Keltakuumerokote
Keltakuumerokote antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Keltakuume on pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla esiintyvä vakava virustauti, joka voi johtaa jopa kuolemaan. Joissakin maissa rokotustodistus vaaditaan maahantulon yhteydessä. Selvitä rokotustarpeesi Aavan Matkailuklinikalta.
- Mikä on keltakuume?
- Keltakuumeen oireet
- Keltakuumealueet
- Milloin keltakuumerokotus on tarpeen?
- Keltakuumerokotteen voimassaolo
- Keltakuumerokotuksen haittavaikutukset
- Keltakuumerokotteen hinta
- Ajanvaraus Aavaan
Mikä on keltakuume?
Keltakuume on virustauti, joka leviää päiväsaikaan lentävien hyttysten välityksellä. Tauti kuuluu verenvuotokuumeisiin ja se voi johtaa kuolemaan, erityisesti jos se etenee vakavampaan vaiheeseen, jossa maksa ja munuaiset vaurioituvat. Keltakuumetta esiintyy pääasiassa trooppisilla alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Keltakuumerokote on paras tapa suojautua taudilta. Monissa maissa vaaditaan maahan tulevalta matkailijalta todistus keltakuumerokotuksesta.
Keltakuumeen oireet
Keltakuumeen oireet vaihtelevat lievistä vakaviin. Alkuvaiheessa oireita ovat
- kuume
- pahoinvointi
- lihaskipu
- päänsärky
Useimmat potilaat toipuvat tästä vaiheesta muutamassa päivässä. Pienellä osalla infektion saaneista tauti etenee toiseen, vakavampaan vaiheeseen, jolloin voi esiintyä
- maksan vajaatoimintaa, joka johtaa ihon ja silmien keltaisuuteen (”keltakuume”)
- munuaisten vajaatoimintaa
- verenvuotoja
Tämä vaihe voi olla hengenvaarallinen.
Keltakuumealueet
Keltakuumetta esiintyy pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Riski sairastua keltakuumeeseen vaihtelee alueittain ja vuodenaikojen mukaan. Afrikassa vaara on suurempi kuin Etelä-Amerikassa, mutta epidemioita voi esiintyä molemmilla alueilla.
Milloin keltakuumerokotus on tarpeen?
Keltakuumerokotetta suositellaan kaikille keltakuumeen esiintymisalueille matkustaville yhdeksän kuukauden iästä alkaen. Henkilöiden, joilla on immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai lääkitys, raskaana olevien sekä yli 60-vuotiaiden rokottamista harkitaan kuitenkin rokotteen haittavaikutusten vuoksi tarkkaan.
Joissakin maissa keltakuumerokotus on edellytys maahantulolle. Tavallisempaa on, että rokotus vaaditaan niiltä, jotka saapuvat maista, joissa keltakuumetta esiintyy. Rokotustodistus saatetaan vaatia myös, jos kyseessä oleviin maihin on tehty yli 12 tuntia kestävä välilasku.
Keltakuumerokotteen voimassaolo
Keltakuumerokote antaa elinikäisen suojan yhdellä annoksella. Rokotustodistus tulee voimaan kymmenen vuorokauden kuluttua rokottamisesta. Voimassaolo kirjataan kansainväliseen rokotustodistukseen, niin sanottuun keltaiseen korttiin, jossa tulee olla keltakuumeen virallisen antopaikan leima.
Keltakuumerokotuksen haittavaikutukset
Keltakuumerokote sisältää elävää, heikennettyä viruskantaa. Rokotetta annetaan yksi annos ihon alle tai lihakseen vähintään 10 päivää ennen matkaa. Rokote voidaan antaa yhdeksän kuukauden iästä lähtien. Keltakuumerokote tulee antaa samaan aikaan tai kuukauden välein muiden elävien rokotteiden kanssa (esim. tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset).
Yleensä rokote on hyvin siedetty. Vain 2–5 prosenttia rokotetuista saa lieviä haittoja. Niitä ovat
- lievä kuume
- lihaskipu
- päänsärky
Joskus harvoin rokote voi aiheuttaa vakavampia reaktioita, erityisesti yli 60-vuotiailla tai henkilöillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Siksi heidän rokottamistaan harkitaan aina tapauskohtaisesti. Jos keltakuumerokotus on vasta-aiheinen, tulee kansainväliseen rokotustodistukseen liittää selvitys asiasta.
Keltakuumetartunnan ehkäisyssä myös hyttysiltä suojautuminen on hyvin tärkeää. Erityisesti niiden, joille rokotetta ei voida antaa, tulee suojata iho vaatetuksella ja käyttää hyttyskarkotteita.
Keltakuumerokotteen hinta
Keltakuumerokotuksen hinta vaihtelee palveluntarjoajan mukaan. Yleensä rokotuksen hinta on noin 80-100 euroa. Kansainvälinen rokotustodistus (keltainen kortti) maksaa noin kahdeksan euroa.
Säilytä keltakuumerokotustodistus huolellisesti. Jos se häviää, ota yhteyttä siihen lääkäriasemaan, jossa rokotus annettiin, ja pyydä uusi todistus. Mikäli alkuperäisiä tietoja ei löydy, saatat joutua ottamaan rokotuksen uudelleen.
Ajanvaraus Aavaan
Mikäli olet matkustamassa alueelle, jossa keltakuumetta esiintyy, varaa aika Aavan Matkailuklinikalle keltakuumerokotetta varten internetajanvarauksestamme tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Jos sinulla on puolustuskykyä alentava sairaus tai lääkitys, olet raskaana tai yli 60-vuotias, varaa aika ensin matkalääkärille. Tee näin myös, jos et ole varma, oletko saanut kaikkia neuvolarokotteita.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan infektiosairauksien erikoislääkäri Terhi Heinäsmäki. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.