Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille
1. Mikä onkynsisieni?
Kynsisieni eli kynsisilsa johtuu tavallisesti Trichophyton rubrum –nimisestä silsasienestä. Se pääsee kynteen esimerkiksi pienestä vauriosta. Useimmiten se ilmaantuu ensimmäisenä iso- tai pikkuvarpaan kynteen, joista se voi levitä muihin kynsiin, joskus hyvin harvoin jopa sormiin.
2. Mitkä tekijät lisäävät kynsisienen riskiä?
Kynsisienen esiintyvyys kasvaa selvästi iän myötä, jolloin kynsien kasvu hidastuu. Monilla varpaankynnet myös paksuuntuvat. Tällöin kynsi on alttiimpi sieni-infektioille. Myös ääreisverenkierron huononeminen vaikuttaa kynnen kasvuun häiriten sitä.
Ikääntymisen lisäksi kynsisienelle altistavat jatkuva hiostavien jalkineiden käyttäminen sekä varvasvälisilsa, joka on yksi jalkasienen muodoista. On tavallista, että samalla henkilöllä on sekä jalka- että kynsisilsa.
Miehillä kynsisieni on yleisempi kuin naisilla. Taustalla saattaa olla esimerkiksi se, että miehet käyttävät työtehtävissään enemmän umpinaisia ja hiostavia jalkineita, ja he myös hikoilevat keskimäärin enemmän kuin naiset. Lapsilla kynsisilsa on harvinainen.
3. Mitä ovat kynsisienen oireet?
Alkuvaiheessa kynsisieni oirehtii tyypillisesti kellertävänä tai vaaleana värimuutoksena, joka leviää johonkin suuntaan. Pikkuhiljaa kynsi alkaa paksuuntua. Samalla sen rakenne hapertuu. Kynsi voi myös olla kipeä. Ajan myötä silsa voi tuhota kynnen osittain tai kokonaan.
Silmämääräisesti kynsisientä ei voi kuitenkaan diagnosoida, vaan diagnoosi tulee varmistaa sieninäytteellä ennen hoidon aloitusta. Näin siksi, että monet ihosairaudet voivat aiheuttaa kynsiin samannäköisiä muutoksia kuin sieni-infektio. Esimerkiksi urheiluharrastuksissa varpaaseen tai kynteen tulleet vammat tai toistuvat iskut saattavat aiheuttaa kynnen ulkonäköä muuttavia kynnen kasvuhäiriöitä. Kynsien kasvu voi myös muuttua vanhenemisen myötä.
Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa mennä heti, kun epäily kynsisilsasta herää.
4. Miten kynsisieni tarttuu?
Kynsisieni tarttuu joko ihmiseltä itseltään esimerkiksi varvasväleistä kynsiin tai toisilta ihmisiltä paikoissa, joissa oleillaan paljain jaloin. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi uimahallit, kylpylät ja yleiset pesutilat. Tartunnan voi joskus saada myös perheen yhteisistä kynsienhoitovälineistä.
5. Mitä kynsisienen hoito tarkoittaa?
Suun kautta otettava kynsisienilääke on kynsisienen hoidossa avainasia. Lääkettä käytetään 3-6 kuukauden ajan. Kuurin pitkä kesto johtuu siitä, että lääkkeen tulee kertyä kynteen vähitellen, jotta se estää siellä sienen kasvua. Myös uusi terve kynsi kasvaa hitaasti, vain yhden millin kuukaudessa.
Mikäli kynsisilsa rajoittuu vain kynnen kärkeen tai sieni on lapsella, sitä voidaan yrittää hoitaa sienilääkekynsilakalla. Sitäkin saa vain lääkärin reseptillä. Lakkaa voidaan käyttää myös sienen kasvua rajoittavana hoitona, jos sisäinen sienilääkitys ei sovi tai potilas ei sitä halua. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää vilkaista välillä varvasvälejään, jotta niihin mahdollisesti ilmaantuva varvasvälisilsa saadaan heti hoidetuksi jalkasienen itsehoitolääkkeillä.
Eräissä tapauksissa kynnen poisto voi tulla kyseeseen osana kynsisienen hoitoa. Joskus harvoin käytetään laseria, jolla kynsi kuumennetaan, jotta sieni kuolisi. Pitkäaikaishyödystä on kuitenkin vain vähän tutkimusnäyttöä.
Apteekin itsehoitolääkkeillä kynsisientä ei voida pysyvästi parantaa, vaikka niitä markkinoidaan isoilla lupauksilla. Kynsisienen pahenemisen estämisessä niistä voi kuitenkin olla jonkinlaista hyötyä.
Sukat olisi hyvä pestä 60 asteessa. Kengät, joita on käytetty paljaissa jaloissa, tulisi desinfioida tai käsitellä sienilääkepulverilla, mikäli niitä ei voi pestä pesukoneessa.
6. Paraneeko kynsisieni?
Nuorten aikuisten kynsisienestä paranee jopa 80-90 prosenttia. Iän myötä hoitotulokset huononevat. Yli 70-vuotiaiden kynsisienestä saadaan pitkilläkin lääkekuureilla hoidettua vain 50-60 prosenttia. Jalkahoitajien tekemällä ureakäsittelyllä sienikynsiä voidaan kuitenkin ohentaa ja niiden ulkonäköä parantaa. Kynsiä voi kaunistaa myös kynsilakalla.
Kynsisilsa itsessään on vaaraton, mutta se voi levitä muun muassa varvasväleihin tai miehillä nivusiin. Varvasvälien sieni-infektio voi rikkoa ihon huomaamatta ja altistaa alaraajan bakteeritulehduksille, esimerkiksi ruusulle, joka on vakava ihoinfektio. Paha ja laaja kynsisieni voi myös paksuntaa kynttä niin, että kenkien käyttö muuttuu kivuliaaksi.
7. Miten vaivaa voi ehkäistä?
Paras keino ehkäistä jalkainfektioiden syntymistä on ihon kunnosta huolehtiminen. Kynsisilsan ehkäisyssä olennaista on myös
- ilmavien jalkineiden käyttö
- uima- tai varvastossujen käyttö yleisissä pukuhuoneissa ja kylpylöissä
- kynsien pitäminen siisteinä ja leikkaaminen oikein eli suoraan
- henkilökohtaiset kynsileikkurit ja -viilat
- varvasvälisilsan nopea hoito.
Asiantuntija ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski.