Ruusufinnin hoitoon on monta keinoa – Näin ihotautilääkäri auttaa sinua
Ruusufinni eli rosacea – mikä se on?
Ruusufinni on tulehduksellinen ihon talirauhasten ja karvafollikkeleiden sairaus. Tyypillisimpiä ovat ruusufinni kasvoissa tai silmissä.
Rosacea on yleinen vaaleaihoisilla ihmisillä – eli mitä vaaleampi iho, sen tavallisempi ruusufinni on. Jos ihotyyppisi on rasvainen tai sekaiho, saat myös helpommin ruusufinnin.
Ruusufinni puhkeaa yleensä vasta aikuisiällä ja on tavallisin 30–50-vuotiailla. Siitä kärsii jopa kymmenen prosenttia suomalaisista.
Ruusufinnin oireet eli mistä tunnistan rosacean?
Ruusufinnistä on erilaisia muotoja. Samalla ihmisellä voi olla yhtä aikaa monta eri ruusufinnin muotoa.
- Näppylöivä ruusufinni aiheuttaa nimensä mukaisesti näppylöitä. Ne saattavat näyttää samalta kuin aknen aiheuttamat finnit.
- Verisuonten ruusufinnissä kasvojen pintaverisuonet lisääntyvät ja kasvavat. Siitä seuraa ihon punoitusta ja lehahtelua. Ajan myötä punoituksesta voi tulla pysyvä, kun verisuonet eivät enää palaudu.
- Silmän ruusufinni esiintyy silmäluomen reunojen luomirauhasissa. Silloin silmäluomet ja silmät punoittavat.
- Rinofyyma on ruusufinnin harvinaisin muoto. Siinä ihon talirauhaskerros paksuuntuu ja voi saada nenän kasvamaan perunamaisen näköiseksi.
Ruusufinnin ehkäisy?
Ruusufinni riehaantuu eri ihmisillä eri syistä. Sitä voivat pahentaa lämpötilanvaihtelut, auringon UV-säteily, alkoholi, mausteinen ruoka tai liian kovakourainen ihonhoito.
Ehkäise ruusufinniä siis näin:
- Vältä suuria lämpötilanvaihteluja. Pakkasesta ei kannata suunnata suoraan saunaan, jos haluaa välttää ihon punoitusta.
- Suojaa ihon auringolta. Aurinkosuojavoidetta kannattaa käyttää aina auringossa ulkoillessa. Hyvä suojakerroin on kesäisin 30–50. Talvisaikaankin on hyvä muistaa aurinkosuoja, jos vietät aikaa ulkona.
- Hoida ihoa hellävaraisesti. Ruusufinnin suhteen vähemmän on enemmän, mitä kosmetiikan käyttöön tulee. Vältä voimakkaita kuorintoja, puhdistusaineita ja kasvovesiä. Anti-age-voiteet saattavat myös pahentaa ruusufinniä. Herkkäihoiselle sopiva kosmetiikka on hyvä valinta.
- Välttämällä punoitusta pahentavia ruokia ja juomia.
Ruusufinni – milloin lääkäriin?
Ruusufinni on helpoin hoitaa alkuvaiheessa. Siksi lääkäriin kannattaa suunnata mieluummin enemmin kuin myöhemmin. Muista, että hoitamattomana ruusufinni yleensä pahenee vuosien myötä.
Jos ruusufinnisi on edennyt pitkälle ja ihosi punoittaa pysyvästi, ei huolta. Sekin voidaan hoitaa. Älä siis jää ruusufinnin kanssa yksin, vaan hakeudu ihotautien erikoislääkärille.
Miten ruusufinni todetaan?
Ihotautien erikoislääkäri toteaa ruusufinnin oireiden ja haastattelun perusteella. Muita tutkimuksia ei yleensä tarvita.
Ruusufinnin hoito?
Ruusufinniin on monta erilaista hoitokeinoa.
- Ensin mietitään, mitkä asiat pahentavat ruusufinniä. Samalla vaihdetaan kosmetiikka ruusufinni-iholle sopivaksi.
- Ihon tulehdusta laimennetaan lääkevoiteella.
- Jos lääkevoide ei riitä taltuttamaan ruusufinniä, voidaan käyttää myös suun kautta otettavaa, tulehdusta rauhoittavaa lääkitystä.
- Mikäli ruusufinni on hankala, eivätkä nämä keinot riitä, näppylöitä voidaan hoitaa suoraan talirauhasiin vaikuttavalla aknelääkkeellä. Annos on pienempi kuin aknen hoidossa.
Iho punoittaa – mikä avuksi?
Ruusufinnissä punoitus voi keskittyy usein kasvojen keskiosaan ja nenään. Monia punoitus voi nolostuttaakin. Punoituksesta ei kannata kärsiä, sillä siitä pääsee eroon:
- Punoituksen hoitoon voidaan käyttää sitä tilapäisesti vaalentavaa, verisuonia supistavaa voidetta.
- Ihon ruusufinnitulehdusta vähentävät voiteet voivat hieman lievittää punoitusta.
- Verisuonilaser on tehokas hoitokeino, jos kasvoillasi on näkyviä verisuonia, hankalaa lehahtelua tai pysyvä punoitus. Laser sulkee pysyvästi ylimääräiset verisuonet. Sen seurauksena punoitus häviää. Laserhoitoja tarvitaan yleensä yhdestä kolmeen. Laserhoito vähentää myös ruusufinniin liittyvää ihotulehdusta.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski.