Nenäverenvuoto

Nenäverenvuoto on kiusallinen, mutta harvoin vaarallinen vaiva. Useimmiten sen tyrehdyttäminen onnistuu kotikonsteilla. Jos vuoto on kovin runsasta, toistuvaa tai siihen liittyy muita oireita, on syytä mennä lääkäriin. Useimmat vuodot voidaan hoitaa paikallispuudutuksessa joko kemiallisesti (laapistus) tai sähköpoltolla.

Nenäverenvuoto on yleinen vaiva, joka voi johtua useista eri syistä. Vaiva on useimmiten harmiton, mutta toistuva tai pitkittynyt nenäverenvuoto voi vaatia tarkempaa selvittelyä. 

Nenäverenvuodon yleisimmät syyt

Nenäverenvuoto syntyy, kun nenän limakalvojen alla olevat verisuonet vahingoittuvat tai ärsyyntyvät. Yleensä vuotava alue on nenän väliseinän etuosassa. Tavallisimpia syitä vuotoon ovat

  • Kuivuminen. Talvella kuiva sisäilma kuivattaa nenän limakalvoja, mikä tekee niistä hauraampia ja alttiimpia vaurioille. Kuivat limakalvot voivat myös karstoittua, mikä lisää verenvuodon riskiä.
  • Mekaaniset vauriot. Niistäminen, aivastaminen, nenän kaivaminen tai nenään kohdistunut isku voivat helposti vahingoittaa limakalvojen verisuonia ja aiheuttaa verenvuodon.
  • Tulehdukset ja allergiat. Flunssa ja allerginen nuha aiheuttavat limakalvojen turvotusta ja ärsytystä, mikä voi lisätä nenäverenvuotojen riskiä.
  • Lääkkeet. Verenohennuslääkkeet, kuten aspiriini ja varfariini, saattavat lisätä verenvuotoriskiä, kuten myös paikallisesti käytettävät kortisonisuihkeet.
  • Korkea verenpaine. Vaikka korkea verenpaine ei suoraan aiheuta nenäverenvuotoa, se voi haurastuttaa verisuonista ja lisätä verenvuodon riskiä. 

Stressikin saattaa kenties lisätä vuodon riskiä, jos verenpaine on koholla.

Myös korkea ikä ja verisuonten kalkkeutuminen voivat altistaa vuodolle. Joskus harvoin nenäverenvuodon aiheuttaja voi olla nenän tai nenän sivuonteloiden syöpä. Yleensä tällöin on muitakin oireita, kuten nenän tukkoisuutta, kipua tai nenäonteloiden tai kasvojen turvotusta. 

Aina vuodolle ei löydy selkeää syytä.

Nenäverenvuoto yöllä 

Nenäverenvuoto voi alkaa mihin aikaan vuorokaudesta hyvänsä, myös yöllä. Yleisimpiä syitä öiseen vuotoon ovat nenän limakalvojen kuivuminen ja nenän kaivaminen tai hierominen unen aikana. Myös nukkuminen asennossa, jossa pää on alaspäin tai sivulla, saattaa lisätä painetta nenän limakalvoilla ja altistaa vuodoille.​

Ensiapu: miten nenäverenvuoto saadaan loppumaan?

Tärkeintä on pysyä rauhallisena, vaikka vuoto olisi runsasta. Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen tapahtuu seuraavasti:

  • Istu etukumarassa asennossa. Se estää veren valumisen nieluun.
  • Niistä reippaasti, jotta hyytynyt veri poistuu nenästä.
  • Purista molemmat sieraimet yhteen noin 15 minuutin ajaksi. Huom! Älä purista nenän luiselta osalta.
  • Aseta kylmäpussi niskaan tai pidä sitä otsaa vasten. Se voi auttaa verisuonten supistumisessa ja vuodon tyrehtymisessä.

​Vältä vuodon tyrehtymisen jälkeen ponnistelua, aivastamista ja polttavan kuumia ruokia ja juomia. Mikäli nenäsi vuotaa verta herkästi, vältä nenän kaivamista, niistämistä voimakkaasti sekä kuumia suihkuja. Myös maustetut ruuat ja kova fyysinen rasitus saattavat lisätä nenäverenvuotoa.

Milloin lääkäriin?

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos

  • nenäverenvuoto ei lopu ensiaputoimilla 20–30 minuutin aikana. Vuodon jatkuminen voi viitata esimerkiksi siihen, että vuotokohdan verisuoni on suurempi tai hauraampi kuin tavallisesti, jolloin kotikonstit eivät riitä​.
  • nenäverenvuoto on erittäin runsasta ja verta valuu enemmän nieluun kuin nenästä ulos. Se voi olla merkki nenän takaosan (posteriorisesta) verenvuodosta. Posteriorinen nenäverenvuoto tarkoittaa nenän takaosasta peräisin olevaa verenvuotoa, joka saattaa olla vakavampaa ja vaikeammin hallittavaa kuin etuosan vuoto. Vaarallinen nenäverenvuoto on kuitenkin harvinaista.
  • nenäverenvuoto on toistuvaa. Sitä tapahtuu useamman kerran kuukaudessa. Toistuva tai pitkään jatkuva nenäverenvuoto voi olla merkki esimerkiksi veren hyytymisongelmista tai verenohennuslääkkeiden aiheuttamista komplikaatioista. Toistuvat vuodot voivat aiheuttaa myös hemoglobiinin laskua.
  • nenäverenvuotoon liittyy muita oireita, kuten päänsärkyä, huimausta tai heikotusta. Näitä oireita voi esiintyä erityisesti silloin, kun verenvuoto on voimakasta tai pitkittynyttä.

Nenäverenvuodon hoito lääkärissä

Jos nenäverenvuoto ei tyrehdy itsehoidolla, lääkäri voi tyrehdyttää vuodon paikallispuudutuksessa joko laapistamalla tai sähköpoltolla. Jos vuotokohta ei näy ja vuoto on aktiivista, vuotava sierain voidaan joutua tamponoimaan. 

  • Laapistaminen: nenän verisuonia ”poltetaan” kemiallisesti hopeanitraatilla. Toimenpide sulkee vuotavan verisuonen ja estää verenvuodon jatkumisen. Laapistamista käytetään paikalliseen vuotoon.
  • Sähköpoltto: vuotava verisuoni poltetaan kirurgisella bipolaaripinsetillä.
  • Tamponointi: nenäkäytävä täytetään sideharsolla tai gelatiinitamponilla, joka estää verenvuodon. Sideharsotamponia pidetään nenässä 1–3 vuorokautta. Se poistetaan vähitellen sitä mukaa, kun se on vedettävissä pois ilman suurta vastusta. Gelatiinitamponi liukenee tai poistuu itsestään. Tamponointia käytetään, kun vuoto on laaja-alaisempaa ja runsaampaa.

Hankalammissa tilanteissa voidaan joskus tarvita nenän tähystyskirurgiaa ja jopa toimenpideradiologin tekemää suonensisäistä embolisaatiohoitoa. Hallitsematon nenänverenvuoto on hengenvaarallinen tila.

Nenäverenvuodon ehkäisy

Jos olet altis nenäverenvuodolle, seuraavista konsteista voi olla apua vuodon ehkäisyssä:

  • Kosteuta nenän limakalvoja. Apteekista on saatavilla runsaasti erilaisia nenän kostutukseen tarkoitettuja öljymäisiä tai vesipohjaisia valmisteita.
  • Vältä nenän kaivamista. Kaivaminen voi vahingoittaa limakalvoja ja aiheuttaa verenvuodon.
  • Huolehdi sisäilman kosteudesta. Käytä talvella ilmankostuttimia.
  • Hoida perussairaudet hyvin. Jos käytät verenohennuslääkkeitä tai sinulla on korkea verenpaine, huolehdi niiden hyvästä tasapainosta lääkärin ohjeiden mukaan.
  • Vältä kuumia suihkuja ja kuumia löylyjä. Joskus myös voimakkaiden mausteiden välttämisestä voi olla hyötyä.

Ajanvaraus Aavaan

Jos nenäverenvuoto jatkuu itsehoidosta huolimatta, on hyvin runsasta, toistuvaa tai siihen liittyy päänsärkyä, huimausta tai heikotusta, varaa aika lääkärille internetajanvarauksestamme tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838. Nenäverenvuotoa hoitavat korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit sekä yleislääkärit.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn