Polyyppi ja myooma – Tunnistatko kohdun hyvänlaatuisten kasvaimien oireet?
Myoomat ja polyypit – mitä ne ovat?
Myoomat ja polyypit ovat kohdun hyvänlaatuisia kasvaimia. Ne lisääntyvät iän myötä vaihdevuosien lähestyessä. Vaihdevuosien jälkeen ne kuitenkin vähenevät, kun hormonitoiminta muuttuu.
- Myoomat ovat kohdun lihaskasvaimia eli lihaspatteja. Ne voivat kasvaa kohtuontelon sisälle tai sijaita sen ulkopuolella. Myoomilla voi olla myös varsi.
- Polyypit ovat kohdun limakalvokasvaimia. Ne sijaitsevat kohtuontelon limakalvossa tai kohdunkaulakanavassa. Niitä voi olla kohdun lisäksi myös suolistossa tai nenässä.
Ovatko myoomat ja polyypit vaarallisia?
99 prosenttia myoomista ja polyypeista on hyvänlaatuisia, eivätkä ne nykytiedon valossa muutu pahanlaatuisiksi. Ne ovat siis lähes aina vaarattomia, joten syytä huoleen ei ole.
Kohdun hyvälaatuiset kasvaimet ovat hyvin yleisiä. Myoomia tulee joka kolmannelle naiselle ja polyyppejä joka neljännelle.
Myoomien ja polyyppien oireet?
Myoomat ja polyypit ovat usein oireettomia. Silloin niiden olemassaoloa ei edes huomaa, eikä niille tarvitse tehdä mitään.
Välillä myoomat ja polyypit voivat kuitenkin aiheuttaa ikäviä oireita:
- Runsaat tai pitkittyneet kuukautiset ja välivuodot saattavat kertoa myoomista ja polyypeista. Vuodot johtuvat siitä, että kohtuontelon sisällä sijaitsevat polyypit ja myoomat kasvattavat kohdun limakalvon pinta-alaa. Mitä suurempi limakalvo, sitä enemmän on vuotoakin.
- Myoomat voivat myös painaa alavatsaa ja virtsarakkoa. Silloin ne voivat pissattaa ja tuntua ikäviltä.
Milloin lääkärille?
Gynekologille kannattaa varata aika, jos sinulla on vuotohäiriöitä, yhdynnän jälkeistä vuotoa, tihentynyttä virtsaamistarvetta, paineen tunnetta alavatsalla, kipuja, raskaus ei ala toiveista huolimatta tai jos olet ohittanut vaihdevuodet ja sinulla on veristä vuotoa.
Miten myoomat ja polyypit todetaan?
Kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet löytyvät yleensä ultraäänellä.
Gynekologi voi tuntea isot myyomat myös silloin, kun hän tunnustelee kohtusi ja tekee sisätutkimuksen. Jos polyyppi sijaitsee kohdun suulla, sekin näkyy sisätutkimuksessa.
Joskus kohtuun suihkutetaan keittosuolaliuosta ultraäänen yhteydessä, jotta kasvaimet erottuisivat paremmin.
Myoomien ja polyyppien hoito?
Runsaita vuotoja hoidetaan ensisijaisesti hormonikierukalla tai ehkäisypillereillä.
Jos se ei auta, sinulla on muita oireita, raskaustoive tai herää huoli pahanlaatuisuudesta, kasvaimet on syytä poistaa. Poistetusta kasvaimesta lähetetään varmuuden vuoksi aina näyte patologille, joka varmistaa, ettei se ole pahanlaatuinen.
Poistomenetelmiä on erilaisia:
- Polyypit ja kohdun sisälle pullistuvat myoomat poistetaan kohdun tähystyksessä eli hysteroskopiassa. Toimenpide kestää noin 10 minuuttia, eikä se yleensä ole kivulias, vaan normaalit särkylääkkeet ennen sitä riittävät. Tarvittaessa toimenpide tehdään puudutuksessa ja joskus harvoin nukutuksessa. Sairausloma ei yleensä ole tarpeen, vaan voit heti palata normaaliin arkeen.
- Kohdun ulkopuolella sijaitsevat myoomat voidaan poistaa tähystysleikkauksessa ja joskus harvoin avoleikkauksessa, jos kasvain on hyvin iso. Tähystysleikkaus tehdään nukutuksessa, ja myooma poistetaan pienestä napahaavasta. Toimenpiteestä toipuu muutamassa viikossa.
- Jos lapsiluku on täynnä tai lapsihaaveita ei ole, tehdään kohdunpoisto ähystämällä tai emättimen kautta. Kohtu poistetaan siksi, että myoomia tulee usein uusia, jos niihin on taipumus. Sairausloma on noin kolme viikkoa.
- Myoomista voidaan joskus hankkiutua eroon myös tuhoamalla ne ultraäänellä tai tukkimalla kohtuvaltimot. Silloin myooma ei saa verta, menee kuolioon ja pienenee.
Myoomat, polyypit ja raskaus – vaikuttavatko kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet raskaaksi tulemiseen?
Jos myooma ulottuu kohtuonteloon, se voi vaikeuttaa alkion kiinnittymistä kohdun seinämään ja vaikuttaa näin raskaaksi tulemiseen.
Samasta syystä myös polyypit voivat vaikeuttaa raskauden alkamista.
Kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet eivät kuitenkaan estä raskautta. Jos suunnittelet raskautta ja sinulla on kohtuontelossa myyoma tai polyyppi, kannattaa varata aika gynekologilta. Silloin kasvaimet usein poistetaan, vaikkei niistä olisi oireita. Se voi parantaa raskauden mahdollisuuksia.
Jos olet jo raskaana ja sinulla on kohdun hyvänlaatuinen kasvain, niin syytä huoleen ei ole.
Myoomien ja polyyppien ehkäisy?
Myoomat ja polyypit ovat kuin luomia: joillekuille tulee niitä, toisille ei. Niitä ei voi ehkäistä elintavoilla, etkä voi siis itse niitä aiheuttaa.
Kohdun hyvälaatuiset kasvaimet ovat osin perinnöllisiä. Jos siis äidilläsi on niitä, sinullakin saattaa olla.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattson.