Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä

Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow/
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
FacebookTwitterLinkedIn

Näkeminen on keskeinen informaatiokanava lähes kaikissa työtehtävissä. Aistit keräävät ympäristöstä koko ajan tietoa ja näköaistin osuus tästä on noin 80 prosenttia. Jatkuvasti lisääntyvä ärsykkeiden määrä kuormittaa keskushermostoa ja sitä kautta näkötoimintoja.

– Moni käyttää työssään yhtäaikaisesti useita eri kokoisia ja eri katseluetäisyydellä olevia näyttöjä, mikä sekin voi aiheuttaa näkemisen ongelmia ja lisätä koko näköjärjestelmän kuormitusta. Jatkuva katseen tarkentaminen lähi- ja välietäisyyksille vaatii silmiltä paljon, Aavan silmätautien erikoislääkäri Petri Järventausta sanoo.

Näyttöpäätteistä säteilevän sinisen valon ei katsota olevan aikuisen silmille vahingollista, mutta se voi vaikuttaa unen laatuun, jos laitetta käytetään juuri ennen nukkumaan menoa. Lapsilla ja nuorilla pitkäkestoinen näyttöpäätelaitteen käyttö ja lähityö voivat provosoida likinäön kehitystä.

– Aikuisen kohdalla jatkuva päätteen tuijottaminen lähinnä rasittaa silmiä. Räpytysrefleksi jää usein vähiin, mikä voi johtaa silmien kuivumiseen.

Kuivasilmäisyys on tavallinen silmäsairaus, jolle altistavat myös ikääntyminen, ilmastointi ja kuiva sisäilma. Kuivien silmien oireita ovat hiekan ja roskan tunne silmissä, silmien vetistäminen ja näöntarkkuuden vaihtelu. Pitkään jatkuessaan tai vaikeutuessaan oireet voivat haitata työntekoa.

– Lieviin oireisiin auttavat yleensä apteekista ilman reseptiä saatavat kostutustipat, mutta hankalampi kuivasilmäisyys vaatii silmälääkärin hoitoa. Ensimmäiseksi pyritään selvittämään kuivasilmäisyyden syy. Useimmiten perimmäinen aiheuttaja on joko luomirauhasten toimintahäiriö tai kyynelnesteen liian vähäinen eritys. Hoito määräytyy syyn mukaan. 

Myös lepo ja riittävä yöuni ovat tärkeitä silmien terveydelle. Liian vähästä unesta viestivät aamulla punoittavat silmät.

– Mikäli silmät ovat jo töihin mennessä rasittuneet, on selvää, että ne väsyvät työpäivän aikana entisestään, etenkin jos työtä ei tauoteta säännöllisin väliajoin. Tauolla silmät tulisi irrottaa näyttöpäätteestä ja katsoa hetki kaukaisuuteen.

Ikänäkö tuo työnäkemiselle omat haasteensa

Ikänäkö on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jonka myötä lukeminen ja yleensäkin lähelle näkeminen vaikeutuu. Tämä johtuu silmän mykiön asteittaisesta jäykistymisestä.

– Likinäköiset pärjäävät usein pidempään ilman lukulaseja, ja kaukonäköiset vastaavasti saattavat tarvita lukulasit jo aiemmin. Lukunäkö alkaa useimmiten heiketä 40-50-vuotiaana ja heikkeneminen jatkuu yleensä 60–70 vuoteen saakka.

Ikänäön ensioireita voivat olla silmien väsymisen tunne ja päänsärky. Ne ovat seurausta siitä, että katsetta joutuu tarkentamaan lähityöskentelyssä koko työpäivän ajan. Näitä oireita ei välttämättä osaa heti yhdistää ikänäköön; tunnetumpi oire on se, että katsottavaa kohdetta on siirrettävä koko ajan kauemmas.

– Ikänäköoireiden kanssa on turha sinnitellä, sillä työteho sekä työssä viihtyminen laskevat dramaattisesti, jos ei näe kunnolla. Työasentokin voi muuttua huonoksi, kun yrittää pinnistellä nähdäkseen. Siitä voi seurata niska- ja hartiaseudun vaivoja.

Ikänäkö korjataan pluslaseilla. Jos silmä on normaalitaitteinen, alkuun pääsee vaikka edullisilla markettilaseilla.

– Mikäli näkemisessä on haasteita myös välietäisyydelle tai kauemmas katsoessa, tarvitaan optikon tai silmälääkärin yksilöllisesti määrittämät lasit. Olemassa olevien taittovirheiden korjaaminen on tärkeää.

Joidenkin kohdalla ratkaisu voi olla ikänäkö- eli linssileikkaus. Siinä silmän oma linssi korvataan keinotekoisella linssillä eli tekomykiöllä. Seurauksena silmälasien tarve lukemisessa ja näyttöpäätteellä vähenee.

– Linssileikkaus soveltuu erityisesti sellaisille yli 50-vuotiaille, jotka kärsivät kaukotaitteisuudesta sekä ikänäöstä ja haluavat vähentää riippuvuuttaan silmälaseista omassa arjessa. Linssileikkauksen maksuttomalla kartoituskäynnillä saa tietoa leikkauksesta ja siihen liittyvistä riskeistä. Linssileikkaus on omakustanteinen ja suunnitellaan aina yhdessä kokeneen silmäkirurgin kanssa.

Työnäköongelmissa matalalla kynnyksellä työterveyteen

Työnantajan kustantamat päätetyöntekijän erityistyönlasit ovat tarpeen silloin, kun työntekijällä on ajan tasalla olevista yleislaseista huolimatta työssään ongelmia näkemisen kanssa. Työhön sopimattomista laseista voi olla muutakin haittaa. Ne saattavat ohjata pään taakse taipuneeseen asentoon ja sitä kautta kaularangan haitalliseen kuormitukseen. Erityistyönlasit voivatkin edistää merkittävästi näköergonomiaa ja myös lievittää niska- ja hartiavaivoja, kun oikean katseluetäisyyden ansiosta aiemmin kurotteleva työasento muuttuu luonnollisemmaksi.

– Ennen hakuprosessin käynnistämistä on hyvä tarkistaa oman työpisteen ergonomia ja valaistus. Joskus niiden korjaaminen riittää eikä erityistyönlaseja tarvita.

Järventausta neuvoo ottamaan työntekoon vaikuttavissa näkemisen ongelmissa matalalla kynnyksellä yhteyttä työterveyteen. Näköä tutkitaan työterveyshuollossa yleensä työn alkaessa, terveystarkastusten yhteydessä, sairauksia hoidettaessa tai erillisen tarpeen ilmaannuttua. Tavoitteena on ehkäistä silmien kuormittumista, silmätapaturmia ja -sairauksia sekä tunnistaa ja hoitaa näkövaikeuksia. Tietyissä ammateissa on myös lain vaatimia tai erikseen asetettuja näkövaatimuksia, joiden täyttyminen selvitetään.

– On työnantajan etu, että työntekijä näkee hyvin, Järventausta sanoo.

Näin edistät työssä näkemistä

  • Ehkäise silmien kuivumista näyttöpäätteellä työskennellessä tai muuta tarkkuutta vaativaa työtä tehdessä räpyttelemällä riittävän usein. Välillä voi sulkea silmät hetkeksi.
  • Jos silmät kuitenkin kuivuvat, käytä kostuttavia tippoja 4–6 kertaa vuorokaudessa kuukauden ajan ja sen jälkeen tarpeen mukaan. Kostutustippoja hankkiessa olennaisinta on, etteivät ne sisällä säilöntäaineita. Säilöntäaineet voivat joillakin pahentaa kuivien silmien oireita.
  • Kun ikänäkö alkaa oireilla, ota avuksi lukulasit. Ensimmäisiä laseja hankkiessa olisi suositeltavaa käydä silmälääkärissä, etenkin jos aiempia silmätutkimuksia ei ole tehty, tai jos suvussa on esimerkiksi glaukoomaa tai silmänpohjan ikärappeumaa. Ne ovat usein piileviä sairauksia, jotka voivat joskus paljastua ikänäköongelmien taustalta. Mitä varhemmin näiden sairauksien hoito aloitetaan, sitä parempi on ennuste.
  • Jos sinulla on näkemisen ongelmia asianmukaisista silmälaseista huolimatta, ota asia puheeksi työterveydessä. Saatat olla oikeutettu työnantajan kustantamiin erityistyönlaseihin.
  • Huolehdi, että työpisteesi on riittävästi valaistu, ja laitteet on sijoiteltu niin, että voit työskennellä hyvässä asennossa. Ota mahdolliset puutteet puheeksi esihenkilön kanssa.
  • Säädä näyttö itsellesi sopivaan katselukulmaan hyvälle näkö- ja työetäisyydelle. Etäisyys riippuu näytön kirjainten koosta ja näkökyvystäsi. Näytön yläreuna ei saisi sijaita silmien vaakatasoa korkeammalla. Suurenna fonttia tarvittaessa: jotta näkeminen on vaivatonta, merkkien on oltava selvärajaisia ja -muotoisia sekä riittävän suuria.
  • Nuku riittävästi. Hyvä yöuni on tärkeää myös silmien terveydelle.

Asiantuntijana artikkelissa: Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri Petri Järventausta

Lähteet: www.tyonako.fi