Potilasohje – kolposkopia eli kohdunsuun tähystys
Kohdunsuun tähystyksessä eli kolposkopiassa tutkitaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien aluetta suurentavalla optisella laitteella eli mikroskoopilla. Tutkimuksen tekee (kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnyttimien alueen sairauksien) asiaan (hoitoon) perehtynyt gynekologi vastaanotollaan.
Usein kohdunsuun tähystyksen syy on Papa-muutosten tarkempi selvittely, kohdunkaulan syövän tai syövän esiasteen epäily tai annetun hoidon jälkeinen seuranta. Joskus kolposkolpia voidaan tehdä muustakin syystä, kuten yhdynnän jälkeisen verisen vuodon, kohdunsuun, emättimen tai ulkosynnyttimien pitkittyneen haavauman tai kutinan vuoksi.
Miten tutkimus tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?
Kohdunsuun tähystys (kolposkopia) tehdään gynekologisella vastaanotolla sitä varten erikseen varatulla ajalla.
Emättimeen asetetaan tähystin, jonka avulla emätintä ja kohdunnapukkaa voidaan tarkastella sekä suurennuksella että ilman. Mahdollisia solumuutoksia tuodaan tutkimuksessa esiin laimean etikkaliuoksen ja jodiliuoksen avulla.
Tutkimuksen yhteydessä otetaan yleensä pieniä pinnallisia koepaloja. Näytteenotto voi hetkellisesti tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa koepalojen ottoa varten laitetaan paikallispuudutus. Ulkosynnyttimien alueelta näytteenotto tapahtuu aina paikallispuudutuksessa.
Sairaslomaa ei kohdunsuun tähystyksen jälkeen tarvita. Veristä jälkivuotoa saattaa esiintyä muutamia päiviä koepalojen oton jälkeen. Tällöin on syytä välttää tamponin ja kuukupin käyttöä, yhdyntää sekä ammekylpyjä ja uimista. Mikäli koepala on otettu ulkosynnyttimistä tulee ensimmäsiten päivien aikana wc-käyntien yhteydessä huuhdella haavaa esim käsisuihkun avulla. Myös ilmakylvyt ovat hyväksi ulkosynnyttimien koepalahaavoille. Mikäli vuoto on runsasta ja vuodon mukana on hyytymiä tai, jos ilmaantuu tulehduksen merkkejä (pahanhajuinen vuoto, kuume, kipu), tulee ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin.
Jatkohoito
Tutkimustulosten valmistuttua hoitava lääkäri ilmoittaa vastauksen ja tarvittavan seurannan/jatkohoidon potilaalle etukäteen sovitulla tavalla. Mikäli muutokset vaativat muuta hoitoa kuin seurantaa, suunnitellaan uusi käynti ja muutosalue voidaan poistaa kohdunsuulta paikallispuudutuksessa tehtävällä kohdunsuun sähkösilmukkahoidolla
(Loop-hoito). Hoidon tarve harkitaan aina huolella, sillä lievien sillä lievien muutosten
luonnollinen paranemistaipumus ilman hoitoakin on suuri.