Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito

FacebookTwitterLinkedIn

Kärsitkö raudanpuutteesta, joka ei korjaannu suun kautta otettavalla rautalisällä? Silloin ratkaisu voi olla rautainfuusio. Se korjaa kehon rautavarastot nopeasti. Suonensisäiseen rautahoitoon on oltava lääkärin lähete. Yleensä raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Milloin rautainfuusio on tarpeellinen?

Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito voidaan antaa, jos sinulla on lääketieteellisesti todettu raudanpuute, eikä suun kautta otettu rautalisä tehoa, tai se aiheuttaa liikaa sivuvaikutuksia. Tällöin kehon rautavarastot voidaan korjata suonensisäisellä rautainfuusiolla. Tavallisesti raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Rautainfuusioon on aina oltava lääkärin arvio, lähete tai suositus sekä enintään kolme kuukautta vanhat laboratoriokokeet, joista raudanpuute ilmenee. Selkeäksi raudanpuutteeksi tulkitaan miehillä se, että ferritiini eli varastorauta on alle 30 µg/l ja naisilla alle 20 µg/l. Raudanpuute selvitetään yksinkertaisella verikokeella.

Raskauden aikana rautainfuusion kriteerit ovat tiukemmat. Oireisen henkilön raudanpuuteanemian hoitoa rautainfuusiolla voidaan yleensä harkita, jos hemoglobiini on laskenut alle 110 g/l ja ferritiini on matala.

Mistä raudanpuute johtuu?

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla tavallisin syy raudanpuutteeseen ovat runsaat kuukautisvuodot. Muilla syy on lähes  aina verenvuoto mahalaukusta, suolistosta tai peräpukamista. Myös keliakia ja muut ravinnon imeytymishäiriöt voivat johtaa raudanpuutteeseen. Raudanpuuteanemian syy pitää aina selvittää.

Raudanpuutteen oireita ovat muun muassa väsymys, hengenahdistus, kalpeus, huimaus, korvien humina ja aiempaa herkempi hengästyminen.

Rautainfuusioon valmistautuminen

Voit syödä normaalisti ennen rautainfuusiota. Verenpaineesi ja sykkeesi tarkistetaan ennen infuusiota sekä sen aikana. 

Rautaliuos annetaan suonensisäisesti tiputuksena. Infuusion antoon tarvittava aika riippuu sinulle määrätystä rauta-annoksesta. Käyntiin olisi hyvä varata noin tunti aikaa.

Rautainfuusiohoidon toteutus 

Saavut Aavaan etukäteen sovittuna ajankohtana. Lääkäri haastattelee sinua ja laittaa tippakanyylin paikoilleen, yleensä kämmenselkääsi. Toimenpide toteutetaan valvotusti gastrolääkäreiden tiloissa. Voit luottaa, että Aavan ammattilaiset pitävät sinusta hyvää huolta.

Rautainfuusio on yleensä hyvin siedetty, mutta ohimenevää huimausta tai ”kihelmöintiä” voi esiintyä. Myös tavanomaiset tiputukseen liittyvät paikalliset ihoärsytykset ovat mahdollisia.

Vaatiiko rautainfuusio seurantaa?

Noin kahden viikon jälkeen tiputuksesta voinnissa alkaa yleensä tapahtua positiivisia muutoksia. Kontrolliverikokeet otetaan yleensä 1-2 kuukauden kuluttua. Infuusion yhteydessä voidaan sopia myös mahdollisista raudanpuutetta selvittävistä jatkotutkimuksista.

Yleensä ylläpitoraudaksi riittävät rautatabletit. Joskus rautainfuusio voidaan tarpeen vaatiessa joutua uusimaan.

Varaa aika

Aavassa hoidetaan rautainfuusiolla vain yli 16-vuotiaita asiakkaita.

Suonensisäinen rautainfuusiohoito voidaan toteuttaa Aava Helsinki Kampissa ja Aava Turku Hansassa. Varaa aika Aava Kamppiin soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 380 3838 ja jättämällä soittopyynnön sairaanhoitajalle ja Aava Hansaan soittamalla numeroon 010 380 3850.

Raskausajan rautainfuusioiden tarpeen arviointi ja ohjelmointi tapahtuu Aavassa raskauden seurannan ammattilaisten toimesta Aava Raskausklinikalla. Tiedustelut arkisin Aava Raskausklinikalta numerosta 050 414 6704.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

    Artikkelit ja tiedotteet
    Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
    Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
    Lue lisää
    Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
    Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
    Lue lisää
    Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
    Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
    Lue lisää