Lapsen synnynnäinen lattajalka (latuskajalka, flat foot)

Lattajalassa jalkaterän pitkittäiskaari on madaltunut tai puuttuva. Silloin lapsen koko jalkapohja on kosketuksessa lattiaan, kun hän seisoo ja/tai kävelee. Tilanne yleensä korjaantuu kasvaessa, mutta sairaalloinen lattajalkaisuus voi vaatia leikkaushoitoa. Muuten askellus on tehotonta ja jalkaterän rakenteita kuormittavaa. Aavassa leikkauksia tekee kokenut lastenortopedi, jalkakirurgi Reijo Paukku.

Mistä lapsen lattajalkaisuus johtuu?

Jalkaterän sisäsyrjän pitkittäiskaari alkaa muodostua lapsen oppiessa kävelemään, ja kehitys jatkuu kouluikään asti. Kasvuikäisen niin sanottu fysiologinen lattajalkaisuus johtuu nivelten yliliikkuvuudesta. Se on pääosin perinnöllistä ja osin ikään liittyvää. Jalkaterän pitkittäiskaari tulee kuitenkin hyvin esiin lapsen noustessa varpailleen. Jalka on siis normaali.

Patologinen eli sairaalloinen lattajalkaisuus johtuu nilkkanivelten rakennepoikkeavuuksista ja/tai lihasten toimintahäiriöistä. Yleisin syy siihen on synnynnäinen pohjelihaskireys. Pohjelihaskireys rajoittaa ylemmän nilkkanivelen ojennusta, minkä takia alemman nilkkanivelen asento muuttuu kävelyn aikana. Tämä johtaa pikkuhiljaa jalkaterän sisäsyrjän rakenteiden löystymiseen ja ulkosyrjän rakenteiden kiristymiseen.

Normaali jalkaterä muuttuu askelluksessa vaiheittain vahvaksi vipuvarreksi, jolla ponnistetaan eteenpäin. Vaikea-asteiselle patologiselle lattajalalle on tyypillistä, että askeleen ponnistusvaiheessa jalkaterä onkin löysä eikä ponnistusvoimaa ole. Askellus on tällöin tehotonta ja jalkaterän rakenteita kuormittavaa. Pahimmillaan kuormitusvirhe voi jo kasvuiässä aiheuttaa kipu- ja rasitusoireita myös polveen, lonkkaan ja alaselkään.

Milloin on syytä hakeutua lastenortopedille?

  1. Jos kouluikäisen jalkaterän sisäosan pitkittäiskaarta ei lainkaan näy.
  2. Jos jalkaterän ulkoreuna on huomattavan kaareva.
  3. Jos lapsesi valittaa toistuvasti jalkakipua.
  4. Jos kasvuikäinen on haluton kävelemään pitempiä matkoja.

Lastenortopedin tekemässä tutkimuksessa tarkistetaan lapsesi jalan rakenne ja toiminta. Oireeton fysiologinen lattajalka ei tarvitse mitään hoitoa alle kouluikäisillä. Jos lapsellasi on jatkuvia jalkateräkipuja, hänelle kannattaa hankkia yksilöllisesti valmistettavat tukipohjalliset. 

Patologisen lattajalan leikkaushoitoa harkitaan 9-12 vuoden iässä, jotta lapsen jalkaterän toiminta saataisiin normaaliksi. Leikkauksessa korjataan jalkaterän virheellinen kuormitusasento ja estetään pysyvien muutosten kehittyminen. Leikkauksen seurauksena jalkaterän pitkittäiskaari myös hieman nousee. 

Leikkaushoitoa suunniteltaessa lapsesi jalkateristä ja nilkoista otetaan röntgenkuvat seisoma-asennossa. Kuvista lääkäri näkee jalkaterän luiden asennot ja suhteet toisiinsa.

Lapsen lattajalan leikkaus

Leikkaushoito valitaan aina yksilöllisesti lapsesi lattajalan vaikeusasteen mukaan. Yksinkertaisimmillaan toimenpiteessä tehdään pelkkä pohjelihasten pidennys. Yleisimmin tehdään pohjelihaspidennys sekä alemman nilkkanivelen artroereisis. Se tarkoittaa, että kanta- ja telaluun väliin asetetaan ruuvi, joka parantaa alemman nilkkanivelen kuormitusasentoa. 

Tavallisesti toimenpide tehdään molempiin jalkoihin samanaikaisesti. Lapsen leikkaus tehdään aina nukutuksessa. Molempien jalkojen leikkaus kipsauksineen vie noin kaksi tuntia.

Leikkauksen lopuksi lapsellesi laitetaan lasikuituiset, polven alapuolelta varpaisiin ulottuvat saapaskipsit kolmeksi viikoksi. Kipseillä voi kävellä ja käydä koulussa. Liikuntaharrastukset voi yleensä aloittaa 10-12 viikon kuluttua toimenpiteestä.

Kotiin lapsesi pääsee jo samana päivänä. Jatkohoitona leikkauksen jälkeen käytetään yksilöllisiä tukipohjallisia vähintään 1-1,5 vuotta.

Erikoistilanteet lattajalan hoidossa

Tietyissä tapauksissa tehdään lisäksi ylikasvaneen veneluun sisäreunan poisto ja tarvittaessa tähän kiinnittyvän jänteen uudelleen kiinnitys. Tällöin kipsihoidon kesto on kuusi viikkoa, eikä leikatulla jalalla saa tuona aikana astua. Siksi lapsi tarvitsee avukseen kyynärsauvat. Tämän toimenpiteen jälkeen liikuntaharrastuksiin paluu sallitaan aikaisintaan 12 viikon kuluttua. 

Kantaluun pidennysleikkaus tulee kyseeseen pohjelihaspidennyksen lisäksi vaikeissa virheasennoissa tai kasvun loputtua. Pidennys tehdään suoliluunharjanteesta otetulla luunsiirteellä. Laajempia korjausleikkauksia tehdään vasta kasvun päätyttyä: sekä kantaluun että jalan etuosan asentoa voidaan joutua muuttamaan, jolloin toipuminen kestää selvästi edellä mainittua kauemmin.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenortopedi Reijo Paukulle lapsen lattajalan hoidon suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lähetettä hoitoarvioon ei tarvita. Lapsen lattajalan leikkaukset tehdään Aava Helsinki Kampissa.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian, kirurgian ja traumatologian erikoislääkäri Reijo Paukku.

FacebookTwitterLinkedIn