Sukupuolitaudit – tätä et ole kehdannut kysyä ääneen

sukupuolitaudit/
Näkyvätkö sukupuolitaudit ulospäin? Miten kerron kumppanilleni, jos minulla epäillään seksitautia? Onko alapään kirvely aina merkki seksitaudista? Lääkärikeskus Aavan vastaava gynekologi Annakaija Lappalainen vastaa 10 usein askarruttavaan kysymykseen sukupuolitaudeista.
FacebookTwitterLinkedIn

1. Miten sukupuolitaudit oireilevat? Onko alapään kirvely aina merkki seksitaudista?

Jos alapäässä kirvelee, ei kyseessä suinkaan aina ole seksitauti. Kirvely voi johtua esimerkiksi hiivasta tai muusta emättimen bakteerikannan epätasapainosta. Jos limakalvot ovat hormonaalisista syistä tai muuten herkät, voivat tiuhat yhdynnät tai rajumpi seksi jo itsessään aiheuttaa ohimenevää ärsytystä. Joskus kirvely voi myös olla merkki seksitaudista, ja sellaisen mahdollisuus on tärkeä pitää mielessä erityisesti silloin, jos sinulla on uusi kumppani.  

Valtaosa kaikista seksissä tarttuvista taudeista on täysin oireettomia. Kuitenkin esimerkiksi tihentynyt virtsaamistarve, lisääntynyt valkovuoto, alavatsakivut, ylimääräiset veriset vuodot sekä alapään rakkulat, syylät tai haavaumat voivat kieliä tartunnasta. Seksitaudeilla voi olla myös vakavampia seuraamuksia ja hoitamattomina ne voivat vaikuttaa niin naisen kuin miehenkin hedelmällisyyteen. 

Hakeudu siksi testeihin aina, jos olet ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä ja tartunnan vaara on olemassa. Vain testaamalla voi saada selville, kantaako tarttuvaa tautia.

2. Miten sukupuolitaudit tarttuvat? Tarttuuko seksitauti yleisissä tiloissa?

Seksitautia et voi saada julkisesta vessasta tai saunan lauteilta, vaan tartuntaan tarvitaan suojaamatonta seksiä. Poikkeuksena tähän ovat HIV ja hepatiitit, jotka tarttuvat myös veren välityksellä, esimerkiksi likaisista neuloista. 

Tyypillisesti seksitaudit voivat tarttua sukuelimiin tai peräsuolen tai suun limakalvolle. Kondyloomat eli visvasyylät ja herpes voivat tarttua myös iholle, esimerkiksi välilihaan tai kiveksiin, ulkosynnyttimiin tai peräaukon seudulle. Oikeinkin käytettynä kondomi suojaa tartunnoilta vain limakalvot, mutta iholta iholle tapahtuvaa tartuntaa ei kondomikaan estä.


3. Kuinka pian suojaamattoman seksin jälkeen voin käydä sukupuolitautitesteissä?

Seksitaudeilla on erilaisia itämisaikoja. Klamydia ja tippuri voidaan testata noin viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.  

Kuppa, hepatiitit ja HIV voidaan testata aikaisintaan kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Jos tartunnan mahdollisuus on suuri, kannattaa verinäytteet ottaa vielä uudestaan muutaman kuukauden päästä.  

Herpes- ja kondyloomatartuntaa ei ole tarvetta testata, mikäli sinulla ei ole oireita. 

Aavan lääkäreiltä voit saada lähetteen seksitautitesteihin myös etävastaanotolta. Gynekologin etävastaanotto naisille ja ihotautilääkärin tai urologin etävastaanotto miehille on luonteva, luotettava ja turvallinen tapa keskustella puhelimitse asiantuntijan kanssa testauksen tarpeesta ja ajoituksesta.

4. Miten sukupuolitaudit testataan? Sattuuko se?

Seksitautien testaaminen ei normaalisti satu. Klamydia ja tippuri testataan miehillä virtsasta ja naisilla useimmiten emättimen limakalvolta tai kohdunsuulta otettavilla näytteillä. Näyte on tärkeä ottaa myös nielusta ja peräsuolesta, jos olet harrastanut suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä. Kuppa, HIV ja hepatiitit tutkitaan verinäytteestä. 

Kondylooman tai herpeksen toteamiseksi ei välttämättä tarvita testiä lainkaan. Kokenut lääkäri pystyy tunnistamaan tyypilliset rakkulat ja visvasyylät silmämääräisesti.


5. Kuinka kauan tulosten saamiseen menee aikaa? 

Suurin osa vastauksista tulee parissa päivässä, ja voit sopia lääkärisi kanssa siitä, miten tulokset toimitetaan. 

Nopeimmin löydät vastauksesi sähköisesti Oma Aava -palvelusta. Näet tuloksesi verkkopankkitunnuksillasi heti, kun ne ovat valmiit. Jos tuloksissa on jotain poikkeavaa, on lääkäri sinuun yhteydessä ja ohjaa jatkohoidon.

6. Miten sukupuolitaudit hoidetaan? Näkyykö hoito päällepäin?

Sukupuolitautien hoito ei näy päällepäin. Klamydia ja tippuri taltutetaan antibiooteilla, ja kondyloomia hoidetaan tarvittaessa lääkevoiteilla tai -liuoksilla, laserhoidolla tai jäädytyshoidolla. Herpekseen löytyy tehokkaita, oireita vähentäviä ja uusimista estäviä lääkkeitä. HIV:tä ei voida parantaa, mutta siihenkin on hyviä lääkkeitä. 

Taudin hoidon jälkeen on tärkeä noudattaa lääkärin antamia ohjeita, esimerkiksi klamydian tai tippurin paraneminen varmistetaan aina uusintakokein hoidon jälkeen.

7. Miten kehtaan puhua uuden kumppanin kanssa sukupuolitaudeista tai pyytää häntä menemään testeihin?

Seksitautien testaaminen on normaali asia, joka ei ole mitenkään noloa. Kun otat asian puheeksi, pidät huolta itsestäsi ja kumppanistasi. Koska seksitaudit ovat niin usein oireettomia, et voi ilman testiä olla täysin varma siitä, ettetkö sinä tai kumppanisi ole voinut saada tartuntaa edellisistä suhteista. Tosin jos olette molemmat toisillenne elämänne ensimmäiset, ei tarttuvien tautien vaaraa ole.

Jos ehkäisystä ja seksitaudeista puhuminen jännittää liikaa, voi se olla merkki siitä, että et ole vielä valmis seksiin. Kun haluttaa enemmän kuin nolottaa, on valmiimpi.


8. Miten kerron kumppanille, jos minulla todetaan seksitautitartunta?

Asiasta puhuminen voi olla vaikeaa, mutta avoimuus ja rehellisyys kannattaa aina. Joka tapauksessa kumppanillasi on oikeus tietää asiasta, jos on mahdollista, että hänkin on tartunnan saanut. 

Vakavampien seksitautien osalta tartuntatautilaki määrää, että tartunnan lähteitä ja kumppaneita on tiedotettava tartunnan mahdollisuudesta. Jos et pysty hoitamaan asiaa itse, voi lääkärisi auttaa. Tällöin kumppaneillesi lähetetään kutsut seksitautitutkimuksiin.

9. Paheksuuko tai moralisoiko lääkäri, jos minulla on useita kumppaneita ja olen harrastanut suojaamatonta seksiä?

Ei paheksu, eikä moralisointi kuulu lääkärille. Sen, kuinka usein ja kenen kanssa seksiä harrastaa, pitäisi olla jokaisen oma valinta. Lääkäri kuitenkin oheistaa sinua suojautumiseen, jotta voit välttää tartunnat jatkossa etkä vaaranna omaa tai kumppaniesi terveyttä tai hyvinvointia.

10. Miksi seksitaudeista on noloa puhua? Mitä voin tehdä, jos seksuaaliterveydestä puhuminen on vaikeaa? 

Seksitauteihin voi liittyä häpeää ja itsesyytöksiä, minkä vuoksi niistä puhuminen saattaa tuntua vaikealta. Vastaanotolle tullessa voit ajatella, että lääkäri on aina puolellasi. Hän on nähnyt uransa aikana kaikenlaista, myös seksitautien ja seksuaalisuuden saralla. 

Joskus voi tuntua helpommalta jutella lääkärin kanssa puhelimitse kuin tulla vastaanotolle. Tällöin etävastaanotto on oiva tapa lähteä hakemaan apua. 


Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan vastaava gynekologi Annakaija Lappalainen.