Milloin työterveyteen saa mennä?

työterveys/
Nilkka nyrjähti, ehkäisypilleriresepti on menossa vanhaksi, luomi mietityttää tai uniongelmat vaivaavat - mm. näissä asioissa voi ja kannattaa olla yhteydessä työterveyteen. Lääkärikeskus Aavan vastaava työterveyslääkäri Hanna Rahtu-Vainionpää kertoo, missä asioissa työterveydestä saa apua.
FacebookTwitterLinkedIn

Flunssa ja työterveys – kannattaako minun käydä työterveydessä, jos olen vähän flunssainen? 

Työterveyteen saa aina tulla – turhia käyntejä ei ole.  

Suurin osa flunssista on kuitenkin virusinfektioita, joita hoidetaan levolla. Pienessä flunssassa ei tarvitse käydä työterveydessä, mikäli et tarvitse sairauslomatodistusta.   

Käy sen sijaan vastaanotolla, jos et osaa itse arvioida, oletko työkykyinen. Jos vointisi on kovin huono, silloin on myös syytä lähteä vastaanotolle.  

Huom. Jos työpaikallasi on käytössä etähoitopalvelu – kuten Aava Luotsi, voit soittaa etähoitajalle, joka varmistaa puhelimitse mikä on vointisi ja antaa vinkkejä kotihoitoon. Tarvittaessa hän ohjaa sinut lääkärin etä- tai lähivastaanotolle. Myös sairauslomaa voidaan kirjoittaa etänä, käytännöt voivat kuitenkin vaihdella organisaatioiden välillä. Tarkistathan sairauslomaan liittyvät yksityiskohdat työnantajaltasi.  

Voinko hoitaa pulmani työterveydessä, jos hammasta särkee, e-pillerireseptini on menossa vanhaksi tai iholla oleva luomi huolestuttaa? 

  • Hammaslääkäri ei yleensä kuulu työterveyssopimukseen.  
  • Ehkäisypillerireseptin uusiminen onnistuu usein myös työterveyslääkärin vastaanotolla, mutta vuosikontrolli gynekologin luona ei yleensä kuulu työterveydelle. Joillain yrityksillä se voi kuitenkin sisältyä sopimukseen, joten tarkista tämä omalta työpaikaltasi.  
  • Luomesi voidaan tutkia työterveydessä.  

Mielenterveys ja työterveys – eli voinko mennä työterveyteen, jos olen stressaantunut, en saa nukuttua, minulla on työuupumus tai olen masentunut? 

Mielenterveyteen liittyvät ongelmat kuuluvat ehdottomasti työterveydelle! Näissä asioissa moni turhaan arkailee vastaanotolle tuloa.  

  • Työterveys on ensisijainen auttaja etenkin silloin, jos stressin, alakulon tai unettomuuden takana on ongelmia työpaikalla. Työterveyshuoltoon kannattaa olla yhteydessä muissakin tilanteissa.  
  • Ole yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin huolesi kasvavat isoiksi.  
  • Työterveydessä tunnetaan työtäsi ja etsitään yhdessä ratkaisuja ongelmiin. Työterveyden, esimiehesi ja sinun kesken voidaan esimerkiksi pitää yhteinen neuvottelu.  
  • Uniongelmia voidaan hoitaa esimerkiksi uniklinikalla, ja voit saada työterveyslääkäriltä tai -hoitajalta lähetteen työterveyspsykologille.  

Tapaturma vapaa-ajalla ja työterveys – eli saanko apua työterveydestä, jos loukkaan jalan iltalenkillä? 

Sairauden hoito kuuluu yleensä työterveyssopimukseen, joten silloin myös iltalenkillä nyrjähtänyt nilkka hoidetaan työterveydessä.  

Jos et ole varma asiasta, niin kysy. Työterveyteen saa aina olla yhteydessä, ja sieltä saa kätevästi tietää, mitä oman työpaikkasi sopimukseen kuuluu. Voit toki kysyä asiaa myös työpaikkasi henkilöstöosastolta.  

Joillain työnantajilla on myös vapaa-ajan tapaturmavakuutus, joka voi olla kattavampi kuin työterveyssopimus. Silloin kipeän nilkan kanssa voi joskus mennä suoraan erikoislääkärin vastaanotolle. 

Kaikkien työnantajien sopimukset eivät sisällä hoitoa viikonloppuina, sillä se on hieman kalliimpaa. Tästäkin kannattaa ottaa selvää.  


Saako esimieheni tietää, miksi olen käynyt työterveydessä? 

Työterveydellä on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Esimiehesi ei saa ilman lupaasi edes tietää, että olet käynyt työterveydessä.  

Jos saat sairauslomaa, sairauslomatodistukseen kirjoitetaan diagnoosin koodi. Sen perusteella esimiehesi voi tarkistaa, oletko oikeutettu palkkaan sairausloman ajalta.  

Voinko luottaa, että saan sairauslomaa?  

On harvinaista, että lääkärillä ja potilaalla olisi eriävä mielipide sairausloman tarpeesta. Se kuitenkin perustuu aina lääkärin arvioon työkyvystäsi. 

Pitääkö annettua sairauslomaa aina noudattaa? 

Sairauslomaa ei tarvitse pitää loppuun asti. Jos paranet nopeammin, voit mennä töihin. On urbaanilegenda, etteivät vakuutuksesi olisi silloin voimassa.  

Jos et ole varma työkyvystäsi, on hyvä käydä lääkärin arviossa ennen töihin paluuta. 

Tarvitsenko sairauslomatodistuksen?  

Työnantajastasi riippuu, pitääkö sinun toimittaa aina sairauslomatodistus. Joissain työpaikoissa se vaaditaan jo yhdestä sairauspäivästä, toisissa taas sairauslomalla voi olla viikonkin ajan oman arvion perusteella.  

Lääkärintodistus oikeuttaa sinut olemaan poissa töistä todistuksessa mainitun ajan. Työnantaja saattaa kuitenkin vaatia lisäselvitystä tai edellyttää käyntiä oman työterveyslääkärin vastaanotolla lisätutkimuksissa. 

Pitääkö minun aina varata aika omalle työterveyslääkärilleni? 

  • Jos asiasi on kiireellinen eli olet esimerkiksi kuumeessa tai satuttanut nilkkasi, voit varata ajan myös muille työterveyslääkäreille tai yleislääkärille. 
  • Jos työterveyslääkärilläsi ei ole vapaita aikoja, voit Aavan asiakkaana jättää hänelle soittopyynnön tai viestin Oma Aavassa tai olla yhteydessä työterveyshoitajaasi.  
  • Jos ongelmasi liittyy työhösi tai työkykyysi pidemmällä ajalla, se kuuluu omalle työterveyslääkärillesi.  
  • Jos olet käynyt jo pari kertaa yleislääkärillä, mutta vaivasi jatkuu, niin käy omalla työterveyslääkärilläsi. 

Miten varaan ajan työterveyslääkärille? 

Lääkärikeskus Aavassa voit varata ajan netissä tai soittaa suoraan ajanvaraukseen 010 380 3838.  


Voit hoitaa terveysasioita kätevästi myös netissä

Oma Aavassa voi hoitaa kaikkia terveyteen liittyviä asioita, jotka eivät ole kiireellisiä. Saat vastauksen 1–3 päivän kuluessa. Siellä voit esimerkiksi: 

  • lähettää viestiä työterveyshoitajalle ja -lääkärille 
  • tarkastella omia laboratoriotuloksiasi 
  • pyytää, että reseptisi uusitaan ja 
  • täyttää kyselyjä ja lomakkeita, jotka liittyvät esimerkiksi astman hoitoon tai verenpaineen kotiseurantaan.  


Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan vastaava työterveyslääkäri Hanna Rahtu-Vainionpää.