Fysioterapeutti

Fysioterapeutti on liikkumis- ja toimintakyvyn sekä kuntoutuksen asiantuntija. Fysioterapian menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu sekä manuaalinen ja fysikaalinen terapia ja apuvälinepalvelut. Fysioterapiasta on apua etenkin tuki- ja liikuntaelinvaivoissa.

Manuaalisella fysioterapialla tarkoitetaan käsin tehtävää tutkimista ja hoitamista. Tyypillisimmät manuaalisen fysioterapian keinot ovat mobilisaatio ja manipulaatio, joita sovelletaan tuki- ja liikuntaelinkudoksiin. Mobilisaatio tarkoittaa nivelten liikeratojen palauttamista ja pehmytkudosten käsittelyä, manipulaatio rajoittuneen nivelen liikkeen avaamista.

Milloin fysioterapiaan?

Tyypillisimmät syyt hakeutua fysioterapiaan ovat tuki- ja liikuntaelinvaivat, kuten selkä-, polvi-, lonkka-, olkapää- tai niskakipu ja/tai kivusta johtuva toimintakyvyn heikkeneminen. Fysioterapia sopii kaiken ikäisille, myös iäkkäille, joilla on usein kulumavaivoista johtuvia kipuja. Fysioterapeuttisella harjoittelulla voidaan parantaa myös ikäihmisen tasapainoa ja ehkäistä kaatumisriskiä.

Lääkärin lähetettä fysioterapiaan ei välttämättä tarvita. Fysioterapeutti tekee oireistasi tilannearvion ja konsultoi tarvittaessa lääkäriä.

Fysioterapian erikoisalat

Perinteisen fysioterapian lisäksi Aavassa on tarjolla manipulatiivista fysioterapiaa (Maitland). Maitland-konsepti on ortopedisen manuaalisen terapian eli OMT:n menetelmä. Molemmissa keskitytään fyysisen toimintakyvyn arvioinnin lisäksi hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja hoitoon sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn, mutta Maitlandissa lähestymistapa on asiakaskeskeinen ja kokonaisvaltainen.

Lantionpohjan fysioterapeutit puolestaan ovat erikoistuneet ja kouluttautuneet hoitamaan lantion alueen kiputiloista, yhdyntäkivuista, gynekologisista laskeumista sekä virtsan tai ulosteen karkailusta kärsiviä. Yleensä hoito tapahtuu kiinteässä yhteistyössä esimerkiksi gynekologin, gastrokirurgin tai urologin kanssa. Osalla tämän alan fysioterapeuteistamme on myös seksuaalineuvojan, seksuaaliterapeutin tai uroterapeutin pätevyys. Lantionpohjan fysioterapia on keskitetty Naisten Aava Kamppiin.

Mitä fysioterapiassa tapahtuu?

Alkajaisiksi fysioterapeutti haastattelee sinua, jotta saadaan selville, mistä vaivasi johtuu. Sen jälkeen sinut tutkitaan sekä tehdään liiketestejä, joiden pohjalta laaditaan hoitosuunnitelma. Omaehtoinen harjoittelu on olennainen osa sitä. Se tarkoittaa, että treenaat kotona fysioterapeutilta saamiesi ohjeiden mukaan.

Joskus yksikin käynti fysioterapiassa riittää, mutta keskimäärin käyntejä tarvitaan hyvän lopputuloksen saamiseksi 3-5. Mitä pikemmin hakeudut fysioterapiaan, sitä vähemmällä yleensä pääset. Jos sinnittelet nivelkivun kanssa pitkään, kipu heikentää syvien lihasten toimintaa. Silloin nivelen toimintakyky voi jäädä hieman huonoksi, vaikka vaiva poistuisi. Siksi tällainen vaiva voi uusia myöhemmin.

Fysioterapiaa myös etänä

Aavassa fysioterapiaa on tarjolla myös etänä. Etävastaanotto on yleensä videovastaanotto. Videon kautta fysioterapeutti pystyy katsomaan liikeratojasi ja pystyt itse näyttämään hänelle, mitä tehdessä ja mihin sinua sattuu. Videon kautta fysioterapeutti voi myös ohjata sinua harjoittelussa: opit tekemään liikkeet oikein ja turvallisesti.

Periaatteessa etävastaanotto toimii vaivassa kuin vaivassa, joskaan niveltestauksia ei voida etänä tehdä. Siksi ensikäynnillä olisi suositeltavaa tavata fysioterapeutti kasvotusten, jos se on mahdollista.

Löydä lähin Fysioterapeutti

Ajanvaraus

Varaa aika fysioterapeutin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa manipulatiivinen fysioterapeutti Jasmine Lönnroth.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää
Aava-Virta-valmennukset On tyhmää olla kiireinen ja ylikuormittunut johtaja
Hyvinvointivalmentaja Petteri Kilpinen listaa, mitkä ovat johtajan ja esihenkilön hyvinvoinnin kompastuskivet ja karikot.
Lue lisää
Junction_Aava Aava mukana Junctionissa – ratkaisujen äärellä mielen hyvinvoinnin tueksi  
Marraskuun alussa Lääkärikeskus Aava osallistui hackathon-tapahtuma Junctioniin, jonka aikana kehitettiin innovatiivisia ratkaisuja erilaisiin haasteisiin. Aavan mukaan tuoma haaste keskittyi mielen hyvinvoinnin tukemiseen työpaikoilla.
Lue lisää