Selkäortopedin vastaanotto

FacebookTwitterLinkedIn

Selkäortopedi hoitaa selkävaivoja, joihin liittyy alaraajoihin säteilevää kipua. Oireet voivat johtua spinaalistenoosista eli selkäydinkanavan ahtaumasta. Sitä voidaan tarvittaessa avartaa leikkauksella.

Milloin selkäortopedin vastaanotolle?

Tavallisimpia syitä hakeutua selkäortopedin vastaanotolle ovat alaselästä alaraajaan tai molempiin alaraajoihin säteilevä kipu sekä selkäperäinen katkokävelyoire. Katkokävelyllä tarkoitetaan sitä, että jalat menevät kävellessä voimattomiksi ja liikkuessa joutuu välillä pysähtelemään.

Oireet voivat johtua spinaalistenoosista eli selkäydinkanavan ahtaumasta. Yli 50-vuotiailla selkäytimen ahtautuminen on usein seurausta iän myötä kehittyneistä rappeutumismuutoksista, nuoremmilla taas välilevyn tyrästä.

Spinaalistenoosia voidaan tarvittaessa avartaa leikkauksella. Leikkausta voidaan tarvita, jos kipu on vaikeaa ja rajoittaa merkittävästi liikkumista, tai kivun vuoksi ei voi kävellä kuin lyhyitä matkoja. Mikäli kipuun liittyy äkillisiä alaraajojen halvausoireita, virtsan tulon tai ulosteen pidätyskyvyn vaikeutta, tilanne vaatii päivystysluonteista selkäkirurgista arviota.

Selkäoireiden omahoito

Lievempiä oireita voit hoitaa kipulääkkeillä sekä liikunnalla. Esimerkiksi kävely on selkäkipuihin hyvää lääkettä. Levosta ei ole vastaavaa hyötyä. Jos säteilyoireet eivät omahoidolla muutamassa viikossa helpotu, varaa aika selkäortopedin arvioon. Mikäli selkäkipuun ei liity säteilyoiretta, oikea osoite on fysiatrin vastaanotto.

Paraneeko iskias itsekseen?

Alaraajaan säteilevää kipua voidaan kutsua myös iskiaskivuksi. Iskiaskivulla tarkoitetaan yleensä kivun säteilyä pakaraan, takareiteen, reiden ulkosivulle, sääreen tai jalkaterään. Lisäksi se voi tuntua pistelynä ja puutumisena.

Iskias paranee yleensä muutamassa viikossa itsekseen. Jos iskiaskipu kestää yli kuusi viikkoa, hakeudu selkäortopedin vastaanotolle selvittämään, mistä on kyse. Joskus pitkäaikaisen iskiasoireenkin syy voi olla välilevyn pullistuma tai spinaalistenoosi.

Mitä selkäortopedin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla selkäortopedi kyselee tarkasti oireiden ilmaantumisesta, kestosta ja voimakkuudesta. Tarvittaessa selkä tutkitaan magneettikuvauksella. Joskus hermotoimintaa mittaava enmg-mittaus voi olla tarpeen.

Tutkimusten jälkeen tehdään yksilöllinen hoito- ja kuntoutusuunnitelma. Kuntoutus käynnistyy usein selkävaivoihin perehtyneen fysioterapeutin ohjauksessa. Häneltä saat ohjeet turvalliseen liikuntaan. Lisäksi fysioterapeutti voi auttaa muilla lääkkeettömillä keinoilla.

Jos päädytään leikkaushoitoon, sinut voidaan ohjata hoidettavaksi toisaalle. Kaikkia selkäleikkauksia ei tehdä Aavassa. Tyypillisiä selkäkirurgisia toimenpiteitä ovat välilevyn pullistumaleikkaus ja spinaalistenoosin eli selkäydinkanavan ahtauman vapautus.

Ajanvaraus

Varaa aika selkäortopedin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ville Puisto.

Artikkelit ja tiedotteet
Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
Lue lisää
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää