Ortopedi, fysiatri vai urheilulääkäri – kenelle varaan ajan?

ortopedi
Äkillinen polvikipu iski tai nilkka venähti? Niska niin jumissa, että näkö sumenee? Rasitusvamman jälkeen takaisin juoksupolulle? Tuki- ja liikuntaelinsairauksiin erikoistunut lääkäri osaa auttaa. Näillä Lääkärikeskus Aavan vinkeillä tunnistat, onko vaivasi paras asiantuntija ortopedi, fysiatri vai urheilulääkäri.
FacebookTwitterLinkedIn

Muljahtiko polvi, nyrjähtikö nilkka? Ortopedi tietää, milloin pitää leikata

Jos lihasten, nivelten, jänteiden tai nivelsiteiden kipu on sinulle uusi, käänny ortopedin eli tuki- ja liikuntaelinten vammoja sekä rasitusperäisiä liikuntavammoja diagnosoivan lääkärin puoleen. Ortopedit erikoistuvat yleensä tarkkoihin erityisalueisiin, joten voit varata ajan suoraan esimerkiksi polven, nilkan tai olkapään alueen asiantuntijalta.

Ortopedi eroaa fysiatrista ja urheilulääkäristä siinä, että ortopedi on ainoa, joka tekee leikkauksia ja kirurgisia toimenpiteitä. Tosin leikkaukselle ei läheskään aina ole tarvetta. Jos ortopedin vastaanotolla käy 20 potilasta, näistä yksi päätyy leikkaussaliin, ja loput 19 potilasta ortopedi hoitaa ei-leikkauksellisin konstein. Jos hyvä tuuri käy, saatat päästä vastaanotolta kotiin esimerkiksi tukilastan, kipulääkkeiden ja kuntoutusohjeiden kanssa.

Jos vaivaan ei löydy selkeää rakenteellista syytä, voi ortopedi ohjata potilaan eteenpäin esimerkiksi fysiatrille.


Särkyä tai kipua? Fysiatri auttaa monipuolisesti ilman leikkaushoitoa

Vaikka fysiatri saattaa kuulostaa monen korvaan siltä lääkäriltä, jolta aika kannattaa varata ensimmäiseksi, niin fysiatrille päädytään yleensä työterveyslääkärin tai ortopedin kautta. Fysiatri hoitaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja, jotka eivät vaadi leikkausta.

Fysiatri tutkii ja hoitaa monimuotoisia ja useiden eri alueiden kipuoireita. Tyypillinen esimerkki tällaisesta on pitkäaikainen sormiin säteilevä niska-hartiaseudun kipu, johon liittyy lihaskipua ja päänsärkyä. Lisäksi fysiatrin heiniä ovat säryt ja puutumiset sekä äkilliset ja krooniset kiputilat. Näin hän hoitaa niin välilevyn pullistumasta tai repeämästä johtuvaa selkäkipua, polven tai lonkan nivelrikkoa kuin usein toistuvaa migreeniäkin.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutuksen ammattilaisena fysiatri osaa arvioida kuntoutusmahdollisuuksia ja työkykyä silloin, kun pitkäaikainen kipu haittaa arkea tai vamma hankaloittaa työntekoa. Keinoja kivun hoitoon ja kuntoutukseen on useita: hoitosuunnitelmassa fysiatri voi tarpeen mukaan yhdistellä esimerkiksi lääkehoitoa, fysioterapiaa, toimintaterapiaa tai akupunktiota.


Takaisin treenaamaan? Urheilulääkäri tuntee urheilulajit

Urheilulääkärin vastaanotto on oikea osoite silloin, kun leikkauksen tarve on suljettu pois tai kun toivut leikkauksesta. Urheilulääkäri tuntee eri urheilulajien erityispiirteet ja voi laatia suunnitelman siihen, miten pääset takaisin treenaamaan tapaturman tai rasituskipuilun jälkeen.

Urheilulääkärin tontille kuuluvat myös esimerkiksi ylikuormitustilat, kasvavan urheilijan kipuoireet sekä kilpaurheilijan hyvinvointiin ja urheilulajiin liittyvät kysymykset aina ravitsemuksesta lihashuoltoon.

Muista silti, että jos urheillessa käy äkillinen vamma, kuten lihaksen revähdys, pääsääntö on, että tapaturman aiheuttama vamma tulee aina näyttää ortopedille. Ortopedi on ainoa lääkäri, joka voi määritellä, tarvitseeko vamma leikkaushoitoa vai ei. Lääkärikeskus Aavassa ortopedi ottaa myös vastaan puhelimitse etävastaanotolla.

Tavallinen kuntoilija saa urheilulääkärin vastaanotolta tukea liikuntaharrastukseen tai sen aloittamiseen. Jos tähtäät esimerkiksi maratonille, urheilulääkäriltä saat erinomaiset ohjeet treenaamiseen.


Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ortopedi Ilkka Moilanen.

Artikkelit ja tiedotteet
selkäkipu_stressi Selittämätön selkäkipu voi johtua stressistä
Selkäkivut ovat yleinen ja kiusallinen vaiva, mutta niistä ei kannata pelästyä. Itse voi vaikuttaa kipujen voimakkuuteen sekä kuntoutumisen onnistumiseen.
Lue lisää
liikuntavammat Liikkujan 5 yleisintä vaivaa – milloin on aika mennä lääkäriin?
Nilkka nyrjähti sulkapallokentällä tai sääri on kipeä juoksulenkin jälkeen? Liikuntavamma voi yllättää varovaisenkin kuntoilijan. Lääkärikeskus Aavan liikuntalääkäri neuvoo, miten hoidat tyypillisimmät liikuntavaivat kotikonstein ja milloin on aika käydä lääkärillä.
Lue lisää
polvikipu Polvikipu vaivaa? 7 kysymystä polven ongelmista
Polvi kipuilee, jomottaa tai turpoaa? Miten tunnistaa polven rasitusvamma? Entä mistä äkillinen polvikipu voi johtua – tai saako kipeän polven kanssa liikkua? Lääkärikeskus Aavan ortopedian, kirurgian ja traumatologian erikoislääkäri Nina Voutilainen vastaa yleisiin kysymyksiin polvikivusta.
Lue lisää