrokirurgisia leikkauksia (tyrät, sappirakonpoisto) tekee gastrokirurgi Lea Kyhälä sekä gastrokirurgi Sinikka Salmenkylä (erityisesti proktologiset eli peräaukon seudun ongelmat).

Ajanvaraus

Varaa aika gastrokirurgille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalvelun numeroon 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

Artikkelit ja tiedotteet
Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
Lue lisää
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää