Sisätautilääkäri

Selittämättömän ja monioireisen vaivan selvittely on hyvä aloittaa yleissisätautilääkärin vastaanotolta. Yleissisätautilääkärit hoitavat ja tutkivat myös yleisimpiä kansansairauksia. Diabeetikot, kilpirauhaspotilaat, osteoporoosipotilaat sekä metabolisesta oireyhtymästä kärsivät käyvät yleensä säännöllisesti yleissisätautilääkärin vastaanotolla.

Sisätautilääkäri eli sisätautien erikoislääkäri on asiantuntija, joka diagnosoi, hoitaa ja ennaltaehkäisee laaja-alaisesti eri sisäelinten sairauksia, kuten diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä hormonaalisia ongelmia. 

Aavan sisätautilääkärit toimivat monissa tapauksissa, kuten diabeteksen hoidossa, tiiviissä yhteistyössä muiden lääkäreiden, hoitajien, fysioterapeuttien ja ravitsemusterapeuttien kanssa. Kokonaisvaltaisella hoidolla potilaan on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä hoitotasapaino ja laadukas elämä​​.

Sisätautien erikoisalat 

Sisätauteihin kuuluu monia eri erikoisaloja, kuten​​: 

Milloin sisätautilääkärille? 

Sisätautilääkäri tutkii koko kehon oireita. Kun kohtaat terveysongelmia, jotka vaikuttavat monimutkaisilta tai joiden syy ei ole selvä, sisätautilääkäri on hyvä lähtökohta selvittämään tilannetta. Sisätautilääkärit hoitavat myös ennaltaehkäisevästi yleisimpiä kansansairauksia ja tekevät terveystarkastuksia.  

Yleissisätautilääkärin vastaanotolle voi varata ajan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa/oireissa: 

  • Selittämättömät oireet: Jos sinulla on epämääräisiä oireita, kuten pitkäkestoinen kuume, pitkittynyt väsymys tai suorituskyvyn lasku, yleinen huonovointisuus, selittämätön painonmuutos, ylävatsa- tai suolisto-oireita, tai epämääräisiä oireita nivelissä, munuaisissa tai virtsaamisessa, sisätautilääkäri voi auttaa selvittämään niiden syyt​​​​.
  • Krooniset sairaudet: Sisätautilääkärit selvittelevät ja hoitavat monia kroonisia sairauksia, kuten diabetesta, korkeaa verenpainetta, sydänsairauksia, kilpirauhasen toimintahäiriöitä sekä metabolisen oireyhtymän oireita​​ (verenpaine, kolesteroli, diabetes, kihti, uniapnea, rasvamaksa).
  • Lihavuuden tutkiminen ja hoito
  • Veriarvomuutokset: Anemiaan tai muihin verenkuvaan liittyvien muutosten alkuselvittely​​. 
  • Lääkitykseen liittyvät ongelmat, kokonaislääkityksen arviointi
  • Ennaltaehkäisy ja terveystarkastukset: Sisätautilääkärin vastaanotolle voi myös hakeutua terveystarkastuksiin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn liittyen, erityisesti jos sinulla on perinnöllinen alttius tietyille sairauksille​​.

Mitä sisätautilääkärin vastaanotolla tapahtuu? 

Vastaanotolla sisätautilääkäri pyrkii selvittämään potilaan terveysongelmien syyt ja löytämään niihin sopivimmat hoitokeinot. Riippuen vastaanotolle tulosi syystä vastaanotto sisältää tyypillisesti seuraavia asioita: 

  1. Alkukeskustelu: Vastaanotto alkaa yleensä potilaan ja sisätautilääkärin välisellä keskustelulla, jonka avulla lääkäri pyrkii saamaan kokonaisvaltaisen käsityksen oireistasi, terveyshistoriastasi ja mahdollisista aiemmista hoidoistasi. Lääkäri voi myös kysellä elämäntavoistasi, kuten ruokailu- ja liikuntatottumuksistasi. 
  1. Tutkimus: Alkukeskustelun jälkeen lääkäri suorittaa fyysisen tutkimuksen, joka voi sisältää esimerkiksi painon, pituuden ja verenpaineen mittauksen sekä sydämen, keuhkojen tai vatsan alueiden tutkimisen. Fyysinen tutkimus auttaa lääkäriä havainnoimaan mahdollisia merkkejä, jotka voisivat viitata tiettyihin sairauksiin​​​​. 
  1. Laboratoriokokeet ja kuvantamis- ja muut tutkimukset: Tarvittaessa sisätautilääkäri voi määrätä veri- ja virtsakokeita (esim. verensokerin mittaus, verenkuva, rasva-arvot, kolesteroli-, munuais-, maksa-, reuma- sekä kilpirauhas- ja muut hormonikokeet, tulehduskokeet, verenpainelääkityksen turvakokeet) tai kuvantamistutkimuksia (kuten röntgen, ultraääni, TT-kuvaus tai magneettikuvaus) saadakseen tarkempaa tietoa potilaan tilasta. Lisäksi sisätautilääkäri voi tehdä lähetteen esimerkiksi unitutkimukseen (yöpolygrafia), osteroporoositutkimuksiin (luuntiheysmittaus) tai kliinisiin rasituskokeisiin (raskitus-ekg). Lisätutkimukset auttavat lääkäriä mahdollisen sairauden tai vaivojen toteamisessa ja niiden vakavuuden arvioinnissa​​​​. Erityisesti laboratoriotutkimukset- ja kuvantamistutkimukset ovat tärkeässä roolissa sisätautien toteamisessa. 
  1. Hoitosuunnitelma: Diagnoosin ja tutkimustulosten perusteella sisätautilääkäri tekee potilaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka voi sisältää mm. lääkitystä, elämäntapamuutoksia tai lähetteitä muille erikoislääkäreille. 
  1. Seuranta ja jatkohoito: Sisätautilääkäri saattaa suunnitella seurantakäyntejä arvioidakseen hoidon tehokkuutta ja potilaan tilanteen kehittymistä. Jatkohoito voi sisältää lääkityksen säätämistä, lisätutkimuksia tai muita hoitotoimenpiteitä tarpeen mukaan​​​​.

Miten valmistaudun sisätautilääkärin vastaanotolle?

Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan aiemmat laboratorio- ja kuvantamistulokset sekä lääkelista, etenkin, jos käytössä on monta lääkettä.

Sisätautilääkärin etävastaanotto

Sisätautilääkärit hoitavat monia vaivoja ja oireita myös etävastaanotolla. Etävastaanotto soveltuu hyvin kontrolleihin ja hoidon seurantaan, kun siitä on sovittu lääkärin kanssa etukäteen. Etävastaanotto ei välttämättä korvaa ensikäyntiä perinteisellä vastaanotolla.

Sisätautilääkärin etävastaanotolla voi hoitaa esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Oireiden ja sairauksien kartoitus, hoito ja neuvonta puhelimitse
  • Reseptit ja reseptien uusinnat tapauskohtaisesti
  • Lääkärin arvioinnin perusteella lähetteet tutkimuksiin

Etävastaanotto ei sovellu:

  • Akuutit hätätilanteet: kuten hengenahdistus, rintakipu tai voimakasoireiset infektiot tai kiputilat.
  • Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden määrääminen ja uusiminen: Unilääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä ei määrätä etävastaanotolla.

Löydä lähin sisätautilääkäri 

Ajanvaraus Aavaan 

Varaa aika sisätautilääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

 
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan konservatiisen toiminnan ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn