Uusin ajatuksin uuteen vuoteen: uni ja ruokailu

uni/
Kaikkialla toitotetaan tuttuja neuvoja alkavaan vuoteen. Haastoimme Aavan asiantuntijat tarjoamaan uusia vinkkejä – ajateltavaa, johon emme ole vielä kyllästyneet.
FacebookTwitterLinkedIn

Neljä asiantuntijaamme antavat uuden vuoden eväitä omaan alaansa liittyen. Tässä ensimmäisessä osassa vinkit liittyvät uneen ja syömiseen. Toisessa osassa ihmissuhteisiin ja työhön. Lue ja jaa eteenpäin ihmisille, joille uskot neuvojen sopivan!

Unilääketieteeseen erikoistunut työterveyslääkäri Helena Aatsinki:

Tee sängystäsi maailman ihanin paikka

Tilapäinen unettomuus on normaalia ja rasittaa jossain vaiheessa elämää lähes kaikkia aikuisia. Jos yöllinen valvominen jatkuu niin, että väsymys haittaa arkea, asialle tulee tehdä jotain. Oma työterveyslääkäri tai muu asiantuntija tekee tarvittaessa diagnoosin tilanteesi vakavuudesta ja ohjaa sinut eteenpäin. Unta voi ja kannattaa itsekin yrittää parantaa.

Makuuhuoneen viilentäminen, digilaitteiden sulkeminen, rauhalliset iltarutiinit ynnä muut vinkit ovat unettomuudesta kärsiville tuttuja. Tätä simppeliä ja tutkitusti toimivaa metodia et ehkä vielä ole kokeillut: uni-sänky-assosiaation parantaminen.

Idea on yksinkertainen: tee sängystäsi maailman ihanin paikka. Paikka, joka on pääasiassa tarkoitettu vain nukkumiselle. Kun heräät yöllä, älä vaivu epätoivoon – heräily on normaalia. Mieti rauhallisia asioita ja odota unta. Jos uni ei tule noin vartin aikana, nouse ylös sängystä.

Tässä kohdassa moni uneton on tuskainen ja haluaa tehdä valvomisestaan mukavaa. ”Kun nyt kerran sitten valvotaan.” Yksi kaivaa ihanan kirjan, toinen iPadin. Kolmas lähtee keittiöön lämmittämään kaakaota ja hörppii sitä mukavasti viltin alla. Ei näin.

Kun heräät, lähde liikkeelle, mutta etsi kodin epämukavin jakkara ja istu siihen. Älä touhuile mitään, vaan odota rauhassa noin vartti. 15 minuuttia on keskellä yötä pitkä aika, jakkaralla kököttäminen ärsyttää. Sänky alkaa tuntua houkuttelevalta kohteelta, ja sitä tulee ikävä. Kun vartti on kulunut, saat palata sänkyysi. Mieli ja keho toimivat automaattisesti – peiton alla on lämmintä ja mukavaa, ja sinne päästyäsi rentoudut. Uni tulee yllättävän helposti.

Jos ei tule, aloita alusta: odota unta vartti ja mene jakkaralle toiseksi vartiksi. Palaa sitten ihanaan sänkyysi… ennemmin tai myöhemmin nukahdat. Sikeitä unia!


Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen:

Kuvaa ruokasi ja huomaat itse mitä voisit syömisessäsi parantaa

Ota valokuva jokaisesta nauttimastasi ateriasta, suupalasta ja juomasta kolmen päivän ajan. Yhden näistä päivistä on hyvä olla lauantai tai sunnuntai. Tallenna kuvat joko PowerPoint-esitykseksi itsellesi tai ilmaiseen See How You Eat -apppiin. Muista kuvata ja tallentaa kaikki ruuat ja juomat varhaisesta aamusta aina nukkumaan menoon saakka. Ole brutaali itseäsi kohtaan, älä kaunistele ruoan määrä tai vähennä kulutusta. Syö aina kun mieli tekee, kuten teet normaalistikin.

Kun raporttisi on valmis, tee itse analyysi ruokavaliostasi. Tiedät kyllä terveellisestä syömisestä aika paljon. Mieti mitkä 3-5 seikkaa ovat syömisessäsi hyvin? Entä missä on parannettavaa? Tällä pienellä tempulla tiedostat oman syömisesi puutteita ja vahvuuksia tehokkaasti. Seuraavaksi osaat tehdä 1-3 kohdan parannussuunnitelman seuraavalle parille kuukaudelle. Kaikkea ei tarvitse muuttaa, valitse pari pientä parannuskohtaa päivittäisistä syömisistäsi.

Vielä enemmän saat analyysistäsi irti, kun tulet sen kanssa ravitsemusterapeutin vastaanotolle. Siellä voidaan tehdä tarkat laskelmat ravintoaineiden, kuten proteiinin, kuidun ja vitamiinien saannista sekä katsoa ruokavalion laatua tarvittaessa myös sairauksien näkökulmasta.