Nivustyräleikkaus

FacebookTwitterLinkedIn

Onko nivusalueellasi pullistumaa tai paineen tai jomotuksen tunnetta? Kyseessä voi olla varsinkin miehillä yleinen nivustyrä. Jos se häiritsee ja haittaa tekemisiäsi, se voidaan hoitaa leikkaamalla. Aavassa nivustyräleikkaukset tekee gastrokirurgi Lea Kyhälä, jolla on niistä vuosien kokemus.

Mikä nivustyrä on ja miten se oirehtii?

Nivustyrä syntyy nivusalueelle rakenteellisesti heikkoon kohtaan, kun nivusalueen lihaskalvosto pettää ja vatsaontelon sisältöä työntyy ihon alle. Vaiva on varsin yleinen. Miehillä nivustyriä esiintyy huomattavasti enemmän kuin naisilla, koska miehillä nivusen alueen lihaskalvosto on heikompi.

Nivustyrän tyypillisiä oireita ovat

  • paineen, jomotuksen ja epämukavuuden tunne nivusalueella.
  • näkyvä pullistuma nivusessa. Miehillä kookkaampi tyrä voi työntyä kivespussiin. 

Ajoittain voi esiintyä myös voimakkaampaa kipua. Oireilu liittyy tyypillisimmin fyysisiin ponnisteluihin.Pieni nivustyrä voi olla myös oireeton.

Nivustyrään liittyy vähäinen, mutta vakava kureutumisen vaara. Kureutumisessa vatsaontelon sisältöä, esimerkiksi suolenmutkaa, jää ”nalkkiin” tyrän sisälle, jolloin alueen verenkierto häiriintyy. Silloin nivusalueella voi tuntua voimakasta kipua ja koko vatsa voi kipeytyä, eikä tyrää saa käsin painetuksi sisään. Tällaisessa tilanteessa on syytä hakeutua heti lääkäriin.

Nivustyrän toteaminen

Yleislääkäri taigastrokirurgi toteaa nivustyrän vastaanotolla  katsoen ja tunnustellen. Kuvantamista tarvitaan harvoin. Jos nivustyrä oirehtii tai rajoittaa tekemisiäsi, harkitaan nivustyräleikkausta. Tyrät eivät parane itsekseen. Leikkauspäätöksen tekee aina kirurgi.

Leikkaukseen ei tarvitse sen kummemmin valmistautua, mutta älä ajele karvoja nivusalueelta ennen sitä. Ajelemisen seurauksena iholle voi syntyä pinnallinen tulehdus, ja leikkausinfektioriski kasvaa.

Nivustyräleikkauksen kulku

Nivustyräleikkauksessa tyrän sisältö palautetaan vatsaontelon puolelle ja heikko kohta vahvistetaan verkolla. Nivustyräleikkaus tehdään joko avoleikkauksena tai tähystystekniikalla.  Pääsääntöisesti päiväkirurgisesti tehtävä toimenpide kestää keskimäärin noin tunnin. Kotiin pääset samana päivänä, kunhan joku aikuinen hakee sinut ja viettää luonasi seuraavan yön.

Avoleikkauksessa nivustyrä korjataan tyrän päälle tehtävän haavan kautta. Tähystysleikkauksessa nivustyrä korjataan kamera-avusteisella tekniikalla ”sisäkautta”. Tähystysleikkaukset tehdään aina nukutuksessa. Avoleikkaukset sen sijaan voidaan joskus tehdä paikallispuudutuksessa.

Leikkaustavan valinta riippuu muun muassa tyrän koosta, perussairauksistasi sekä siitä, onko kyseessä uusiutunut tai molemminpuolinen tyrä. Kirurgi arvioi parhaan leikkausmenetelmän. 

Toipuminen nivustyräleikkauksesta

Toipuminen leikkauksesta vaihtelee yksilöllisesti. Kipuja on vaihtelevasti ja ainakin aluksi kipulääkitys on tarpeellinen. Sairaslomalla ollaan yleensä noin viikko. Tavallisesti käytetään sulavia ompeleita, joita ei tarvitse poistattaa.

Kevyttä liikuskelua, kuten kävelyä, voit harrastaa heti, mutta ponnistelemista pitää välttää parisen viikkoa. Urheiluharrastukset voit aloittaa 4-6 viikon kuluttua.

Joskus harvoin nivustyrä voi leikkaushoidosta huolimatta uusia. Riski saada tyrä myös toiselle puolelle on hieman suurentunut, koska rakenteesi on sama molemmin puolin.

Ajanvaraus

Varaa aika nivustyräleikkauksen tarpeen arviointiin nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Aavassa nivustyräleikkauksia tekee gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.