Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa

Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
FacebookTwitterLinkedIn

Jatkuvasta tai toistuvasta tinnituksesta kärsii 10-15 prosenttia ihmisistä. Se tarkoittaa noin 500 000-750 000 suomalaista. Arvioiden mukaan noin viidesosalla tinnitus on elämää häiritsevää. Tässä joukossa on väistämättä paljon työikäisiä.

– Häiritsevä tinnitus tarkoittaa, että esimerkiksi uni kärsii sen vuoksi. Päivällä tinnitusta ei kenties hälyisässä työympäristössä huomaa, mutta illalla sängyssä se alkaa häiritä. Osalle tinnitus aiheuttaa ahdistusta, jolloin vaiva usein entisestään korostuu, Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Maija Ylivuori sanoo.

Unihäiriöt ja ahdistuneisuus voivat haitata työntekoa ja vaikuttaa työssä pärjäämiseen.

– Tinnitus voi joskus johtaa sairauspoissaoloihin ja jopa työpaikan vaihtoon, mutta pääsääntöisesti työntekijällä on tällöin tinnituksen lisäksi muita sairauksia.

Moni sellainenkin, joka ei tinnituksesta kärsi, kokee hälyisän työympäristön, kuten avokonttorit, stressaavina. Myös taustamusiikki asiakaspalvelutyössä voi tuntua häiritsevältä ja lisätä tinnitusta.

Ikä on suurin syyllinen

Tinnitus tarkoittaa korvan soimista. Kyse ei ole vain korkeasta, tasaisesta ja inisevästä äänestä, vaan tinnitus voi olla myös hurinaa, huminaa, jumputusta, suhinaa ja rahinaa.

– Sana tinnitus kattaa kaikki äänet, jotka kuuluvat korvassa ilman selvää ulkoista äänen lähdettä. Useimmiten tinnitusäänen kuulee vain kyseinen henkilö ja tällöin kyseessä on subjektiivinen tinnitus. Tinnituksen yhteydessä voi esiintyä ääniyliherkkyyttä, jolloin ihan tavallisetkin äänet alkavat kuulua häiritsevinä.

Yleisimmin tinnitus liittyy sisäkorvan aistinsolujen vaurioon. Sen seurauksena aivot tulkitsevat tyhjäkäynnin virheellisesti ääneksi. Mitä enemmän asiaan kiinnittää huomiota, sitä häiritsevämmäksi tinnitus muuttuu.

– Sisäkorvan aistinsolujen vaurion tavallisin syy on ikääntyminen, mutta myös melu voi vahingoittaa sisäkorvaa. Jo yksittäinen altistuminen kovalle melulle voi aiheuttaa pysyvän tinnituksen, mutta toki riski kasvaa, mikäli melualtistus on jatkuvampaa.

Työterveyteen matalalla kynnyksellä

Työssä kuulonsuojaimia on käytettävä aina, kun melutaso ylittää 85 desibeliä. Työntekijä on kuitenkin oikeutettu saamaan kuulonsuojaimet käyttöön, kun melualtistus on yli 80 desibeliä. Suurin riski työperäisiin meluvammoihin on esimerkiksi konepajoissa, puolustusvoimissa ja metsätaloudessa työskentelevillä sekä ammattimuusikoilla.

– Työperäisiä meluvammoja – ja niistä johtuvaa tinnitusta – on kuitenkin Suomessa vuosi vuodelta vähemmän. Kiitos siitä kuuluu laille, joka säätelee kuulonsuojausta melutyössä. Tosin pitää muistaa, että kuulosuojaimet suojaavat vain, kun niitä käytetään oikeaoppisesti. Toisin sanoen niiden tulee olla hyvin laitettu ja päässä oikeilla hetkillä.

Lievän tinnituksen kohdalla tilanne usein helpottuu, kun saa lääkäriltä varmistuksen, ettei kyse ole mistään vakavasta. Maija Ylävuori kehottaakin hakeutumaan työterveyteen matalalla kynnyksellä. Huoli tinnituksesta on aivan riittävä syy varata aika.

– Tieto siitä, ettei kyse ole mistään vaarallisesta, rauhoittaa mieltä ja vähentää stressiä. Silloin on helpompaa sopeutua tinnitukseen. Sekin voisi auttaa tinnitusoireista työntekijää, jos työterveyshuolto yhdessä työnantajan kanssa järjestäisi lyhyitä rentoutushetkiä työpäivän lomaan.

Hoidetaan huijaamalla korvaa

Toisinaan tinnitus voi olla jonkin sairauden oire. Muun muassa korvakäytävä- tai välikorvatulehdus ja sisäkorvaperäinen Ménièren tauti voivat aiheuttaa tinnitusta.

– Joskus tinnitus syntyy muualla kuin sisäkorvassa. Esimerkiksi pulssin tahtiin sykkivä tinnitus saattaa liittyä korkeaan verenpaineeseen. Myös niskahartiaseudun jäykät lihakset ja hampaiden narskuttelu voivat aiheuttaa tinnitusta. Välikorvalihakseen voi myös tulla elohiiri. Silloin korvassa kuuluu jatkuvaa napsutusta.

Jos tinnituksen taustalla on hoidettavissa oleva sairaus, siitä saattaa päästä täysin eroon. Muissa tapauksissa vaiva on todennäköisesti tullut jäädäkseen.

– Hyvä uutinen on, että siihen tottuu ajan myötä.

Tinnitusta voidaan hoitaa huijaamalla korvaa. Toisin sanoen korvan annetaan kuunnella jotain muuta kuin tinnitusääntä. Täten vähennetään tinnituksen tietoista havaitsemista. Yhdellä voi auttaa, kun laittaa yöksi tuulettimen pyörimään sängyn viereen ja toisella se, että jättää musiikin soimaan hiljaiselle.

– Eräs potilaani kertoi, että kun hän muutti yksiöön, jääkaapin hurina peitti korvien soimisen. Jotkut kokevat, että liikunnasta tai hieronnasta on apua. Olennaisinta on tinnituksen tietoinen jättäminen omaan arvoonsa.

Helpotusta hankalaankin tinnitukseen

Hankalan tinnituksen hoidossa voidaan tarvittaessa käyttää kognitiivista psykoterapiaa tai TRT (tinnitus retraining therapy) -terapiaa. Molempien tavoitteena on saada tinnitus menettämään ahdistavan merkityksensä, jolloin se alkaa vähitellen heiketä.

– Kuulokojetta käyttävillä äänen vahvistaminen voi peittää tinnitusta. Toinen vaihtoehto on tinnitusmaskeerauskoje. Se antaa korvaan peiteääntä, jolloin tinnitus ei häiritse yhtä paljoa.

Lisäksi voidaan kokeilla mieliala- tai sisäkorvan verenkiertoa parantavia lääkkeitä. Jotkut saavat niistä apua.

– Vaikkei parantavaa hoitoa ole, on kuitenkin useita keinoja, joilla tinnitusta voidaan helpottaa. Tärkeintä on hakea apua heti, kun se alkaa haitata työntekoa ja arkea ylipäänsä. Tinnituksesta kannattaa myös kertoa esihenkilölle sekä työkavereille. Työyhteisöstä voi löytyä vertaistukea, kun asioista puhutaan avoimesti.

7 vinkkiä tinnituksen ehkäisyyn ja vähentämiseen

  1. Suojaa kuulo melulta. Kuuntele musiikkia kuulokkeista maltillisella volyymilla silloinkin, kun olet hälyisässä ympäristössä, esimerkiksi liikenteessä. Käytä konserteissa sekä uudenvuoden ilotulituksissa korvatulppia.
  2. Älä kuitenkaan suojaa korvia tavallisilta ääniltä. Silloin korvat tottuvat hiljaisempaan ympäristöön ja tilanne eskaloituu entisestään. Tinnituspotilaan tinnitusäänen häiritsevyys saattaa myös korostua, kun taustaäänet eivät peitä sitä.
  3. Pidä niskahartialihakset vetreinä ja vahvoina kuntojumpalla tai salitreenillä.
  4. Käy säännöllisesti hammaslääkärissä, jotta mahdollinen narskuttelu havaitaan ja saadaan hoidettua.
  5. Huolehdi päivittäisestä palautumisesta tauottamalla työtä, harrastamalla liikuntaa sekä nukkumalla riittävästi. Tinnituksen paheneminen liittyy usein väsymykseen ja stressiin.
  6. Vältä tupakointia, sillä se lisää kuulon aleneman riskiä, joka altistaa tinnitukselle.
  7. Käytä pyöräillessä ja muita vauhtilajeja harrastaessa kypärää. Pään alueen vammat voivat vaikuttaa kuuloon.

Esihenkilö, näin voit auttaa työntekijää

  • Ota selvää, mistä tinnituksessa on kyse. Vaikkei se ole varsinainen sairaus, sitä ei pidä vähätellä. Joillakin tinnitus voi käynnistää stressireaktion, mikä voi johtaa tinnituksen kroonistumiseen ja muuttumiseen häiritseväksi. Silloin se todennäköisesti haittaa myös työntekoa. Mikäli tiedät työntekijän kärsivän tinnituksesta, ohjaa hänet työterveyteen.
  • Huomioi, että hälyinen työympäristö lisää ja pahentaa tinnitusta. Siksi siitä kärsivälle olisi hyvä löytää rauhallinen työpiste. Näin hän pystyy keskittymään työhönsä paremmin. Kannattaa myös pohtia, olisiko tulevaisuudessa mahdollista luopua avokonttoreista edes osittain. Monet kokevat ne stressaavaksi työympäristöksi.
  • Harkitse järjestettyjä rentoutushetkiä työpäivän lomaan. Ne voivat auttaa sopeutumaan tinnitukseen sekä vähentää sitä.
     

Teksti: Maarit Vuoristo
Asiantuntija: korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Maija Ylivuori