On tyhmää olla kiireinen ja ylikuormittunut johtaja

Aava-Virta-valmennukset/
Hyvinvointivalmentaja Petteri Kilpinen listaa, mitkä ovat johtajan ja esihenkilön hyvinvoinnin kompastuskivet ja karikot.
FacebookTwitterLinkedIn

Jokainen johtaja on ollut miettimässä yrityksen strategiaa, asettanut tavoitteita ja mittareita, tehnyt valintoja. Mutta kuinka moni on tehnyt strategian omalle hyvinvoinnilleen?

– Ei kukaan. Kannattaisikohan sitä miettiä? Entä jos hyvinvointi olisikin elämässä strateginen valinta, eikä sattumanvaraista onnellisuudentavoittelua? kysyy Aava Virran liiketoimintajohtaja ja päävalmentaja Petteri Kilpinen.

Jotta työntekijä voisi hyvin, täytyy johdon voida hyvin. Petteri Kilpinen tietää sen varsin hyvin, sillä hänellä on takanaan parinkymmenen vuoden ura hyvinvoinnin parissa.

Satojen tuntien ja tuhansien koulutettavien kokemuksella Petteri osaa lausua unissaankin ne yleisimmät karikot, joihin moni johtaja törmää parempaa jaksamista tavoitellessaan.

Karikko nro 1: Mistä energiaa, jotta saisi energiaa?

Petteri Kilpinen on huomannut työssään, kuinka paradoksaalista on, että jos ihminen haluaa elämäänsä energiaa, pitäisi asian työstämiseen ensin hankkia energiaa.

Uutta rutiinia opetellessa väsähtäneiden aivojen itsesuojelu hankaa vastaan. Mitä väsyneempi on, sitä helpompi on toteuttaa vanhoja tuttuja ja yleensä myös haitallisia rutiineja, koska ne eivät kuluta energiaa.

– Silloin pitää lähteä liikkeelle siitä, mistä energiaa kaikista helpoimmalla saa. Oli se sitten mukavat hetket perheen kanssa tai joka päivä kolme 10 minuutin taukoa töissä, Kilpinen sanoo.

Tärkeintä on, ettei jää vanhojen rutiinien vangiksi.

Karikko nro 2: Kovemmin, isommin ja massiivisemmin

Yleinen perisynti elämäntapamuutoksissa on se, että johtajalle ei riitä pienet muutokset.

– Aina pitää tehdä kovemmin, isommin ja massiivisemmin. Kuvitellaan, että lopputulos olisi sitä parempi, mitä kovemmin uurastaa.

Petterin metafora tätä nurinkurisuutta kuvastamaan löytyy korkeushypystä.

– Jos haluaisin hypätä oman pituuteni verran korkeutta, niin laittaisinko heti ensimmäisellä treenikerralla riman 185 senttiin ja alkaisin vain puskea?

– Vai laittaisinko ensin 85 senttiin ja sitten kun sen ylitys sujuu, ehkä 90 senttiin ja ensi viikolla metriin?

Karikko nro 3: Kalenteri täynnä myös vapaa-ajalla

Johtaja on aina hyvin kiireinen ja kalenteri on liitoksiaan myöten täynnä. Sen seurauksena olkapäällä istuva piru kuiskii korvaan solvauksia jatkuvasta riittämättömyydestä.

Arjen sirkuksen keskellä johtaja ei ole innovatiivinen, vaan ratkaisukyky ja luovuus hiipuvat näkymättömiin. Silti johtajan tärkein tehtävä olisi tehdä oikeita päätöksiä.

– On tosi tyhmää olla kiireinen ja ylikuormittunut johtaja. Siinä on häviäjänä sekä yksilö että organisaatio, Petteri Kilpinen lataa.

Johtajille tyypillisten superkuormittavien elämäntapojen osaksi kuuluu se, että korkean sykkeen meno jatkuu myös vapaa-ajalla. Kunnianhimoisen uraohjuksen harrastukset ovat korkealle tähtääviä ja kilpailuhenkisiä – kukapa nyt ei yhtä maratonia pystyisi juoksemaan?

– Ennen johtajia riivasivat kosteat illat ja niiden seurauksena tuhoutuneet yöunet. Nykyään kompastuskivenä on se, että kierroksia ylläpidetään liikaa myös vapaa-ajalla, eikä palautumiselle jää yhtään kaistaa. Rankan työpäivän jälkeen pitäisi lähteä palauttavalle kävelylle, eikä treenaamaan triathlonia varten.

Karikko nro 4: Luulet voivasi valita mittauspisteesi

Ei tietenkään ole väärin olla kunnianhimoinen ja tavoitella omia unelmiaan. Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, minkä hinnan siitä maksat? Mitä perhe, puoliso ja ystävät sinusta sanoisivat?

– Yhtäkkiä sinusta onkin muuttunut täysi asshole sillä välin, kun olet painanut laput silmillä. Et voi koskaan itse valita, mikä mittauspisteesi on. Että mä olen sitten tosi kiva iskä, kun päästään lomareissulle. Ei se mene niin. Perhe mittaa joka päivä arjessa, miten toimit ja olet niiden elämässä.

Karikko nro 5: Et huolehti aivoistasi

Aivojen suorituskyky romahtaa tutkitusti viimeistään 90 minuutin kuormituksen jälkeen. Tämän tosiasian edessä parhaiten menestyvät he, jotka ymmärtävät huolehtia aivoistaan.

– Paras tapa on luoda päivään varianssilla huokoisuutta ja hetkiä, jolloin ei suorita yhtään. Ja oivaltaa, ettei työ olekaan se maailman tärkein asia.

Karikoista ratkaisuihin

Mistä sitten löytää apua, kun vene on jo kolahtanut kivikkoon?

Aava Virran valmennukset vievät konkreettisin opein kohti parempaa arkea.

Järjestämme säännöllisesti Virta Open -valmennuksia, joista yksilöt voivat löytää avaimia henkilökohtaisen hyvinvointinsa kehittämiseen ja oman hyvinvointistrategian rakentamiseen. Osallistujat pääsevät määrittelemään huippuvalmentajien avustuksella motiivit, tavoitteet ja tavat, joilla oma hyvinvointi syntyy.

Organisaatioille tarjoamme johtoryhmä- ja esihenkilövalmennuksia, joissa oivallutamme johtajat luomaan hyvinvointia tiimeihinsä.

Tarjoamme johtajille keinoja loistaa arjessa sekä jaksaa paremmin töissä ja kotona. Hyvä olo valuu johtoportaasta alaspäin tiimeihin ja työntekijöihin, jotka ovat yrityksen tärkein voimavara.

– Esimerkillä johtaminen on etenkin hyvinvointiteoissa kaiken avain. Siksi johdon valmentaminen hyödyttää koko organisaatiota ja on satsaus yrityksen menestykseen, Petteri Kilpinen sanoo.

Kiinnostuitko? Lue lisää valmennuksistamme ja kysy tarjous.

Lue myös ”Prinsiipit organisaation hyvinvointiin