Ortopedi

FacebookTwitterLinkedIn

Ortopedi on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinten sairauksien sekä vammojen tutkimiseen ja hoitoon. Ortopedillä käynti voi tulla tarpeeseen esimerkiksi tapaturmien jälkeen, mikäli vamma vaatii kipsaamista tai leikkaushoitoa.

Ortopedi eli ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri tutkii, hoitaa ja ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinten (luusto, nivelet, lihakset, rustot, jänteet) sairauksia ja vammoja.

Ortopedin osaamisalaan kuuluvat esimerkiksi nivelten, luiden, lihasten, nivelsiteiden ja rustopintojen leikkaukset. Tyypillisiä toimenpiteitä ovat nivelten tähystykset sekä murtumien ja nivelsiteiden korjausleikkaukset ja kipsaukset.

Monet ortopedeistä ovat erikoistuneet tiettyihin kehon alueisiin, kuten selkään, polveen, lonkkaan tai olkapäähän.

Milloin ortopedille?

Jos koet kipua tai rajoittuneisuutta tuki- ja liikuntaelinten alueella, etkä saa oireisiisi helpotusta perushoidoilla, ortopedin arvio tilanteestasi voi olla tarpeen. Tavallisimpia syitä hakeutua ortopedin vastaanotolle ovat:

  1. Erilaiset vammat: Esimerkiksi urheiluvammat tai kaatumiset, jotka johtavat nivelen, lihaksen tai luun vammautumiseen. Tällaisia vammoja voivat olla murtumat, nivelsiteiden venähdykset tai repeämät sekä lihasvammat​​.
  2. Pitkittyneet vaivat: Pitkittynyt tai toistuva kipu tietyllä yksittäisellä tuki- ja liikuntaelimistön alueella, kuten selässä, olkapäässä tai polvessa.
  3. Nivelrikko: Yleinen syy ortopedin vastaanotolle hakeutumiseen on nivelrikko, joka on nivelen kulumaan liittyvä sairaus. Nivelrikko aiheuttaa nivelen jäykkyyttä, kipua ja toiminnan heikkenemistä​​.
  4. Muutokset liikkumiskyvyssä: Mikäli huomaat muutoksia liikkumiskyvyssäsi, kuten rajoittunutta liikerataa tai toistuvia ongelmia tietyn nivelen alueella, ortopedi voi auttaa diagnosoimaan ongelman syyt ja tarjota sopivia hoitokeinoja​​.
  5. Kuntoutus ja toipuminen leikkauksen jälkeen: Jos olet käynyt läpi ortopedisen leikkauksen, kuten tekonivelleikkauksen tai nivelsidekorjauksen, ortopedin seuranta ja ohjeistus ovat tärkeitä toipumisprosessissa.
  6. Ennaltaehkäisevä neuvonta: Riskialttiiden henkilöiden, kuten urheilijoiden tai fyysisesti raskasta työtä tekevien, kannattaa hakeutua ortopedin vastaanotolle neuvonpitoon ja mahdollisten tuki- ja liikuntaelinvammojen ennaltaehkäisyyn​​.

Mitä ortopedin vastaanotolla tapahtuu?

Riippuen tilanteestasi ja ortopedille tulosi syystä, ortopedin vastaanotolla voi tapahtua seuraavia asioita:

  1. Oireiden ja niiden syiden kartoitus: Ortopedin vastaanotolla ensimmäinen vaihe on yleensä alkuhaastattelu. Ortopedi keskustelee potilaan kanssa tämän oireista ja mahdollisesti aiemmin tehdyistä hoidoista tai tutkimuksista. Tämän alkukartoituksen jälkeen ortopedi suorittaa fyysisen tutkimuksen, johon voi kuulua esimerkiksi nivelsiteiden ja lihasten toiminnan testaaminen.
  2. Jatkotutkimuksiin lähettäminen: Jos ortopedi ei pääse alkututkimuksissa selvyyteen oireiden syystä, saatetaan potilas esimerkiksi röntgentutkimuksiin tai magneettikuvaukseen. Tutkimustulokset käydään läpi joko toisella vastaanottokäynnillä tai puhelimitse​​.
  3. Pientoimenpiteet: Ortopedin vastaanotolla voidaan tehdä myös pientoimenpiteitä (esim. turvonneen nivelen tyhjennykset, kortisonipistokset, kipsaukset, tukisidokset, pienten haavojen ompelut, nesterakkulan (ganglio) tyhjennykset, kynnenpoisto, varpaan kynsivallintulehduksen hoito eli kiilaexcisio sekä erilaiset poistot, kuten rasvapatin- tai luomenpoisto tai fiksaatiopiikkien poisto). Monet toimenpiteistä voidaan tehdä paikallispuudutuksessa.
  4. Hoitosuunnitelman laatiminen: Tarvittaessa ortopedi suunnittelee potilaan jatkohoidon (esim. lääkitys fysioterapia tai leikkaus) sekä mahdollisen kuntoutuksen.

Onko leikkaus ainut hoitovaihtoehto?

Osa vaivoista paranee kuntoutuksella ilman leikkausta. Kuntoutus tarkoittaa yleensä fysioterapeuttista harjoittelua.

Tietyissä vaivoissa työolojen muokkaaminen voi olla tarpeen.

Leikkaushoitoa harkitaan, jos muista konsteista ei ole apua, tai siihen on alun perin selkeä syy, esimerkiksi murtuma, jota ei voida hoitaa kipsihoidolla.

Osa leikkauksista tehdään tähystystekniikalla, osa avoleikkauksina.

Ortopedin etävastaanotto

Ortopedin etävastaanotto soveltuu lähinnä tutkimustulosten kuulemiseen. Lisäksi voidaan seurata hoitoa, kun siitä on sovittu aiemmin.

Ortopedi voi myös uusia reseptejä, ei kuitenkaan keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä.

Toki saat neuvontaakin etänä, mutta tuki- ja liikuntaelinten tutkiminen onnistuu vain vastaanotolla.

Löydä lähin ortopedi

Ajanvaraus Aavaan

Varaa aika ortopedin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Huomaathan, että riippuen toimipisteestä ortopedin vastaanotolla saatavilla olevat pientoimenpiteet voivat vaihdella. Mikäli olet tulossa toimenpiteeseen, varaathan ajan puhelinpalvelumme kautta.

Tekstin on tarkistanut käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

Artikkelit ja tiedotteet
Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
Lue lisää
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää