EKG eli sydänfilmi

FacebookTwitterLinkedIn

Sydänfilmi eli EKG kuvaa sydämen sähköistä toimintaa. Se on tärkeä perustutkimus, joka tehdään yleensä ensimmäisenä, kun epäillään sydänsairautta. Sydänfilmistä voi päätellä sydämen rytmin. Se kertoo myös, onko sähkönkulku sydämen johtoradoissa poikkeavaa tai näkyykö sydänlihaksessa merkkejä liikakasvusta, hapen puutteesta, vajaatoiminnasta tai tulehduksesta.

Jos sydänfilmi otetaan rytmihäiriöepäilyn vuoksi, rytmihäiriö ei aina osu kuvaushetkeen. Silti sydäntautien erikoislääkäri pystyy päättelemään, näkyykö filmissä tietyntyyppisille rytmihäiriöille altistavia piirteitä.

Jos sydänfilmi on täysin normaali, sekin kertoo paljon: rytmihäiriötuntemus on todennäköisimmin hyvänlaatuinen.

Tarvittaessa jatkotutkimuksiin

Jos sydänfilmissä näkyy sydämen supistusvaiheen poikkeama, sen perusteella voidaan tehdä jatkotutkimuksia, kuten sydämen ultraäänitutkimus. Tällainen poikkeama saattaa viitata esimerkiksi sydämen vajaatoimintaan.

On tärkeää, että sairaus saadaan diagnosoitua, jotta sitä voidaan parhaalla mahdollisella tavalla hoitaa.

Sydänfilmi paljastaa myös meneillään olevan sydäninfarktin, jolloin sairaalan päivystyksessä tai ambulanssissa saadaan heti diagnoosi.

Sydänfilmissä voidaan myös nähdä merkkejä aiemmin sairastetusta infarktista. Silloin tehdään tarvittaessa sepelvaltimotaudin lisätutkimuksia.

Mitä EKG käytännössä tarkoittaa?

Rintakehällesi, nilkkoihisi ja käsiisi kiinnitetään elektrodeja. Elektrodit on liitetty kaapelilla laitteeseen, joka piirtää sydämesi sähköisestä toiminnasta käyrää, johon rytmihäiriöt ja muut sydämen toiminnan poikkeavuudet voivat aiheuttaa muutoksia.

Tutkimuksen aikana makaat selälläsi tutkimuspöydällä. Sydänfilmiin ei liity kipua tai muita epämiellyttäviä tuntemuksia, joten sitä on turha jännittää.

Elektrodien kiinnityspaikoilta ajellaan rintakarvat pois, jotta ihoon saadaan paras kontakti.

Sydänfilmin ottaminen kestää vain noin viisi minuuttia. Heti sen päätyttyä voit palata kotiin, töihin tai harrastuksiisi.

Tulokset kuulet lääkärin vastaanotolla tai joissain tapauksissa puhelimitse. On myös mahdollista, että lääkäri kirjoittaa tulkinnan sairauskertomukseesi.

Ajanvaraus

Varaa aika sydänfilmiin nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Yleensä sydänfilmiin tullaan lääkärin lähetteellä.

Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Annamari Hekkala.

Artikkelit ja tiedotteet
global Aava ja Pikkujätti YK:n Global Compact -jäseneksi
Otamme YK:n kestävän kehityksen periaatteet osaksi vastuullisuusohjelmaamme.
Lue lisää
Weight,Loss,Pills,Scattered,From,Bottle,,Diet,Supplements,Capsules,,Obesity/ Laihdutuslääkkeet – uusi työkalu pysyvään painonhallintaan vai hetkellinen trendi?
Laihdutuslääkkeet (lihavuuslääkkeet) ovat varteenotettava vaihtoehto, kun lihavuudesta on ihmiselle haittaa. Ne eivät kuitenkaan ole oikotie onneen, vaan pikemminkin kävelykeppi, johon voi tukeutua matkalla kohti pysyviä elintapamuutoksia.
Lue lisää
Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
Lue lisää