Tinnitus

Tinnitus on sisäkorvan karvasolujen tuottama kuulohavainto, joka ei johdu ulkoisesta äänen lähteestä. Useimmiten vaiva on tilapäinen, mutta joillakin tinnitus on jatkuvaa ja elämää häiritsevää. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta tinnitusta voidaan lievittää monilla konsteilla. Ajan myötä tinnitukseen myös tottuu, jolloin se ei haittaa yhtä paljoa.

Mitä on tinnitus?

Tinnitus tarkoittaa korvan soimista. Kyse ei ole vain korkeasta, tasaisesta ja inisevästä äänestä, vaan tinnitus-sana kattaa kaikki äänet, jotka kuuluvat korvassa ilman selvää ulkoista äänen lähdettä. Tinnituksen yhteydessä voi esiintyä ääniyliherkkyyttä, jolloin ihan tavallisetkin äänet alkavat kuulua häiritsevinä.

Tinnituksen yleisyys

Jatkuvasta tai toistuvasta tinnituksesta kärsii 10-15 prosenttia ihmisistä. Se tarkoittaa noin 500 000-750 000 suomalaista. Arvioiden mukaan noin viidesosalla tinnitus on elämää häiritsevää.

Häiritsevä tinnitus merkitsee, että esimerkiksi uni kärsii sen vuoksi. Päivällä tinnitusta ei kenties hälyisässä työympäristössä huomaa, mutta illalla hiljaisessa makuuhuoneessa se alkaa häiritä. Joillekin tinnitus aiheuttaa ahdistusta, jolloin vaiva usein entisestään korostuu.

Tinnituksen syyt

Tinnituksen taustalla voi olla hyvin erilaisia syitä. Niitä ovat muun muassa

  1. Ikääntyminen. Yleisimmin tinnitus liittyy sisäkorvan aistinsolujen vaurioon, jonka tavallisin syy on ikääntyminen.Vaurion seurauksena kuuloaivokuorelle päätyvä signaali vääristyy ja tämä aistitaan tinnituksena. Mitä enemmän asiaan kiinnittää huomiota, sitä häiritsevämmäksi tinnitus muuttuu. 
  2. Melu. Myös melu voi vahingoittaa sisäkorvaa. Jo yksittäinen altistuminen kovalle melulle saattaa aiheuttaa pysyvän tinnituksen, mutta riski kasvaa, mikäli melualtistus on jatkuvampaa.
  3. Korvasairaudet. Tinnitus voi olla esimerkiksi korvakäytävä- tai välikorvatulehduksen ja sisäkorvaperäisen Ménièren taudin oire.
  4. Korkea verenpaine. Pulssin tahtiin sykkivä tinnitus saattaa liittyä korkeaan verenpaineeseen.
  5. Korkea kolesteroli voi lisätä tinnituksen riskiä, erityisesti jos ahtautuneet verisuonet eivät pysty toimittamaan tarpeeksi verta kuuloelimiin.
  6. Niskajumi. Niskahartiaseudun jäykät lihakset voivat aiheuttaa tinnitusta. Etenkin istumatyöntekijöillä niskaperäinen tinnitus voi olla tavallista.
  7. Hampaiden narskuttelu
  8. Välikorvalihaksen elohiiri, jolloin korvassa kuuluu jatkuvaa napsutusta.
  9. Flunssa. Flunssassa korvat voivat mennä lukkoon, mikä johtaa väliaikaiseen kuulon heikkenemiseen ja tinnitukseen. 
  10. Stressi voi lisätä tinnituksen voimakkuutta tai tehdä siitä vaikeammin siedettävän.​

Tinnituksen oireet

Tinnituksen oireet vaihtelevat suuresti eri ihmisillä. Joillakin tinnitus on lievää ja sitä esiintyy vain ajoittain. Toisilla tinnitus voi olla jokapäiväistä ja voimakasta. Tällainen tinnitus vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. 

Tyypillisiä tinnituksen oireita ovat:

  • Jatkuva vinkuminen, humina tai mikä hyvänsä muu ääni, joka ei ole peräisin ulkoisesta lähteestä.
  • Vaikeudet keskittyä tai nukahtaa tinnituksen vuoksi.
  • Tinnituksen aiheuttama ärtyneisyys ja stressi sekä ahdistus.

Toispuoleinen tinnitus

Tinnitus on yleensä molemminpuolista, muttei aina.  Joskus toispuoleisen eli vain toisessa korvassa esiintyvän tinnituksen syy on jokin tilapäinen ongelma, kuten korvakäytäväntulehdus, joka voi tukkia korvakäytävän.

Kyse voi kuitenkin olla vakavammistakin ongelmista. Siksi toispuoleisen tinnituksen vuoksi on usein syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Etenkin äkillinen tinnitus toisessa korvassa voi olla hälyttävä merkki.

Mahdollisia syitä toispuoleiseen tinnitukseen:

  1. Ménièren tauti. Sisäkorvan sairaus, joka voi aiheuttaa toispuoleista tinnitusta, johon liittyy usein pyörivä huimaus ja kuulon heikkeneminen.
  2. Akustikusneurinooma. Kuulohermon hyvänlaatuinen kasvain, joka aiheuttaa tinnitusta, kuulon heikkenemistä ja joskus tasapaino-ongelmia. Myös muut aivokasvaimet voivat aiheuttaa tinnitusta, jos ne painavat kuulohermoja tai vaikuttavat aivojen osiin, jotka käsittelevät kuuloaistimuksia. Tämä on kuitenkin vielä akustikusneurinoomaakin harvinaisempaa.
  3. Verenkiertoon liittyvät häiriöt. Joskus toispuoleinen tinnitus voi liittyä verenkiertoon tai verisuonten ongelmiin, kuten kaulavaltimon kaventumiseen tai verisuoniperäisiin häiriöihin.
  4. Äkillinen kuulonmenetys. Jos toispuoleinen tinnitus ilmenee äkillisesti ja siihen liittyy nopea kuulon heikkeneminen, kyse voi olla äkillisestä sensorineuraalisesta kuulonmenetyksestä (sudden sensorineural hearing loss, SSNHL). Tällaisessa tilanteessa lääkäriin on hakeuduttava ripeästi, sillä hoito tulee aloittaa muutaman vuorokauden sisällä kuulonmenetyksestä. Pääosalla potilaista kuulo korjautuu melko hyvin, osalla täysin ennalleenkin. Tosin toipumisessa voi kestää jopa useita kuukausia.

    Tinnituksen hoito

    Tinnitukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan lievittää useilla hoitomuodoilla. Tällaisia hoitoja ovat:

    • Äänihoito. Tinnitus pyritään peittämään taustaäänillä, kuten luonnon äänillä, hiljaisella musiikilla tai tuulettimen suhinalla. Tavoitteena on luoda miellyttävä ääniympäristö, joka vähentää tinnituksen tietoista havaitsemista ja sitä kautta sen häiritsevyyttä.
    • TRT-terapia (Tinnitus Retraining Therapy). Aivot opetetaan tottumaan tinnituksen ääniin. Hoidossa voidaan hyödyntää äänihoitoja ja psykoterapiaa, jotka yhdessä auttavat vähentämään tinnituksen häiritsevyyttä. TRT-terapia voi kestää useita kuukausia, ja sitä käytetään hankalaan tinnitukseen.
    • Kuulokojeet. Kuulokojetta käyttävillä äänen vahvistaminen voi peittää tinnitusta. Toinen vaihtoehto on tinnitusmaskeerauskoje. Se antaa korvaan peiteääntä, jolloin tinnitus ei häiritse yhtä paljoa.
    • Lääkkeet. Tarvittaessa voidaan kokeilla mieliala- tai sisäkorvan verenkiertoa parantavia lääkkeitä. Jotkut saavat niistä apua.
    • Rentoutushoidot. Myös rentoutusharjoitukset, hieronta ja stressinhallinta voivat olla hyödyllisiä. Esimerkiksi niska-hartiaseudun hieronta voi lievittää niskaperäistä lihasjännityksestä johtuvaa tinnitusta.

    Lievä tinnitus ei useinkaan vaadi hoitoa. Monesti tieto siitä, ettei kyse ole mistään vaarallisesta riittää rauhoittamaan mieltä ja siirtämään tinnituksen ajatuksissa taka-alalle. Ajan myötä tinnitukseen tottuu eikä se häiritse enää samalla lailla.

    Tinnituksen ehkäisy

    Tinnituksen kehittymistä ja pahentumista voidaan ehkäistä seuraavilla konsteilla:

    • Suojaa kuulo melulta. Kuuntele musiikkia kuulokkeista maltillisella volyymilla silloinkin, kun olet hälyisässä ympäristössä. Käytä konserteissa ja ilotulituksissa korvatulppia. Älä kuitenkaan suojaa korvia tavallisilta ääniltä. Silloin korvat tottuvat hiljaisempaan ympäristöön ja tinnituspotilaan tilanne pahenee entisestään. Tinnitusäänen häiritsevyys saattaa myös korostua, kun taustaäänet eivät peitä sitä.
    • Pidä niskahartialihakset vetreinä ja vahvoina kuntojumpalla tai salitreenillä.
    • Käy säännöllisesti hammaslääkärissä, jotta mahdollinen narskuttelu havaitaan ja saadaan hoidettua.
    • Huolehdi päivittäisestä palautumisesta tauottamalla työtä, harrastamalla liikuntaa sekä nukkumalla riittävästi. Tinnituksen paheneminen liittyy usein väsymykseen ja stressiin.
    • Vältä tupakointia, sillä se lisää kuulon aleneman riskiä, joka altistaa tinnitukselle.
    • Käytä pyöräillessä ja muita vauhtilajeja harrastaessa kypärää. Pään alueen vammat voivat vaikuttaa kuuloon ja aiheuttaa sitä kautta tinnitusta.

    Ajanvaraus Aavaan

    Mikäli tinnitus häiritsee arkea tai aiheuttaa huolta, unettomuutta tai keskittymisvaikeuksia, varaa aika korvalääkärille internetajanvarauksemme kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838

    Jos tinnitukseen liittyy kuulon heikkenemistä, huimausta, tasapainovaikeuksia, päänsärkyä tai muita neurologisia oireita, lääkäriin on syytä hakeutua pikaisesti. Myös toispuoleinen tinnitus, etenkin äkillisesti alkanut, on syy varata aika viivyttelemättä.

    Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Maija Ylivuori. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

    FacebookTwitterLinkedIn